Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Maailma avastamas

Arvatavasti on iga lapsevanem sageli seisnud probleemi ees – kuidas veeta koos oma väikese mudilasega huvitav päev. Linnades, vähemalt Tallinnas, on mitmeid mänguväljakuid ja seetõttu ehk mõneks korraks otsustamine kergem. Samas, kaua sa ikka kiigud või liumäest alla lased. Vahel saab ka teatrisse minna, kinoski on aeg-ajalt üht-teist huvitavat.

Tegelikult võib asja väga lihtsalt lahendada. Vaja on vaid “avatud silmadega” ringi vaadata. Järgnevalt mõned näited meie käikudest.

Ühenda lapse huvi tööasjadega

Näiteks, kui on vaja viia auto remonti, siis ma võtan alati poja kaasa. Talle pakub väga huvi, kuidas seal töökojas midagi põriseb, midagi susiseb jne. Hiljuti tuli meil autot treileriga vedada – jälle meie ninapidi juures, kui auto suure veoauto kärusse tõmmati. Siis saime teha selle veoauto kõrgel kabiinis veel pika sõidu parklasse. Tõesti vahva oli!
Mõni päev tagasi käsime trükikojas. Kui oled töö tellija (ostja), siis saad ka veidi rohkem “nõuda”. Keegi polnud vastu, et me natuke trükitööd masinate juures vaatame.
Need olid mõned minu näited töö ja lapse silmaringi ühendamisest. Eks igaüks leiab muidugi omad lahendused. Ma olen kindel, et väikese mõtlemisega suudab neid mitmeid avastada. Aga selge on see, et ega last muidugi igale poole kaasa võtta ei saa, sest endal on tööasju ka kehva ajada, kui keegi pidevalt varrukast sikutab.

Ma üritan hobikorras kokku panna Eesti monumentide e-kataloogi (www.monument.ee). Seoses sellega oleme käinud paljudes kohtades pilte tegemas. Tore on näha, et lapsele jäävad asjad kergesti meelde ja nii teab ta juba paljude mälestusmärkide asukohta ja mõtet, mis on ju harivas mõttes vägagi tore teadmine.


Laupäev-pühapäev
1. Üks huvitav koht on lennujaam.   Näiteks “magus” aeg on pühapäeval 13. 35 kuni 14. 45, siis liigub kokku 12 lennukit:

·         saabuvad 13. 45 Helsingi, 13. 55 Varssavi, 14. 20 Berliin, 14. 35 Praha, 14. 45 Amsterdam ja 14. 50 Helsingi.

·         väljuvad 13. 35 Kopenhaagen, 13. 40 Oslo, 14. 10 Stockholm, 14. 20 Helsingi, 14. 40 Varssavi ja 14. 45 Berliin.

Seista tasub Tartu mnt. poolse aia taga või lennujaama hoone nurga juures. Elamus on garanteeritud! Terve lennuplaani leiad http://www.tallinn-airport.ee/public/files/Suvi07.pdf


  • Loodame, et varsti hakkab Linnahalli juurest jälle helikopter Tallinna-Helsingi vahet lendama, vaata www.copterline.ee Selle maandumist ja õhkutõusmist on samuti kena vaadata.

2. Kui juba transpordivahenditest juttu tuli, siis lihtsalt trammi, trolli ja linnaliinibussiga on ka huvitav sõita. Mõte elektrirongist ei ole samuti sugugi paha. Tallinna-Keila vahet “saalivad” rongid väga tihedalt.


3. Traditsioonilised vabaõhumuuseum ja loomaaed on vast kõigile tuttavad. Mõlemas võib mitu tundi ringi vaadata. Soovitan ka Zooloogiamuuseumi (Tartus) ja Meremuuseumi (Paks Margareetas), huvipakkuvad võiks olla ka allveelaev “Lembitu” ja jäälõhkuja “Suur Tõll” (www.meremuuseum.ee).


4. Vahel toimub mitmesugustel asutustel nn. lahtiste uste päevi. Oleme niimoodi käinud Riigikogu ja Estonia teatrit vaatamas.


5. Huvitava koht on kindlasti teletorn (www.teletorn.ee).


6. Kive saab päris mitmes kohas vette loopida. Üks võimalus on Pirita jõel. Lükati silla alt saab läbi minna (silla all uuuuuuh teha) ja jõel lutsu visata.


7. Veega seostub ka partide söötmine, näiteks Kadrioru lossi tiikidel.


8. Kuhu läheb vannivesi? Seda võiks Paljassaare veepuhastusjaamas vaadata. Ma ei saa lubada, et alati on võimalik suuri veepuhastusvanne lähedalt vaadata, kuid proovida tasub. Suvel peaks vähemalt väikese ringiga sinna saama (mööda rannariba).


9. Traditsioonilisteks väljasõidukohtadeks on kahtlemata Keila-Joa ja ka Jägala juga. Jägalast edasi, mere poole sõites, on Linnamäe hüdroelektrijaam.
Lotte filmis ütles onu Klaus, et rännaku ajal maitseb toit paremini – kevad-suvi on tulekul, võtke piknikukorv kaasa ja loodusesse! Ärge muidugi pärast unustage oma prügi kaasa võtmast.

Heiki Koov
3,5 aastase Joosepi isa

Vaata pilte

Leave a Comment

3 + 15 =
Please leave these two fields as-is: