Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Tule muinasmaale!

14. detsember ja aasta 2000 – Melliste lasteaia ruumides on palju elevust ja saginat: lendlevad ringi ärevad Lumehelbekesed, kusagil sebivad joosta pruunides pükstes Leivapätsid ja mummulisi seelikuid keerutavad laiali väikesed Õunakesed. Kohe-kohe on algamas jõuluetendus „Lumeeit”.


Just nimelt sellest etendusest sündis mõned aastad hiljem raamatute sari, mis kannab nime „Muinasmaa”. Sarja kirjastab MTÜ Eesti Rahvamuusikakool, mis on võtnud endale esmaseks ülesandeks täiendada muusikarepertuaari koolides ja lasteaedades. Eks enamus õpetajaid on kokku puutunud ürituste läbi viimisega, etenduste lavastamisega, erinevate rollidega. Lasteaiaõpetajad on selle koha pealt lausa imetlusväärselt võimekad! Muinasmaa idee ei ole seega niivõrd jagada etenduse käsikirja, kuivõrd anda teavet erinevatest maadest ja pärimuskultuurist. Nii mahuvad raamatusse muinasjutu ainetel näidenditeksti kõrvale veel ka rahvaviisidel põhinevad laulud ja tantsud nootidega. Rahvamuusika paremaks tunnetamiseks on raamatutega kaasas CD plaat näidendimuusika fonogrammidega, mis sisse mängitud väga heade muusikute poolt vastava maa traditsioone silmas pidades. Praeguseks on ilmunud sarjas saksa teemaline „Lumeeit” ja indiaani temaatikat käsitlev „Suve toomine”. Juba neid kahte muinasmaad on põnev võrrelda, sest kultuuripilt on väga erinev. Kui Saksa muinasjutus rõhutatakse, et töökal lapsel läheb elus hästi ja hoogne rahvamuusika väljendab rõõmu, siis indiaanlased kutsuvad üles loodust hoidma ja on muusikas mõtlikumad. Ise arvan, et mõlemad emotsioonid ja tõed on olulised ka lastel tunnetada: on tore rõõmustada, kuid vahel on vajalik elu üle ka tõsisemalt arutleda.

Igal juhul on muinasjutud väga hea materjal andmaks edasi algtõdesid ja näidendivorm suurepärane lubamaks kõike ise kogeda. Mida tõsisemalt lavastustesse suhtutakse, seda võimsam on kahtlemata tulemus ja kindlam, et ilus sisu jõuab lavalolijani, aga ka vaatajani. Samal põhjusel soovitan kasutada pearollides võimaluse korral ikka lapsi. Töö nendega on vaevarikkam, kuid tulemus ehedam. Koostööd võib teha ka nö lasteaia vilistlastega või kasvandike vanemate õdede-vendadega. „Muinasmaa” raamatute käsikiri on väga täpselt lahti kirjutatud andmaks võimalusi iseseisvaks tööks ja see võimaldab ka lapsevanemail oma last aidata ning ette valmistada. Näidendi kirjutamisel olen võtnud arvesse kogemused just nimelt lasteiaialastega ja stseenid on üles ehitatud nõnda, et lapsed ei jää omapead lavale. Juhi roll on alati lasteaiaõpetajal. Selline süsteem võimaldab väga palju tööd eraldi rühmades ära teha. Etenduse ühtseks sidumine võtab sel juhul aega vaid paar päeva. Melliste lasteaias kestis „Lumeeide” ettevalmistusperiood kokku vähem kui kuu. Kindlasti ei tohikski üldproovidega üle pingutada. Peale jäägu ühine rõõm ühisest tegemisest!
MTÜ Eesti Rahvamuusikakool on sarja kirjastajana väga huvitatud koostööst ja tagasidest, mida arvestame järgmiste raamatute tootmisel. Arvamused-küsimused on alati oodatud ka meie kodulehel www.rahvamuusikakool.ee foorumis või aadressil info@rahvamuusikakool.ee. Samal aadressilt käib ka raamatute tellimine, ühtlasi on võimalik Muinasmaaga tutvuda Apollo poodides. Omalt poolt soovime jagada trükiste kohta samuti rohkelt infot. Meie kodulehel on võimalik vaadata noodipilti, kuulata muuusikat ja näha hetki Melliste lasteaia etendusest aastal 2000. Videopildis on Saksa rahvatantsud ja laulunäidis. Siinkohal üleskutse kõigile lasteaedadele, kel mõttes Muinasmaa raamatutega lapsi rõõmustada: oleme huvitatud fotomaterjalist, mille teie loal paneme üles oma kodulehele. Usun, et meil kõigil saab olema ülipõnev vaadata üle Eestimaa erinevaid lavastustevariante.

Muinasmaa logol on lennugondel, kus muinasjutuvestja ulatab käe. See on kutse – tule rändama, me lendame muinasmaale! Silmipiiril on Taanimaa…

Halliki Pihlap

Leave a Comment

3 + 7 =
Please leave these two fields as-is: