Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Krõllid Sügise sünnipäeval

Krõllid Sügise sünnipäevalKrõlli Lasteaias on toredaks traditsiooniks sügisesed väljasõidud loodusesse. Seekordne väljasõit sai teoks tänu KIK-i toetusele projektile „Mine metsa!”, mille peaeesmärgiks oli metsaelu uurimine erinevatel aastaaegadel ja loodushoiu propageerimine.

Kogu lasteaiapere oli valmis tähistama sügise sünnipäeva  Sinialliku metsatukas, mis asub lasteaiast 10 km kaugusel.

Metsa sõideti lausa kahe bussiga, sest sünnipäevalisteks olid viie rühma lapsed: Muumid, Sipsikud, Mõmmid, Lepatriinud ja Naksitrallid. Meie pesamunad Pokud jäid loodust avastama lasteaia õuealale.

Kohale jõudnud, matkati koos Sinialliku lõkkeplatsile. Suureks üllatuseks ilmus platsile ka Metsamoor, kes tuli lapsi tervitama. Ta tutvustas oma valdusi ja rääkis põgusalt metsaelanikest ja -taimestikust. Veel juhtis Metsamoor laste tähelepanu sellele, et igal väikesel putukal, ämblikul, sipelgal, lepatriinul jt. on metsarajal oma kodu ja et lasteaiapere on ainult külalisteks. Külas aga teadagi käitutakse sõbralikult ja hoolivalt.

Krõllid Sügise sünnipäevalSügise sünnipäevapidu algas. Sünnipäevale tuhises kohale ka Tuulepoiss, kes hakkas kohe rõõmsalt lastega lustima ja mängima. Küll puhus ta siit ja sealt, puhus kohale nii külma kui sooja. Järgnesid lõbusad mängud koos Tuulepoisiga. Seejärel mindi koos sügisvärve otsima. Küll oli neid palju: päikseline kollane, leegitsev oranž, kirgas punane oma paljudes toonides ja rahustav roheline ning veel palju, palju muidki toone.

Aga sünnipäevalaul? No seda ei saa ometi unustada. Koos muusikaõpetajaga leitigi õige viis üles.

Et sünnipäevapidu jääks veel kauaks meelde, lubas Metsamoor oma valdustest kaasa viia looduslikku materjali, et sellest saaks lasteaias meeleolukad kompositsioonid. Kõik lapsed asusid otsima põnevaid loodusleide. Iga rühm suundus erinevale rajale: nooremad jäid  lõkkeplatsi lähedusse, vanemad lapsed kiirustasid aga suurest mäest alla ja suundusid allika äärde.

Laste ümber olid metsahääled, lõhnad ja huvitavad leiud: rähni hoogne toksimine, allikas, mis peitis endas legendi, orava mahapillatud käbid, salapärased loomade urud, ämblikud, suured ja väikesed seened ja palju muudki.

Kõigile küsimustele aitasid vastuseid leida  õpetajad ja Metsamoor. Koos katsuti pehmet samblavaipa ja hingati sisse imelist vaigulõhna.

Nähtust, kuuldust ja mängudest väsinuna vajasid lapsed puhkust. Nüüd oligi õige aeg sünnipäevapikniku pidamiseks. Söök ja jook maitses metsaõhus eriti hea.

Märkamatult jõudis kätte aeg Metsamooriga hüvasti jätta, sünnipäev peetuks lugeda ja tagasi lasteaeda sõita. Sügisene väljasõit oli teoks saanud, ees ootamas aga uued retked metsaelu uurimiseks erinevatel aastaaegadel. Talvist metsa uurime Lilli Loodusrajal, kevadist metsaelu aga Elistvere Loomapargis.

Avastagem ikka loodust enda ümber ja tehkem seda koos lastega. Oskus loodust märgata muudab elu palju põnevamaks ja mitmekülgsemaks, tagab hingerahu ja muudab meid tasakaalukamateks. Kokkuvõtteks – mine metsa!

Artikli autorid: Tiiu Rebane ja Urve Roots.

Krõllid Sügise sünnipäeval Krõllid Sügise sünnipäeval Krõllid Sügise sünnipäeval Krõllid Sügise sünnipäeval Krõllid Sügise sünnipäeval

Leave a Comment

8 + 5 =
Please leave these two fields as-is: