Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Lõunauni lasteaias

Mind ärgitas pliiatsit haarama Evelin Tamme artikkel 8. veebruari Eesti Päevalehes “Kõik lapsed ei peaks lasteaias magama”.
Arvan, et kõik korrapärase koduse päevarežiimiga lapsed vajavad lasteaias päevast puhketundi. See pole lapsele karistus, vaid võimalus pikk päev täis suhtlemist ja tegutsemist hästi mööda saata. Laps veedab lasteaias 8-12 tundi päevas. Eriti väsinud on üksikvanema lapsed, kes sõidavad ühistranspordiga ja kelle tööpäevad lasteaias venivad kuni 12-tunnisteks. Hiljuti väitis üks ema, et ta käib lapsega kodus ainult magamas.
Paljude laste lasteaiapäev on lühem, aga sellele järgneb sportlik treeningtund, eelkool või muusikaring. Ilma päevase uneta ei tule ka nemad toime. Arvan, et on mõni üksik laps, kes ei vaja päevast magamist. Vanemal on kohustus leida parim võimalus – rühm, mis lapsele sobib. Kõik vanemad nõustuvad tõsiasjaga, et laps väsib rühmas teisiti, kui kodus. Kui laps jõuab rühma hommikul (mitte lõunaks), võimleb, ujub, võtab osa erinevatest õppe- kasvatustegevustest, on ta kella üheks nii väsinud, et vajab puhkust.
Ma ei nõustu kasvatusteadlase ettepanekuga, et laps võiks voodis autodega mängida või pleierit kuulata. Voodist ei tohi teha mängutuba! Terve närvikavaga laps uinub raskusteta. On tegevusi, mida tuleb teha, meeldigu need või mitte. Kui laps ei taha hambaarsti juurde minna, kas vanem jätab siis lapse hambad ravimata? Tähtis on lapsevanema hoiak. Üks tubli ema ütles rühma esikus lapsele: “Küll sul on lasteaias hea – sul on oma voodi, minul tööjuures ei
ole.”
Kummaline on ka Evelin Tamme mõte, et: “koosolekute ajal pole seal ühtegi täiskasvanut.” Jutt käib olukorrast rühmaruumis, kui õpetajatel on koosolek. Ükski õpetaja ei jäta lapsi järelevalveta. Kui õpetajal pole piisavalt kohusetunnet, siis hoolitseb selle eest lasteaia juhtkond.
Arvan, et kohustuslik lõunauinak lasteaias ei ole nõukogudeaegne igand, vaid vajalik ka tänapäeval. See on laste privileeg, et kasvada tervete ja tublidena.
Vanemõpetaja
Ülle Põld
Mind ärgitas pliiatsit haarama Evelin Tamme artikkel 8. veebruari Eesti Päevalehes “Kõik lapsed ei peaks lasteaias magama”.
Arvan, et kõik korrapärase koduse päevarežiimiga lapsed vajavad lasteaias päevast puhketundi. See pole lapsele karistus, vaid võimalus pikk päev täis suhtlemist ja tegutsemist hästi mööda saata. Laps veedab lasteaias 8-12 tundi päevas. Eriti väsinud on üksikvanema lapsed, kes sõidavad ühistranspordiga ja kelle tööpäevad lasteaias venivad kuni 12-tunnisteks. Hiljuti väitis üks ema, et ta käib lapsega kodus ainult magamas.
Paljude laste lasteaiapäev on lühem, aga sellele järgneb sportlik treeningtund, eelkool või muusikaring. Ilma päevase uneta ei tule ka nemad toime. Arvan, et on mõni üksik laps, kes ei vaja päevast magamist. Vanemal on kohustus leida parim võimalus – rühm, mis lapsele sobib. Kõik vanemad nõustuvad tõsiasjaga, et laps väsib rühmas teisiti, kui kodus. Kui laps jõuab rühma hommikul (mitte lõunaks), võimleb, ujub, võtab osa erinevatest õppe- kasvatustegevustest, on ta kella üheks nii väsinud, et vajab puhkust.
Ma ei nõustu kasvatusteadlase ettepanekuga, et laps võiks voodis autodega mängida või pleierit kuulata. Voodist ei tohi teha mängutuba! Terve närvikavaga laps uinub raskusteta. On tegevusi, mida tuleb teha, meeldigu need või mitte. Kui laps ei taha hambaarsti juurde minna, kas vanem jätab siis lapse hambad ravimata? Tähtis on lapsevanema hoiak. Üks tubli ema ütles rühma esikus lapsele: “Küll sul on lasteaias hea – sul on oma voodi, minul töö juures ei ole”
Kummaline on ka Evelin Tamme mõte, et: “koosolekute ajal pole seal ühtegi täiskasvanut.” Jutt käib olukorrast rühmaruumis, kui õpetajatel on koosolek. Ükski õpetaja ei jäta lapsi järelevalveta. Kui õpetajal pole piisavalt kohusetunnet, siis hoolitseb selle eest lasteaia juhtkond.
Arvan, et kohustuslik lõunauinak lasteaias ei ole nõukogudeaegne igand, vaid vajalik ka tänapäeval. See on laste privileeg, et kasvada tervete ja tublidena.
Vanemõpetaja
Ülle Põld

1 thought on “Lõunauni lasteaias”

Leave a Comment

11 + 7 =
Please leave these two fields as-is: