Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Murumuna lapsed kalastasid kass Miisuga

Keskkonnanädala raames tutvustasime koolieelikutele Elva ja selle ümbruse järvede floorat ja mageveekalu. Kalanädal sai alguse sellest, et Miku (õpetaja Ulvi Ess) ja Miisu (projektijuht Luule Juhanson) tahtsid   kalu püüda, aga nad ei teadnud  Elva järvedest ja nendes elutsevatest kaladest suurt midagi. Nii otsustatigi koos lastega kalamaailma sukelduda. Isegi lasteaia menüüs pakuti ainult kalamaitselisi roogi!

Esimesel päeval osalesidki lapsed  õppekäigul Elva järvede äärde, et tutvuda vee-elustikuga. Kaasa oli võetud luubid, väikesed võrgud ja suurendusklaasidega topsid. Seljakottidega varustatud laste teekond kulges mööda lasteaia õpperadasid “Mine ja vaata!” – matkarada, mis kulgeb ümber Arbi järve ja “Läbi metsa, üle mäe” – metsarada paisjärve äärde. “Vitamiinipeatuses” sai maitsta jänesekapsaid, mis olid head, kuid väga hapud. Üraski kahjustatud puu juurest võtsime kaasa männikoori, et Elva jõe ääres salasoovidega paadid teele saata. Vastutasuks metsaandide ja toredate elamuste eest jätsid lapsed metsaelanikele tükikese leiba.

Paisjärve juures tuletasime üheskoos meelde vee ääres olemise reegleid ning vaatlesime suure huviga kalamaimukeste tegemisi. Võrkudega ammutatud järvemuda uurides leidsid lapsed erinevaid teokarpe ning binokliga vaatlemisel märgati sinikaelpartide ja sõtkaste toimetusi. Enne lasteaeda tagasipöördumist korjasid lapsed järve ja jõe kaldal õitsevaid taimi – ojamõõl, varsakabi, poku-õisi-tarnad, kannikesi, millest tehti õhtul rühmas näitus.

Teisel päeval tuli lastele ja Miku-Miisule külla tõeline kalamees oma uhke aerupaadiga ning päris kalameheriiete ja -mütsiga! Ta näitas landiga õnge, tutvustas Arbi järves elavaid kalu ja rääkis lastele põnevaid tõestisündinud kalamehelugusid. Lapsed said teada, et vahest tuleb isegi 12 tundi kala passida aga ikka võib “pikkade näppudega” jääda. Kalamees oli lahke jutuga ja vastas kõikide laste küsimustele. Mis saab siis, kui vihma hakkab järvel olles sadama, kes kodus kala puhastab, mis kalast tehakse?

Kolmandal päeval sõitsid lapsed koos Miisu ja Mikuga Võrtsjärve Järvemuuseumisse. Sõit sinna oli paljudele lastele suureks elamuseks ja bussiaknast välja vaadates paelus ümbritseva looduse ilu. Järvemuuseumisse jõudes algas huvitav ringkäik suurte akvaariumide vahel, milles elutsesid meie suurima sisejärve kalad: koha, angerjas, latikas, haug. Huvilised nägid erinevaid kalu, tutvusid kaladele  välimusega, toitumistavadega ja elutsemisviisidega.

Kalad üle vaadatud, ootas lapsi meisterdamistuba. Lapsed said valida värvi järgi kala osad ja nendest liimida kokku “oma” kala. Suureks elamuseks oli kalateemaliste filmide vaatamine, kus lapsed nägid palju erinevaid kalu ja nende vaenlasi.

Peale lõunat joonistati ja meisterdati rühmades pilte veekogudest ja kaladest, sest neljapäeval oli Miisul ja Mikul suur soov avada Sinilinnu Huvikeskuses maakondlik kalateemaline joonistusvõistlus.

Neljandal päeval toimuski joonistusvõistluse pidulik avamine koos lindi läbilõikamisega, parimate tööde autorite autasustamisega, väikese kontserdi ja maiustustelauaga. Laste töid oli laekunud nii Alatskivilt, Rannust, Mellistest, Puhjast, Kongutast ja Elvast. Miisul ja Mikul oli nii hea meel, et lasteaialapsi huvitas nende korraldatud võistlus.

Viimasel päeval kutsusid kass Miisu ja Miku lapsed lasteaia saali kalatemaatilisele viktoriinile. Lapsed pidid vastama paljudele põnevatele küsimustele. Kes on kala? Millega on kala kaetud? Nimeta kolm mageveekala! Nimeta mõni Elva veekogu, kus elavad kalad? Hakkama saadi ka ristsõna lahendamise ja kalateemaliste luuletuste esitamisega. Miisu ja Miku tänasid lapsi kalanädala tegevustest osavõtmise eest ja etendasid lastele lavastuse ”Kuldkalake.”

Keskkonnateemalise projekti “Miisuga kalale”  suureks toetajaks oli Elva Linnavalitsus ja Huvikeskus “Sinilind”. Suur aitäh  kõigile osavõtjatele ja abistajatele!

Ulvi Ess ja Luule Juhanson
Murumuna lasteaia õpetajad

Leave a Comment

10 + 11 =
Please leave these two fields as-is: