Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Oma leib on magusam

1 oma leib [1280x768]4. – 8. oktoobrini tähistasime Viljandi lasteaias “Midrimaa” leivanädalat. Soovisime väärtustada leiba kui eestlaste põhitoitu ja rõhutada leivasöömise kasulikkust. Sellel nädalal olid lasteaiarühmade õppetegevused seotud leivaga. Lapsed tutvusid  raamatute, tegevuste, õppekäikude ja filmide kaudu sellega, kuidas leib meie lauale jõuab.

Nädal algas õppekäiguga poodi, kus uuriti erinevaid jahu-, leiva- ja saiasorte. Lasteaias maitsti rukki-, odra- ja nisujahu, kamajahu ja kaerahelbeid.

Paljudes kodudes on leivaküpsetamine iganädalane tegevus – ka meie lapsed ja õpetajad küpsetasid sellel nädalal leiba. Julgemad õpetajad kasutasid  küpsetamisel juuretist, kuid läbi aeti ka pärmitaignast valmistatud leivaga. Terve maja oli mõnusat leivalõhna täis. Nooremad lapsed, kes õpetajatega koos ei küpsetanud, valmistasid erinevaid võileibu või praadisid leivakesi küüslauguga.

PA080318 [1280x768]Rühmades degusteeriti erinevaid leivasorte. Selle käigus selgitati välja laste lemmikleivad. Lastevanemate abiga toimus leivakottide näitus “Meie leib”.

Nädala lõpus toimus viktoriin, kus lapsed panid proovile enda teadmised. Läbi selle saadi teada erinevaid vanasõnu ja tarkuseteri. Meeleolukas koosviibimine lõppes laulu ja tantsuga. Ilusa leivanädala lõpetas Leevikese rühm, kus lapsed koos õpetajatega esitasid näidendi “Austa leiba, leib on vanem kui meie”. Näidend oli põimitud tantsude ja lauludega. Lavastus tutvustas lastele seda, kuidas valmistati leiba just vanal ajal ja kui palju tööd oli selleks vaja teha.

Leivanädal oli mõnus ja lapsed mõistsid, kui palju rasket tööd on vaja teha, et leib jõuaks meie söögilauale.

Inga Jürgens

PA080344 [1280x768]

Viljandi Lasteaed Midrimaa õpetaja

Leave a Comment

13 + 11 =
Please leave these two fields as-is: