Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Siilikeste matk „Talv on hea, aga kevad veel parem!“

lõkke [800x600]Eesmärgid:

Laps näeb talvise looduse ilu ja märkab kevadmärke ( päike paistab soojemalt, lume sulamine, vee vulin, linnu laul) vahetult looduses matkates.

Märkab raja ääres tormikahjustusi erinevatel puudel.

Kuuleb erinevaid hääli looduses ( vee vulin, lume sahin, „puude jutt“).

Naudib lõkke ääres olemist.

Matka käik:

Jänes Luule ja Koer Pontu kutsuvad väikseid „siilikesi“ (3-aastased) Arbi järve äärde  Karu-Katit äratama. Kevad varsti käes ja karudel aeg talveunest ärgata.

Peatus Leopold Hanseni istutatud pärnaallee alguses

Päikeses sätendav puutumatu lumi. Mäng lumel: „ Siin olin mina“  – lapsed lumel pikali – käte ja jalgade üles-alla liigutamine.

Peatus alleel

Murdunud ja paindunud puud ja oksad. Tormituulte mõju. Õhus on kevadet.  Kuulame linnulaulu ja „ puude juttu“. Vaatame teele ilmunud lumesulamisest väikseid nirekesi ja lompe. Räägime lastega  päikese mõjust lumele. Koer Pontu leiab kuivanud männi. Koor on maha kukkunud. Võtame kaasa kuivanud risu lõkke tegemiseks.

Peatus Arbi järve ääres

Jänku- Luule juhib tähelepanu looduse ilule, Arbi järvele, mis on kaetud puhta lumevaibaga. Erinevused suvise järvega.

salasoovipaat [800x600]Peatus sillal

Jänku Luule juhendab lapsi „salasoovipaatide“ teelesaatmisel (männikoorele sosistavad lapsed oma salasoovi ja lennutavad koorekese ojja, mis viib soovid kaugele järve.

Veevulina kuulamine ja vee suuna määramine „paadikeste“  ja oksa järgi.

Liikumismäng: „ Kaldale – jõkke!“

Peatus „mütsipuu“ juures

Suur kõrge puu igal oksal oleks nagu väike mütsike peas. Sellest ka nimetus. Karu-Kati leidmine puu alt ja äratamine rütmisalmiga „Ärka üles, karuke, varsti käes on kevade!“ Mäng karuga: „ Kes korjab rohkem käbisid?“ Karu-Kati kutsub lapsi oma puule ronima.

Koer Pontu näitab lastele kaasatoodud metsamaterjalist lõkke tegemist. Aga lõke ei lähe põlema – abistame tulesõnadega: „Sütti-sütti lõke!“ Lõkkest tuleva soojuse ja suitsu tunnetamine. Põleva metsamaterjali praksumise kuulamine. Piknik kuuma tee ja võileibadega. Lõkkeplatsi korrastamine (teetopsid kotti, paberid lõkkesse),  Koer Pontu kustutab lõkke lumega.

Matka edukusele aitasid kaasa õpetaja-abi Nadja, töömees Ilmar, õpetajad Luule Juhanson ja Merje Jürisalu

ElvA Lasteaiast Murumuna

Leave a Comment

10 + 12 =
Please leave these two fields as-is: