Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Meil on vastlad!

17.02.2010 244 [1280x768] Ära lase lusti riiva,
  ära sinna viska liiva,
   jalakäija kisub kiiva,
  tema teele viska liiva…

Neid õpetussõnu E. Niidu luuletusest „Linnalaste liulaul“ järgisid õpetajad Kopli Lasteaiast, kui nad alustasid vastlapäeva hommikut rahvakommete tutvustamisega. Mõni laps kogus endale suure koti vanarahva tarkusi, mõnel tuleb veel järgmisel aastal lisa korjata. Tarkusetera vurri tegemise kohta oli aga kõigil olemas – konte ei olnud kusagilt võtta, aga asja ajas ära suur nööp. Vurrihuvilised said ka endale vurri valmistada.

17.02.2010 264 [1280x768]Vastlapäevaga sobib hästi kokku rahvatants ja rahvariided ning rahvamuusika. Seda kõike oli meile näitama palutud Tantsuselts „Lee“ Hele Pomerants´i juhendamisel. Krooniks meie kargele talvele ja põhjamaisele rahvale oli tants „Põhjamaa“. Kindlasti jättis see laste hinge ja südamesse erakordse mulje. Tantsijad olid nii lähedal, et võis tunda tuuleõhku, kui nende punatriibulised seelikud mööda keerlesid ja kuulda pastelde patsumist põrandal ning tunda uhkust, et oleme eestlased. Selgeks sai ka „Kaera-Jaan“, mida sai kaasa tantsida. Saadud tantsulusti ja tantsupisikut jääme kindlasti endas edasi kandma.

Peale jalakeerutust üks vastlakukkel valge kraega ja õue!
Õues ootas liikumisõpetaja, kellega koos sai ihuliikmed soojaks võimelda enne pikema liulaskja välja selgitamist. Põnevust lisas juurde aarete otsimine. Iga rühma õpetaja oli välja mõelnud põneva mooduse kuidas aardeni jõuda. Kellel oli aardekaart, kellel näitas ristsõna lahendus kätte aarde asukoha …  Otsijad olid tublid ja kõik salakohad leiti üles.

17.02.2010 268 [1280x768]Kell hakkas lähenema õhtul viiele. Täna oli tavapärasest teisti – vanemad tulid, kuid ei kiirustanud koju, vaid hakkasid hoovi kuhjatud lumehunnikutele „elu“ andma. Tegemist jätkus kõigile. Kokatädid ehitamisest küll osa ei võtnud, kuid meie peale olid mõelnud küll: termostes oli valmis soe tee ja korvides kohukesed. Küll maitses hea!

Nüüd on ka Kopli Lasteaia lastel oma liumägi, kindlus ja koopad, kus õuesoleku ajal lustida.
Kõikidel osalejatel päevast rõõm ja rahulolu ning taaskord saab tõdeda, et ühtsuses peitub jõud ning kel tahtmist tegutseda, nendel on ka toetajaid ja abilisi.

Täname lapsi, kes tundsid rõõmu ja olid aktiivsed osalejad, lapsevanemaid, kes aitasid teostada õpetajate ideid, tantsuansamblit „Lee“, Tallinna Linnavalitsust, kes võimaldas tööjõu, et õuealalt lund hunnikusse koguda, ning kindlasti Päästeametit, kes meie jõupingutused veega üle kastis, et liumägi kannataks välja selle pealetungi, mis on ees ootamas.

17.02.2010 257 [1280x768]Vastlapäev on üks tore hoogne rõõmupäev. Eriti meeldejääv lastele. Hoidkem elus seda
teada–tuntud vanarahva tähtpäeva!

Linaliugu, pikka kiudu,
linad liulaskijale,
takud taganttõukajale,
vareskaerad vahtijale

 

 Kopli Lasteaia vanemõpetaja Maret Kougija

Leave a Comment

13 + 13 =
Please leave these two fields as-is: