Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Laste joonistused

Tiia Laak on kirjutanud sellise huvitava raamatu nagu „Laste joonistused“.Selle raamatu järgi tegin mina, Tiina Kilkson, oma esimese aasta kursusetöö, mille teemaks oli „Perepilt“.

Lapsed joonistavad oma kodu psühhokliimat justkui tingmärkides ja selleks, et saada õigesti aru, mida laps pildil kujutab, on vaja joonistust õigesti tõlgendada.Perepildi puhul on oluline juba värvide valik, millega laps pereliikmeid joonistab.

Musta ja pruuni värvi ohtralt kasutades võib laps stressis olla. Oluline on ka, kas laps joonistab kõik pereliikmed ühele joonele või mitte. Sama tähtsusega pereliikmed joonistatakse tavaliselt ühele joonele. Suured loomasõbrad joonistavad perepildile ka koduloomad, kes kuuluvad lapse meelest samuti perekonda. Üksmeelne perekond joonistatakse käest kinni hoidvatena.

Kuidas lapsed joonistavad inimesi?Naiselikud emad joonistatakse kleitides või seelikutes, mehelikud aga pükstes.Neile, kes oskavad  last ära kuulata, joonistatakse kõrvad pähe.

Tegusatele pereliikmetele joonistataske jalad paremale poole pööratult, justkui käimise asendisse.

Kursusetöö ülesanne oli kahes lasteaia vanemas rühmas perepildi  joonistamine praktiliselt läbi viia ja piltidelt välja lugeda kodeeritud info psühhokliima kohta perekonas ja kõige huvitavam algajale psühholoogia tudengile, nagu ma toona  olin, oligi, kui joonistustest sai sama välja lugeda, mis  raamatus  kirjas oli.

Soovitan Tiia Laaki lugeda kõigil lasteaiaõpetajatel ja algklasside õpetajatel ning ka lastevanematel, et nad oskaksid laste joonistustest õigesti aru saada ja psühhilisi ilminguid märgata õigel ajal ja vajadusel midagi ette võtta.

Tiina Kilkson, psühholoog

Leave a Comment

8 + 11 =
Please leave these two fields as-is: