Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Lasteaednikud Soomes

Lasteaednikud SoomesEesti Lasteaednike Liidu liikmed käisid möödunud aasta oktoobris Soomes Helsingis Kaablitehases korraldatud konverents-messil “Laps selles ajas”. Messil olid väljas paljude firmade lastekaubad -metoodline materjal matemaatika ja emakeele õpetamiseks, arendavad mänguasjad, nukuteatri vahendid, Montessori mängud, pehmed mänguasjad.

Soome Lasteaiaõpetajate Liidu väljapanekute hulgas oli ka ajakirja “Lastentarha” 70-s number, mis eesti lasteaednikele koos muude materjalidega kingituseks kaasa anti.

Messiruumi kõrval asuvas saalis sai kuulata põnevaid ettekandeid.

Soome Lasteaiaõpetajate Liidu esinaine Soile Oleander rääkis, kui tähtis on talle koostöö Eesti lasteaednikega. Ta tänas Silvija Mõttust ühistes projektides saavutatud heade tulemuste eest ja ütles, et ühistes mõttetalgutes leiame hõlpsasti lahendusi mistahes probleemidele.

Lasteaednikud SoomesSilvija Mõttus tänas Soome Lasteaiaõpetajate Liitu nõu ja abi eest ning tutvustas Eesti Lasteaednike Liidu uut esinaist Heli Poolakest.

Tänu Soome Lasteaiaõpetajate Liidule said eesti lasteaednikud osaleda käeliste tegevuste kursustel, külastada Soome lasteaedu ja kuulda mõndagi huvitavat laste kasvatamisest Soome lasteaedades. Eesti Lasteaednike Liidu ekskursiooni juhiks oli Jarmo Siekkinen Vantaast.

Päevakodu Eira juhataja Nina Nissilä rääkis Eesti lasteaednikele töökorraldusest Soome lasteaias.

Nägime kunstituba, muinasjututuba, kamina ja klaveriga rühmaruumi, kus ka muusikatunde läbi viiakse. Kohtasime ka üht meesõpetajat, kelle ümber lapsed askeldasid. Kogu elukorraldus oli meeldivalt rahulik. Esikus olid kappide asemel riiulid ja nagid. Meie peaks sellist asjade paigutust ehk pisut korratuks, kuid kõik see jättis väga hubase ja koduse mulje. Väga meeldis rahulik ja kodune miljöö, ei mingit kiirustamist, ühelt tegevuselt teisele hüppamist, kella järgi tuppa või õue tiksumist. Elu Soome lasteaias oli lihtsalt rahumeelne ja harmooniline kulgemine päevast teise.

Lasteaednikud SoomesTeine lasteaed, mida õnnestus külastada – päevakodu Hjukka – oli sealsamas naabruses ja ka seda juhtis Nina Nissilä.

Nägime Hjukka päevakodus õpetajat tööhoos, kunstitegevust läbi viimas. Teises ruumis mängis õpetaja kitarri ja lapsed kepslesid rõõmsalt tema ümber. Oli armas kodune olemine.

Jarmo Siekkinen Globexist, kes korraldas kõik kohtumised, andis selgitusi puhtas eesti keeles. Tänu temale oli see päev imeline ja nauditav.

Eesti Lasteaednike Liidu liikmed said Kaablitehases kuulata Maritta Opase ettekannet lasteaia juhataja tööst personaliga, meeskonnatöö tähtsusest, iga personali liikme väärtustamisest.

Kunstikoolitaja Taina Riitto andis põhjaliku loengu laste joonistama õpetamisest. Taina Riito näitas lihtsaid võtteid, kuidas matemaatilistest kujunditest joonistada loomi, kuidas teatritegemisel looma pead ja saba liigutada. Samuti rääkis ta mitmetest võimalustest, kuidas lapses kunstitegevuste vastu huvi äratada.

Kunstiringi tulnud rahutule poisile andis ta kätte šabloonid, kes joonistas nende järgi päevade kaupa.

Lasteaednikud SoomesKord joonistas poiss soomuki ja kui õpetaja imestas poisi osavuse üle, näitas poiss õhinal, kuidas seda joonistada. Poiss oli õnnelik, et saab õpetajat õpetada. Lapsed õppisid kolmnurkadest rebast joonistama,

Algul tundus see raske, kuid rebasekutsikaga said lapsed juba iseseisvalt hakkama. Kui üks poiss küsis, kuidas teha magavat rebast, jäi õpetaja mõttesse. Poiss keeras pildi horisontaalselt ja ütles: “Näed, rebane ongi pikali.“

„Loovus pole sünnipärane kink,“ rääkis Taina Riito. “Uje laps muutub julgemaks, kui ta pliiatsi kätte võtab. Ta võib alustada kriipsujukudest, tehes igale neist erineva näo. Joonistamine pakub naudingut ja lapse enesekindlus kasvab. Lapse joonistusest on näha, mida ta oma sisemuses tunneb, joonistades õpib laps tundma iseennast, teisi ja ümbritsevat.”

Soome Lasteaednike Liidu esinaine Soile Oleander ütles Eesti lasteaednikke ära saates, et Soome Lasteaiaõpetajate Liit loodab suvel teha vastukülaskäigu Eestisse.

Ülle Tõnumaa

Vaata veel pilte

Leave a Comment

5 + 7 =
Please leave these two fields as-is: