Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Kultuuripealinna tähistamisest Tallinna Nurmenuku Lasteaias

Keskaegne Nurmenukk [800x600]Eelmise aasta sügisel õppeaasta plaane seades pidasime vajalikuks lastega käsitleda Tallinna Euroopa kultuuripealinnaks olemist 2011. aastal. Esialgu veidi abstraktne mõte kujunes aga kogu lasteaeda haaravaks põnevaks teemanädalaks 28.02- 4.03.2011 „Tallinn- Euroopa kultuuripealinn 2011”.

Seoses osalemisega Comenius projektis ei ole lastele euroopa mõiste sugugi võõras- nooremad osutavad maakaardile ja vanemad oskavad nimetada Euroopa Liitu kuuluvaid riike ja mõningaid kultuuriväärtusigi.

Teemanädala kava sündis vägagi kiire ajurünnaku käigus – iga päev otsustati pühendati mingile Tallinna tahule: Tallinna legendid, Tallinn- mere linn, Tallinna ehitised, folkloor ja käsitöö. Nädala tipphetkedeks võib lugeda õpetajate lavastust Tallinna legendide teemal- lapsed said teada, kuidas Taani printsess meie linna rajas, mil moel tekkis Toompea ja Ülemiste järv ning  mis kavatsused on Ülemiste vanakesel.

Vana Toomas [800x600]Oma lugu oli pajatada ka Vanal  Toomasel. Lapsed olid etendusest tõeliselt haaratud- sellist vaikust ei ole Nurmenuku saalis suutnud saavutada üksi lasteaeda külastav teater! Loomulikult oli kohal ka narr, kes nädala jooksul kõiki üritusi juhtis ja lastes palju elevust tekitas.

Nädala jooksul rääkisid muusikaõpetajad lastele laulupidude traditsioonist, üheskoos vaadati laulu- ja tantsupeo videot ning laste äratundmisrõõm oli suur, kui  lapsed nägid ja kuulsid, et laulupeol on kõlanud ka meie muusikaõpetaja Külli Murandi „Pesapuu” laul!

Rühmades toimusid meisterdamisõhtud, kus osalesid ka lapsevanemad ja nii valmis uus „Pikk tänav”, mis oma fantaasiarohkuses ja värvikirevuses kõigile vaatajatele rõõmu pakub.

Taani  kuningatütar [800x600] Toredateks sündmusteeks kujunesid ka jutuvestja Illika Lõhmuse jutustatud lugude kuulamine ning nädala lõpus ühiselt tantsitud keskaegsed tantsud- algselt õpetajate esituses, seejärel juba lastega koos. Nädala vältel keskaegsetes riietuses ringi liikunud õpetajad ja saalist kostuv klavessiinimäng tõi Nurmenuku lasteaeda vana aja hõngu ja andis lastele teadmise sellest, kui põnevas linnas me elame.

Marko, kel vanust 5aastat,  arvas, et „kultuur on see, mis on kõigile inimestele väga tähtis”. Küllap tal on õigus!

Suur tänu teemanädala initsiatiivgrupile –  Reena Uusmetsale, Ülle Lepale, Auni Kajakale, Silvi Salumaale, Eelin Tiidemale, Killut Vallandile ja kõigile teistele, kes põneva nädala toimumises osalesid.

Tiina- Marju Jaksen

Nurmenuku lasteaia õppealajuhataja

Lastega tantsimas [800x600]

Leave a Comment

5 + 5 =
Please leave these two fields as-is: