Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Maslenitsa

Tuul vuhises puude latvades ja päike sillerdas läbi okste, jagades meile juba kevade tundemärke.  Ootasime põnevusega külalisi Kopli lasteaiast, kes olid kutsutud meie maslenitsat vaatama. Külla tuli Vetepesa rühm õpetaja Merlega ja muusikaõpetaja Kadriga. Kõigil olid põsed punased kergest tuuleiilist, aga näod naerused ja meeleolu hea.

Kui lapsed olid lahti riietunud, sisenesid nad saali, kus algas meie vene vastlapäeva üritus. Õppealajuhataja selgitas eesti lastele,  mida tähendab maslenitsa ja millised kombed on venelastel sellel ajal. Nimelt kestab maslenitsa terve nädal aega ja algab enne suurt paastu. Maslenitsat  tõlgendatakse ka juustu ja või nädalana.

Maslenitsa sümboliks on päike, mis peaks talve ära peletama ja kevade kohale kutsuma. Sellepärast süüakse maslenitsa ajal pannkooke, mis meenutavad päikest.

Väga oluline on muidugi see tore õlest nukk, millele pannakse selga vana naise riided ja nädala eelviimasel päeval viiakse see pimeduse saabudes õue ja pannakse põlema ning öeldakse koos: „ Mine ära talv, tule kevad!“

Meie pidu algas toreda kollase kevade saabumisega saali, kellel oli peas ilus roheline pärg ja käes vene mustriline linik ja suur vaagen  kollaste pannkookidega. Laste silmad särasid üllatusest ja rõõmust.

Lauldi laule pliinidest ja tantsiti vene tantse, aga siis tuli saali suur õlenukk – oi, oi, oli see alles eesti lastele üllatus, sest nende vastlad on ju teistmoodi. Vene muusika on temperamentne ja saalis kõlas suur plaksutamine kogu aeg muusika rütmis. Õlenukk tantsis enne põletamist lastelegi.

Siis mängisid lapsed   koos  mõned mängud, mis tekitasid palju elevust ja naeru.

Enne saalist lahkumist kingiti külalistele ja meie lastele kaela suured barankapärlid, sest baranka meenutab samuti päikest. Oligi aeg minna õue, veidi aega pusimist riietega ja olidki lapsed juba valmis vaatama, kuidas õlenukk põlema pandi . Koos lausuti :“ Mine ära talv, tule kevad!“

Ja nii me ühine üritus otsa  saigi, õpetajad rahul, lapsed rõõmsad ja õnnelikud.

Jällenägemiseni uuel õppeaastal!

Lasteaed Maasikas õppealajuhataja M.Aavasalu

Leave a Comment

13 + 3 =
Please leave these two fields as-is: