Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Tere, muinasjutt!

Käisin suvel Tänassilmas muinasjutulaagris, mille korraldajaks oli Viiratsi lasteaia vanemõpetaja Mari Karilaid. Külas käis ka Muinasjutukooli looja Piret Päär, kes ergutas kõiki laagrisviibijaid ka ise muinasjutuklubi kokku kutsuma, et ei kaoks muinasjutu jutustamise traditsioon ja pärimuskultuur.

25.oktoobril alustas oma esimese muinasjutuõhtuga Tallinna Komeedi Lasteaia muinasjutuklubi e. “Kesklinna jutuklubi”. Rääkisime üksteisele muinasjutte ja kuulasime flöödimuusikat. Kauneid lugusid flöödil mängus Mariann Joonas. Peamiseks jutuvestjaks oli Illika Lõhmus Liivaku Lasteaia Jutuklubist, kes on kõikjale külla oodatud muinasjutuvestja. Rääkisime ka ise lugusid ja õhtu kujunes meeldivaks. Aeg läks ruttu ja nukke meisterdada, nagu alguses plaanis, me ei jõudnudki. Käsitöömeister Sirje Altsepp Komeedi Lasteaiast kinkis hoopis igale osalejale enda valmistatud nuku. 29. novembril toimus meie jutuklubi teine jutuõhtu, kus osales külalisena Piret Päär.

Seekord oli teemaks ”Haldjad, teadjamehed, abilised”. Kavatsesime seekord valmis õmmelda ühe päkapiku, kuid Piret Pääril oli nii suur kotitäis jutte kaasas, et kuulasime kogu õhtu tema põnevaid lugusid küll rohelise haldjatüdruku pulmadest, küll teadjanaistest, saime nii teada palju huvitavat haldjarahva kohta.

Kuna igal jutuõhtul peaks kohal olema ka üks laps, kutsusime Liisi oma isaga meie jutuõhtule. Liisi isa rääkis, et Islandil ei saa isegi iga kord sinna teed ehitada, kuhu esialgu plaanis, see lihtsalt ei õnnestu, kui haldjarahvalt luba ei küsi.

Liisi kuulas huviga muinasjutte ja kõik, kes mõnd haldjalugu teadsid, said oma jutud ära rääkida. Lugude vahele kuulasime taas Mariann Joonase flöödimuusikat. Õpetaja Sirje kinkis kõigile omatehtud päkapiku.

31.jaanuaril oli meie jutuklubi kolmas jutuõhtu, teemaks “Puud olid, puud olid hellad velled” Teema oli laenatud Mats Traadilt, kuulsime ka lugu sellest, miks tema raamatus puid “helladeks velledeks” nimetati.

Alustasime õhtut sõbrapaela punumisega. Juhendajaks oli Sirje Altsepp, kes on tubli näputöömeister ja algatas ajakirjas “Lasteaed” Käsitööveeru.

Meie kolmandal jutuõhtul oli koguni kaks last, Silver ja Joonas oma emaga. Poisid kuulasid huviga muinasjutte. Silver teatas, et paari lugu on ta isegi kuulnud, kuna tal on kodus muinasjuturaamat “Taevane pulm” ja ta on ka raamatuga kaasas olevalt plaadilt kuulanud Piret Pääri.

Mariann Joonas mängis flööti ja sõbrapaelte punumine edenes hästi. Kuulsime palju muinasjutte puudest, sealjuures ka lugu hiiepuust.

Silveri ja Joonase emale meeldis väga meie muinasjutuõhtu ja nad lubasid ka edaspidi tulla.

Ülle Tõnumaa


Vaata pilte

Leave a Comment

8 + 4 =
Please leave these two fields as-is: