Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Parima toitlustamisega Tallinna haridusasutused on selgunud

Kolmapäeval, 30. aprillil autasustati Tallinna Õpetajate Majas konkursside „Parima toitlustamisega koolieelne lasteasutus 2008″ ja „Sõbralik koolisöökla 2008″ võitjaid. Auhinnad andsid üle abilinnapea Kaia Jäppinen ja haridusameti juhataja Andres Pajula.

Parima toitlustusega lasteasutuseks valiti Tallinna Lasteaed Kikas (juhataja Pärje Ülavere, köögimeeskond koosseisus Linda Trampärk, Janika Bergmann, Luule Rostovtseva, Irina Gorshkova). Lasteaia tugevuseks oli tihe ja vahetu side toidu valmistajate ja sööjate vahel ning laste kaasamine laua katmisesse, kusjuures lastel on selleks vastav riietus. Õppeaastale on antud toitlustamise teema, milleks on „Tervislik toitumine ja tervislik eluviis”. Lasteaed viib juba 2001. aastast alates regulaarselt läbi laste ning lastevanemate rahulolu-uuringut. Lisaks on lasteaial oma toit – banaanikreemi ja porgandi-pannkook. Teise koha saavutas Tallinna Arbu Lasteaed, kolmandaks tuli Tallinna Mutionu Lasteaed.

Sõbralikem koolisöökla 2008 on Gustav Adolfi Gümnaasium (direktor Hendrik Agur, toitlustaja RK Teeninduse OÜ). Sööklas on väga meeldiv interjöör, hästi läbimõeldud toitlustamise korraldus, suur salatite ja leibade valik ning võimalus ise valida toiduportsu suurust ja saada ka lisa. Koolis on juba mõnda aega rakendatud kaardimakse süsteemi. Söögivahetunni pikkus on 65 minutit. Õpilasedki on oma kooli sööklaga rahul. Teise koha vääriline oli Tallinna Reaalkool ning kolmandaks tuli Tallinna Rahumäe Põhikool.

Haridusamet premeeris võitjaid 5000 – 10 000 krooniga köögiinventari soetamiseks. AS Metos pani võitjatele välja mahlapressid. Toreda kingituse teevad võitjatele ka restoranid Gloria ja Karl Friedrich, kes kutsuvad meeskonnad enda juurde nii köögipoole kui ka restoraniga tutvuma ning kostitavad neid maitsva lõunaga. Haridusamet tänas osalejaid ning kinkis kõigile kokaraamatud, finalistid said kingituseks ka toidunõusid, mille oli välja pannud AS Arkogreen.

Konkurssidel osales 12 kooli ning 17 lasteasutust. Osalejatepoolne tagasiside oli väga positiivne. Leiti, et köögipersonali väärtustav ja tunnustav ettevõtmine on vajalik ja motiveeriv.

Konkursil välja valitud lasteasutustesse toimusid külastused. Lasteasutuse külastamisel jälgis žürii, et toit oleks valmistatud värsketest ja töötlemata toiduainetest, samuti kuidas toimub toidu serveerimine, kuidas on lastele õpetatud lauakombeid ning kas toidu jagamisel arvestatakse iga lapse soove ja vajadusi.

Konkursi korraldaja Tallinna Haridusamet tänab toetajaid AS Metost, Kesklinna Valitsust, AS Arkogreen´i, restorani Gloria ja restorani Karl Friedrich.

Leave a Comment

9 + 4 =
Please leave these two fields as-is: