Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Lasteaiad väärtustavad pärimuskultuuri

Reedel, 23. mail toimub Põlvas V eesti rahvamängude festival “Kes aias 2008”, mille eesmärk on vanade eesti rahvamängude edasikandmine tänapäeva kontekstis ning nende rakendamine lasteaia alushariduses.

Festivali projektijuhi, lasteaia Mesimumm muusikaõpetaja Ülle Podekrati sõnul on seekordse festivali peateema on kivi. “Kividega on seotud vanad jõu- ja osavusmängud, ehitame kivikangrut ja maailme kividele”, kirjeldas Podekrat festivali.

Festivali päeva avab hommikul kell 8 piduliku rahvuslipu heiskamisega lasteaia Mesimumm õuel Põlva linnapea Tarmo Tamm.

Päevaprogramm jätkub kell 11 konveretsiga teemal “Eesti Rahvuslik Lasteaed kui Eesti pärimuskultuuri häll”, mille avab Põlva maavanem Priit Sibul. Konverents keskendub lapse õpi- ja kasvukeskonna väärtustamisele. Ettekannetega astuvad üles Eesti Rahvusliku
Folkloorinõukogu koolitusjuht Ene Lukka-Jegikjan, Võro Instituudi direktor Külli Eichenbaum, rahvastikuministri nõunik Kairit Pihlak, Põlva linna ehituse peaspetsialist Eneken Padar ja Eesti Arhitektide Liidu esindaja Katrin Tomberg.

Päeva jooksul toimuvad kontserdid Põlva linna haljasaladel ja parkides, kus esineb ligi 450 last 20 lasteaiast üle kogu vabariigi. Põlva Püha Neitsi Maarja kirikust liigutakse ühises rongkäigus lasteaia Mesimumm õuele, kus toimub festivali peakontsert.

Peakontserdil astuvad üles Maidla lasteaed, Püssi Lasteaed-Algkool Ida-Virumaalt, Tarvanpää Seltsi mudilasrühm ja Sõmeru lasteaed “Pääsusilm” Lääne-Virumaalt, Surju lasteaed Pärnumaalt ja lasteaed “Mai” Pärnust, Tähtvere lasteaed ja “Taaderandi Tähesõel” Tartust, Puhja ja Rõngu lasteaed Tartumaalt, Otepää “Mõmmid”, lasteaed Sõleke Võrust ja Tsirgupesäkene Meremäelt, Viimsi lasteaed “Piilupesa”, Kiigemetsa Kool
Jõgevamaalt, Mooste ja Vastse-Kuuste lasteaed, Mammaste Lasteaed-Algkool, lasteaed Lepatriinu Põlvast ja festivali peakorraldaja lasteaed Mesimumm.

Põlva lasteaed Mesimumm on alates 1988. aastast olnud mudilaste folklooripidude korraldaja, pärimuskultuuri edendaja ja propageerija. Sel kevadel tähistab lasteaed 20 aasta möödumist I laste folklooripeost Pedäjä Pido. Alates 2000 aastast kannab festival nime “Kes aias” ning on suunatud pärimuskultuuri väärtustamisele ja eesti vanade rahvamängude kasutamisele alushariduses.

Leave a Comment

3 + 8 =
Please leave these two fields as-is: