Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

ÜHISÜRITUSED ON ÕPETAJALE OLULISED!

JÕULUMÄE ON POPULAARNE!

Pärnu Linna lasteaednikud on tundnud endas tahet kokku saada ja oma tegevuse ühisosa üle mõtteid vahetada, kui mitte alati, siis aastast 1995, mil linnas tehti algust arengukavade tööga. Lasteaedade juhatajate juhtimiskoolitusel tehtud uurimistööde alusel toimus I konverents “Alushariduse hetkeseis ja tulevikuvisioon”.

Konverentse on olnud viis ja käsitletud onkoolieelset kasvatust Pärnus läbi aegade, koostööd lastevanematega, liikumise ja tervisega seonduvaid teemasid, laste kooliks ettevalmistamist.

Koostööpartneriteks olid Tallinna Pedagoogilise Seminari õppejõud Sirje Almann, Juta Luuri, Laine Reinap. Lektoriteks on olnud nii oma linna pedagoogid – praktikud kui ka vabariiklikul tasandil tuntud pedagoogikateadlased. Konverentsidele on kaasatud nii alushariduse peaspetsialiste vabariigi teistest piirkondadest, lapsevanemaid, õpetajaid koolidest kui ka  sõpru Jelgava lasteaedadest.

Alates 2000. aastast leidsid Pärnu linna lasteaednikud kokkusaamisteks uue väljundi – suvised laagripäevad juuni algul, mida teisest korrast alates on läbi viidud Jõulumäe Tervisekeskuses Tahkuranna vallas.

2006. ja 2007. a on teoks saanud talvepäevad veebruaris.

Päevateemasid on jagunud. Piisaks ehk kui loetleda motosid:

·        märka ja toeta

·        suur jõgi voolab vaikselt,

·        lase soe hinge tulla,

·        teadlikult tervemaks jm.

Kuidas tunneb ja mida saab selliselt kokkusaamiselt õpetaja? Alljärgnevalt muljeid, mõtteid ja noppeid kahelt Pärnu Tammsaare Lasteaia õpetajalt Agnes Baumilt ja Elve Pillilt:

Hetkemeenutusi Jõulumäelt

… Kohale on saabunud juba päris hulk rahvast. Ühed uurivad stendilt päevakava, teised suunduvad peahoonesse majutuspaiga poole, kolmandad aga lihtsalt seisavad keset heledat päikesepaistet ja uurivad pead kuklas männilatvade kohal kõrguvat kevadtaevast. Hoopis sinisem ja kõrgemal paistab ta siin olevat kui linnas. Keegi tunneb eemalseisjate hulgas ära oma hea tuttava ja trügib kompsud käes sinnapoole, kus talle juba äratundmise märgiks lehvitatakse. Taaskohtumise rõõm endise kolleegi või sõbraga siin kõrgete vaigulõhnaste mändide all on heaks alguseks eelseisvale päevale.

…. Pikast istumisest bussis ja ettekannete kuulamisest oled pisut roidunud, teeks võib-olla vaid mõne sirutusharjutuse, võistlustest ja spordiüritustest osavõtmise asemel tahaks esialgu jääda pealtvaataja-ergutaja rolli. Põhjuse leiaks sellisegi: „Las nooremad pingutavad!” Tegelikult on spordialasid ja teatevõistlusi mitmeid, mõnda neist pole elus kordagi veel katsetanud, nagu näiteks golf või meeskonnaga ühel suusal astumine. Lõpuks saavad põnevus ja uudishimu võitu mugavusest, pealegi on lasteaia meeskonna arvu kokkusaamiseks just ühte liiget juurde vaja…

… Teatevõistlus haarab kaasa iga pealtvaataja, sest tegu pole ju ainult kiire jooksuga, vaja läheb nii külma närvi kui nutikust. Pealegi on kõik lasteaiaõpetajale päris tuttavlik: kooliminejate rühmaga on tihti staadionil kaasas käidud tuletõrje võistlusteks harjutamas.

Ega need õpetajad lastest palju teistmoodi käitugi, hasarti ja lusti on vaata, et rohkemgi. Võidurõõmu korral hüplevad ja plaksutavad käsi ka soliidsed ja vanemad daamid, kaotust aga kahetsetakse siiralt. Ja eks teed mängukaotuse kurbuse juurest tagasi rõõmu juurde peavad peale laste teadma ka nende õpetajad…

… Mida kujutab endast golfimäng? Paljud on seda seni seostanud televiisorist nähtud heledates riietes härrasmeeste ja sametsileda rohelise muruga. Mäng tundub igavavõitu ja pisut liiga aeglane olevat. Hoopis teine tunne on ise järele proovida. Pall on küll väikene, kuid pärast oskamatut lööki veereb ta täpselt sinna, kuhu ise tahab. Peatuspaik asub üldreeglina väga kaugel august, kuhu ta sai suunatud. Harjutamine teeb meistriks, oleks ainult aega harjutada…

… Lasteaia õppekava näeb ette, et kooliminev laps orienteerub ruumis, tunneb mõisteid vasakul, paremal, üleval, all jne. Aga kuidas on lood õpetajate orienteerumisoskustega? Keegi kiitleb, et on koolipõlves kunagi kaardi järgi metsas orienteerunud, keegi on koos teistega metsas kaasa jooksnud, mõni väidab end pärast paari sammu võsas igasuguse orientiiritaju kaotavat. Üksteise järel saadetakse võistkonnad teele. Viimane võistkond saabub tagasi alles siis, kui kohtunikud arvavad, et tuleb minna eksinuid välja tooma. Muidugi väärivad nad aukirja viimaste tulijatena. Eksinute õige raja leidmine lõbustab publikut veel rohkem, kui ettenähtud ja seda ainumast  rada mööda sörkijate saabumine…

… Viimased talved meie laiuskraadil ei ole just eriti palju talvelõbusid pakkunud. Paljudes kodudes on juba unustatud ajad, mil terve perega koos suusatamas sai käidud. Siin pakutakse välja võimalus võistkondlikuks suusatamiseks ja oh, mis ilmaimet, keset suve, rohelisel rohul ja ainult ühe suusaga! Juba harjutamise käigus selgub, et tegu pole lihtsa spordialaga. Mõni võistkond maandub murul mõne meetri kaugusel stardist, teised avastavad alles võisteldes tõsiasja, et kõige tähtsam oleks ühte sammu astuda.

… Pallimängud meeldivad igas vanuses lastele ja ka suurtele. Õpetajate jaoks on toodud kohe päris suur pall, mida viskamise asemel tuleb tõugata. Vanasõna “kuidas lükkad nõnda läheb” siin ei kehti. Vastase väravasse tõugates tuleb kasutada nii kavalust kui ka jõudu…

… Ilusal suvepäeval ei taha laps õppida ega õpetaja liiga põhjalikke loenguid kuulata . Viis minutit pärast Piret Pääri ettekande kuulamist ei pea see tõsiasi enam paika. Söökla aknast avanev metsavaade on nagu suur illustratsioon lektori hingestatud esinemisele kodukäijatest, kaitsevaimudest ja vanal ennemuistsetel ajal juhtunud lugudest…

Elve Pill

Pärnu Tammsaare Lasteaed

Kes veel ei tea, see teadku:

Pärnumaal metsade rüpes asub Jõulumäe Tervisekeskus, kus Pärnu linna lasteaednikud kord aastas kokku saavad. Praeguseks juba pea kümneaasta tagune traditsioon võimaldab igal aastal kokku saada suvisel laagripäeval, et nautida loodust ja harida vaimu ning keha.

Laagripäevi oodatakse. Jõulumäe laagri head mainet on kujundanud huvitav temaatika, seal esinevad väga head lektorid ja on haarav päevakava. Õpetajad oskavad hinnata laagripäeva vaheldusrikkust, samuti võimalust töörühma valida.

Loengupidajaid ja tegevusi päevakavas on alati nii palju, et igaüks peaks leidma endale meelepärase. Raskeim ülesanne tundub olevat millestki loobuda ja otsustada, milles osaleda, sest päev teadagi pole kummist ja tavapäraselt toimub korraga palju huvipakkuvaid loenguid, praktilisi õppusi ja jututubasid.

Ise olin ma talvelaagris 2007 kimpus valikutega nii hommikuste kui ka pärastlõunaste tegevuste puhul. Mida teha kui valida on Toivo Niibergi ja Aivar Georgi vahel ja samaaegselt esitab veel Pille Javed kõhutantsu? Seekord valisin Niibergi loengu ja sain aimu kõhutantsu põhiliigutustest. Aivar Georgi kuulmine aga lükkus tulevikku, sest nagu tagasisidest selgus, soovitati teda veel kutsuda…

Väga kaasahaaravad on olnud sportlikud jõukatsumised. Tekib selline hasart ja soov võistkonna eest väljas olla, et oluline pole, kas ise parajasti võistled või elad teistele kaasa. Vahva on võistelda osavusmängudes, täpsusvisetes, mängida golfi, orienteeruda või osaleda suvesuusatamise võistkonnas. Väga eriline on osavõtt  tuletõrje teatevõistlustest ja ka neile kaasaelamine.

Laagripäev liidab oma lasteaia õpetajaid ja annab võimaluse suhelda teistega. Terve võistkond toimib tiimina, samas on kõigil väga lõbus, sest mäng ei käi mõisa peale. Mõnikord on läbiviidavates võistlustes mõni „vimka”, mida kohe tabada ei pruugi. Meenub, kuidas tassisime teatevõistkonnana raja ühest otsast teise veeämbrit. Lõpuks selgus, et kiirus ega aeg ei määranud siin mingit rolli ja võitjaks tuli see, kelle ämbrisse oli jäänud kõige rohkem vett…

Korraldajad on ikka tellinud laagripäevalistele sauna ja korraldanud pikniku. Sageli on need lõppenud lasteaedade meeleolukate eeskavadega…

Meelde on jäänud suvepäev, kui pärastlõunasel tegevusel taimepärgi punusime. Seejärel panime neile teeküünlad ja asetasime nad õrnalt tiigiveele. Õhtul, tagasiteed alustades, avanes bussiaknast kaunis vaade ujuvatele pärgadele ja nendel võbelevatele küünaldele. Hetk oma ainulaadsuses  vaimustas.

Ükski asi ei suju iseenesest – vajatakse head tiimi… Korraldusnaiskonna liikmed on vahetunud, juhatajate ja nende asetäitjate rolli selles on suuresti üle võtnud lasteaiaõpetajad. Kõige paiksem rahvas selles on ikka olnud liikumis- ja muusikaõpetajad. Kõigil kordadel on sujuva organiseerimise taga olnud haridusosakonna alushariduse peaspetsialist Pärnu linnas Marga Napp. Teda jätkub nii ideede generaatoriks kui toetusprojektide kirjutamiseks. Palju vahvat on õnnestunud ellu viia tänu headele koostööpartneritele ja nende juhile  Enn Tasalainile Jõulumäel.

Agnes Baum

Pärnu Tammsaare Lasteaed

Nii suve- kui talvepäevad on kogunud populaarsust – nii mõnigi laager on korraldatud kahasse kolleegidega teistest maakondadest. Ja nagu näitab kasvav osavõtusoov – Jõulumäe ühisüritused on õpetajaile olulised!

fotod 2006 talvepäev A. Laak ( Pärnu Tammsaare Lasteaed)

fotod 2007 talvepäev V. Eelmäe ( Pärnu Lasteaed Mai)

Leave a Comment

4 + 11 =
Please leave these two fields as-is: