Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Õppemäng „Eesti on mu kodumaa“

DSC02045 [1280x768]Eesmärk:

Laps teab ja nimetab eesti linnade, veekogude, saarte nimesid.

Laps teab mõisteid merepiir ja maismaa piir.

Laps saab teada meie naabrite rahvuste nimed.

Laps oskab orienteeruda ajas ja ruumis eesti piirides.

Laps oskab nimetada sõiduvahendeid ja põhjendada selle liikumise vajadust.

Laps teab Eesti pealinna.

Laps oskab leida seoseid maismaapiiri ja musta joone vahel, sinise joone ja veepiiri vahel, valge joone ja saarte vahel.

Laps oskab arvestada kauguseid liikumisel punktist A punkti B

Laps oskab loendada  kuni 15- ni (vastavalt vanusele ja laste võimetele)

Laste vanus 2-7.a.

DSC02046 [1280x768]Ettevalmistused mänguks

Ruumi põrandale on joonistatud Eesti kaart. Maismaa piirina on kasutatud musta teipi, veepiirina sinist ja saared valge teibiga.

Saartel on nimed peal Saaremaa, Hiiumaa, Muhu saar, Kihnu ja Ruhnu (kui kodukoht on Põhja rannikul, siis sealsete saaarte nimed) ja suurematel linnadel (maakonna keskustel) sõnakaart koos väikse värvilise ringiga Tartu, Võru, Põlva, Valga, Pärnu, Narva,Haapsalu,Jõgeva, Paide, Rapla, Viljandi, Põlva, Rakvere, Kuressaare, Kärdla

Tallinna juures eesti lipp

Suurematel veekogudel sõnakaardid- Peipsi järv, Võrtsjärv, Pihkva järv, Emajõgi- arvestades oma kodukohta

Kui kodu asub maakonnas, siis ka valla nimi- näiteks Ülenurme

Mängu käik

2-4.a. lastele eelnev tutvustus, mis on joonistatud põrandale. Tallinn on eesti pealinn, seal on meie sini-must-valge lipuke. Eestis on palju linnu. Vaata iga linna nime juures on kollane täpike ja sinu kodukoha (Ülenurme juures on palju rohelisi täpikesi). Kuula, ma ütlen sulle nende linnade nimed, mis on Eestimaal. Nimetan järjest linna nime ja liigun ise vastavalt selle linna sõnakaardi juurde. Meie oleme kõik sõbrad lasteaias, meie Ülenurme Kullerkupu Lasteaias, aga nüüd mängime, et me läheme nüüd külla eesti linnadesse, et uusi sõpru leida endale. Otsige endale igaüks üks eesti linn, kus on kollane täpike. (Lapsed liiguvad linna nimede juurde). Õpetaja liigub lapse juurde ja ütleb- meie Mia tuli sõprade juurde Põlva linna- lehvitame talle. Meie Robi läks ssõprade juurde Haapsaliu linna- lehvitame talle jne Õpetaja liigub kõikide laste juurde, nimetab lapse nime ja linna nime, kuhu laps liikus. Kui on kõik nimetatud, vahetavad lapsed kohad ja otsivad endale uued sõbrad eesti linnadest. Mängu lõpus tulevad kõik lapsed oma lasteaeda – Kullerkupu lasteaeda tagasi.

Olenevalt laste teadmistest ja huvist, võib õpetaja lisada mängu käigus liikumise võimalused linnast- linna (rongi,bussi, laeva-praamiga).

4-5 a. lastele eelnev tutvustus, mis on joonistatud põrandale. Eestis on palju linnu- kas sa tead mõnda nimetada….. Tallinn on meie pealinn ja selle linna juures on ka sini-must-valge lipuke, sest iga päev heisatakse Tallinnas Pika Hermanni tornis päikese tõusu ajal eesti lipp ja kui päike loojub, langetatakse lipp. Vaata, seal kus on linna nimi eesti kaardil, on ka kollane täpike selleks, et sa paremini linna üles leiaksid.  Meie kodulinn on……….(Tartu).  Meie kodukoht on ………………. (Ülenurme ). Loendame koos ,palju on Eestis üldse suuri  linnu. Alustame meie pealinnast Tallinn ja kõverdame ühe sõrme pihku, meie kodulinn on Tartu- teine sõrm pihku, Tartu lähedal on Viljandi, Jõgeva, Põlva (iga kord kõverdame sõrme pihku). Vahepeal õpetaja küsib- mitu sõrme meil peos on juba – viis. Iga uue linna nimega liigub õpetaja järgmise linna sõnakaardi juurde.

Võtame teise käe appi ja liigume järgmise linna juurde. Mitu linna meil juba on- ühe käe sõrmed on kõik rusikas ja teise käe sõrmed on kõik rusikas- seega meil on juba 10 linna läbi käidud. Kas on veel mõni linn, kuhu me ei ole läinud? Jätame meelde, meil on 10 linna juba tuttavad. Lähme nüüd veel ja kõverdame veel korra ühel käel sõrmed pihku. Saime veeel 5 linna, seega meil on Eestis kokku 15 suurt linna. Meil on kolm korda kõik sõrmed peos olnud.

Sõrmede asemel võib lastele anda kätte näiteks rukkililled, päiksed vm sõmboolsed pildid, et pärast kõik need kokku lugeda.

Tegevuse käigus võib  laste käest küsida  ,millise häälikuga selle linna nimi alga; kuidas me saame liikuda Tarust Põlvasse (bussi, autoga); Tartust Kärdlasse (bussi, auto, laeva-praamiga) jne Alustada tuleb oma kodukohast; kus asub Kuressaare linn –saarel, saare nimi on Saaremaa. Eestil on palju –palju väikseid saare (kui on kodukoht ranniku ääres, siis nimetada need väiksed saared, kui mandril siis nimetada ainlt suured saared), aga suuremad saared on Saaremaa, Hiiumaa, Muhu, Vormsi, Kihnu ja Ruhnu.

Järvi on meil kolm- Võrtsjärv ja Peipsi järv- pool Eesti pool, pool Venemaa poolel ning Pihkva järv.

5-7.a. lastele kõik eelnev tutvustus ja  läbi mängida noorematele vanustele soovitatud tegevused. Vanematele lastele tutvustada eesti naabreid- lätlasi, venelasi ja soomlasi. Eesti maismaa piir musta joonena maha joonistatud ja merepiir, veekogud sinise joonena maha joonsiatatud. Mere äärsed linnad Kärdla, Kuressaare, Haapsalu, Tallinn, Pärnu. Vastavalt kodukohale tutvustada ka veekogusid kodu lähedal. Näiteks Tartumaal Emajõgi, mis saab alguse Võrtsjärvest ja voolab läbi Tartu linna Peipsi järve. Pärnu linna juures on Pärnu laht, Eesti ja Soome riigi vahel on Soome laht.Läänemeri suur veekogu, mille ääres on Eesti, Soome, Rootsi riigid. Nimetada lastele riikide nimed, mis on lastele tuttavad teistest tegevustest.

Lapsed liiguvad sammhaaval Tartust (kodukohast) Viljandi- mitu sammu; Narva- mitu sammu. Milline linn asub meist kaugemal, milline linn on meie lähedal?

Hääli linna Võru nimi, Kärdla jne

Mitu tähte on Rakvere linna nimes? Ülenurme valla nimes?

Ave Nõmme, Ülenurme Kullerkupu Lasteaia direktor

Leave a Comment

4 + 4 =
Please leave these two fields as-is: