Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Jonkadi -jonkadi jõulud jõudvad

Sindi lasteaias algas jõuluaeg möödunud aastal väga eriliselt. Iga rühma lapsi ootasid esmaspäeva hommikul õues taat ja rebane. Taat otsis taga oma ree pealt kaduma läinud kalu, mida ta arvas rebase kätetöö olevat. Üheskoos jõuti aga uhke hobukaariku juurde, millega kõikide rühmade lapsed ja Sindi gümnaasiumi I klassi õpilased karges talvehommikus pika ringi Sindi linna alleedel sõita said. Õhtul ootasid lapsed rühmas eite ja taati, kes olid valmis lapsi salapärasele Jõulmaale viima.

Jõulumaaks olid kujundatud mitme rühma õuepaviljonide alused, kus igal pool ootasid erinevad tegelesed erinevate murede ja soovidega. Teed olid valgustatud küünaldega, elektrituledega ja ehitud kuuskedega, et rajalt mitte eksida. Üheskoos laste ja vanematega käidi läbi kõik tegelased- öökull, jänes, karu, hunt, rebane, jõulusokk. Kogu teed juhatasid eit ja taat koos lõõtspillimängu ja lauluga. Külma peletamiseks pakkusid päkapikud sooja teed ja piparkooke. Jõuluvana aga otsis lapsi nagu tavaliselt lasteaia saalist, aga seal ei olnud kedagi. Lapsed märkasid valgustatud koridoris jõuluvana ekslemas. Hetkega oli muinasjutumaa rõõmuhõiskeid täis. Lõpuks juhatas jõulusokk Jõuluvana laste juurde. Kõik soovijad said Jõuluvanale esineda ja lapsed said kommikotid.

Jõulumaa mõtte taga olid õp. Kairi Rinaldo ja Anne Tilk, kes arvasid, et sel aastal võiks teha Jõulumaa oma lasteaias. Seltsing Lastekas, mille liikmeteks on lasteaia õpetajad ja lapsevanemad, koostas projekti ja taotles linna projektitoetuste komisjonilt lisaressursse. Seltsing eesotsas Leila Feldmanniga koostas projekti, mis leidis rahastamist. Jõulumaa eesmärgiks oli jõulumeeleolu loomine nii lasteaia laste kui ka kooli I- klassi õpilaste seas; vanade jõulukommete tutvustamine läbi eesti rahva muinasjuttude õuesõppe meetodil; koostöö lasteaia, kooli ja kodu vahel. Jõulumaa muinasjutt valmis tänu heale meeskonnatööle, millele eelnesid mitmed ühised vaidlusterikkad arutelud. Igapäevatöö jätkuks tuli jõulumaa tegelastel nädal aega igal õhtul toimetada kahe rühma laste ja külalistega. Tegelastele andsid jõudu laste põnevil, ootusärevad ja rõõmsad näod. Vaprad näitlejad olid: eit-Helle Salumäe, taat- Anne Tilk, akordionist-Anne Liivrand, öökull-Astrid Närep, jänes-Elve Peenoja, karu- Elle Kalda, hunt- Monika Tuurma, rebane- Helle Tõkke, jõulusokk- Kairi Rinaldo. Mehe jõudu ja abi vajavate tegevuste juures oli alati abiks maja meistrimees Jaan Piile. Lisaks tegelastele olid kaasatud kogu maja personal: juhtkond, õpetajad, õp. abid, kokad, kostüümide valmistaja-pesutädi. Hea oli kogeda, et suur meeskond askeldas ühise eesmärgi nimel.

Lapsevanemad arvasid üritusest nii:

·         Mulle ja lapsele meeldis väga. Oli teistsugune ja tore. Alati on jõulupeol mingi huvitav ja hästi lavastatud lugu ja kõik õpetajad, kes kaasa teevad, mängivad väga hästi.

·         Jõulupidu õues erines tavatraditsioonidest ja see oli meeldiv üllatus, kuna kõik- ka vanemad said ja pidid kaasa mängima.

·         Midagi uut ja huvitavat, kuigi arvasin, et me külmetame seal, õnneks eksisin. Kõik oli hästi kavandatud ja oli huvitav nii lastele kui ka vanematele.

 

Helle Tõkke, Janika Ruul Sindi Lasteaia vanemõpetajad

 

Leave a Comment

11 + 15 =
Please leave these two fields as-is: