Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Televisiooni mõju lapsele

Eesti ühiskonnas on aastatega toimunud mitmed muutused. Meie emad-isad elasid ajal, kui puudusid elektroonilised suhtlusvahendid ning infoedastajad, ise olen pärit ülemineku perioodist, kui tekkisid esimesed telerid ja raadiod. Tänapäeva lapsed on pidevalt ümbritsetud massimeediavahenditest. Kas need lõputud tehnikavõimalused on last arendavad või kahjulikud?

Iga ema-isa tahab oma lapsele pakkuda arenguvõimelist keskkonda. Kuna vanemate elutempo on kiire, siis olulised infovahendajad on telesaated ja internet, vaba aja sisustamiseks on erinevad video- ja arvutimängud. Seoses tehnika arenguga, ja selleläbi suuremate võimaluste tekkimisega kaheksakümnendate lõpus, rakendati saavutusi igas eluvaldkonnas. Lastele loodi mugavamad õppimistingimused, et soodustada veelgi inimese üldist arengut. Kuid tulevik ei saabunud ootuspärane.

Viimastel aastatel läbiviidud uuringud massimeedia mõjust lastele toovad esile ?okeerivad tulemused. Nii Eestis kui mujal maailmas vaatavad lapsed liiga palju televiisorit. Sellest tingituna on tõusnud ülekaaluliste ja haigete laste arv. Sigarettide- ja alkoholireklaamid toimivad pidevalt maailmas õppivale ja vastuvõtlikule väiksele vaatajale efektiivselt ja tekitavad juba noorelt sõltuvust. Filmides esinev vägivald soodustab ka teismeliste agressiivsust, mis omakorda muutub koolivägivallaks.
Väike inimene ei tee enam vahet, mis on õige või vale, kaob reaalsustaju.

Piiramatu ja oskamatu interneti kasutamine võib samuti kahjulikuks osutuda. Kui laps saab elektroonilisel kujul valimatult informatsiooni ja puudub ka vanemlik järelvalve, mis tagaks seletuse läbi mõistmise, on tulemused kurvad. Võib juhtuda, et noor avastaja tutvub jututubades halbade ja haigete vajadustega inimesega või leiab infot pommi valmistamisest, mõlemal juhul võib resultaat fataalseks osutuda.

Lapse vaba aja sisustamine video- ja arvutimängudega võib rikkuda võsukese psüühikat ja ka füüsilist arengut. Kompuutertegevus on üles ehitatud ebareaalselt, tavaliselt on antud õigus otsustada elu ja surma üle, see võib olla segadusttekitav, eriti väikelastele. Noortel soodustavad sellised mängud agressiivsust ja ka narkootikumide tarbimist, kuna elu ei tundu nii reaalne ja huvitav. Füüsilisele arengule muutub kahjulikuks vähene kehaline aktiivsus.

Nagu näeme, seondub massimeediaga palju negatiivset, kuid ei saa unustada ka positiivset. Tänu tehnika arengule on erivajadustega lastel võimalus end väljendada, ning õppimisvõimalused on interneti avastamisega suurenenud. Tänapäeva ühiskonnas on rohkem infot kui eelnevatel põlvkondadel ja seeläbi olema targemad kui kunagi varem, kuid ei tohi unustada, et teadmiste väärkäsitlemisel on kurjad tagajärjed.

Õigel tarbimisel soodustavad massimeediavahendid lapse arengut, kuid peab olema vanemlik järelvalve. Ema-isa peavad järeltulijat õpetama, mis on õige ja kuidas eristada valeinformatsiooni. Oma lapsega tuleb tegeleda, leida tema jaoks aega, aidata tal mõista maailama ja hoida, hoida teda…
Väiksest inimest tuleb kasvatada Inimene.

Riina Aruksaar,
Tallinna Kivila lasteaia õpetaja

Leave a Comment

8 + 4 =
Please leave these two fields as-is: