Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Eestimaa kaart puzzlena

Kohtusime Metsatööstuse Liidu inimeste Silja Markeni, Erik Konze ja Tõnu Tammariga aasta tagasi, 2006. a. juunis. Nad tahtsid teada, kas lasteaiad oleksid huvitatud suurest puzzlest, mis kujutab Eestimaa kaarti. Olin nende pakkumisest vaimustatud. Muidugi on see lastele põnev ja arendav – panna puzzlet kokku ja õppida samal ajal tundma Eesti kaarti. Koolieelikutele ei tohiks see raskusi valmistada. Kui puzzle on värviline ja kaardile on märgitud linnad ja maakonnad, jäävad need kiiresti meelde.


Vestlesime Metsatööstuse Liidu inimestega kaks tundi, idee oli põnev – vineerist puzzled puidust kastis. Puzzlede värvimine pidi jääma koolilaste hooleks. Valmis puzzled plaaniti kinkida Tallinna lasteaedadele.

Möödus pea aasta. Ühel maikuu päeval helistas Silja Marken ja teatas, et koolilapsed värvivad juba puzzlesid ja ka kastid on valmis. Oli vaid tarvis leida lasteaed, kus on piisavalt suur saal, kuhu 30 puzzlekasti ära mahutada ja puzzled laiali laotada, et mudilased saaksid neid kokku panna.

Luha Lasteaia juhataja nõustus presentatsiooniga nende majas. Kohale kutsuti ka käsitöö- ja kunstiõpetajad, kes olid koolilapsi puzzlede värvimisel juhendanud. Oli ka lasteaiaõpetajaid Tallinna mitmetest linnaosadest, kelle lasteaiale oli loosiõnn langenud – nemad said oma lasteaeda Eestimaa puzzle.

Metsatööstuse Liidu esindaja, tegevdirektor Andres Talijärv rääkis Lasteaednike Liidu ja Metsatööstuse Liidu ühisest puzzleprojektist, millega nad olid edukalt lõpule jõudnud – Eestimaa kaarti kujutavad puzzled sai 30 lasteaeda.

Tallinna Luha Lasteiaia lapsed laulsid koos muusikaõpetajaga kolm laulu metsast, puudest ja lindudest, mis läksid kuulajatele südamesse. Laulud olid loodud Luha lasteaias.

Puzzlede kokkupanemine oli vahva, koolieelikud said sellega hästi hakkama. Järgmiseks toodi välja suur värvimata vineerist puzzle. Silja Marken rääkis, et üks erivajadusega laps oli selle väga ruttu kokku pannud – ajaga 3. 27 Sama puzzle anti nüüd kolmele saalisviibivale täiskasvanule. Pealtvaatajad püüdsid samuti nõuga abiks olla. Täiskasvanutel läks aega palju rohkem-12 minutit. Seejärel oli koolieelikute kord. Lapsed panid puzzle kokku ajaga 9.32

Saalis oli palju erinevalt värvitud puzzlesid – mõnele olid peale kirjutatud maakonnad ja linnad, mõnele olid joonistatud Eestis elutsevaid loomi.

Pärast puzzlede kokkupanekut pakuti kõigile kringlit, morssi ja maasikaid.

Puzzled jäid veel kaheks päevaks saali kõigile uudistajatele näha. Soovijail oli võimalus neid kokku panna.

Tore, et Metsatööstuse liit tegi lasteaedadele nii vajaliku kingituse. Küsisin Silja Markenilt, kes tuli selle suurepärase idee peale – teha Eestimaa kaarti kujutav puzzle. Selle peale vastas ta: ”Istusime Metsatööstuse inimestega koos laua taha ja koos mõtlesime selle ka välja.”

Ülle Tõnumaa
Vaata pilte

Leave a Comment

12 + 5 =
Please leave these two fields as-is: