Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Lastega „metsa“ seiklema

MUUDETUD_õuesKäesolev aasta on kuulutatud metsa-aastaks, mille tunnuslauseks on „Kohtume metsas!“. Meie, Tallinna Kadaka Lasteaia ehk Kadaka küla õpetajad, otsustasime lapsed seekord kutsuda meie ilusal õuealal asuvasse „metsa“, et enne päris metsa minekut korrata üle mõned metsas liikumise põhitõed.

Korraldatud õuesõppepäeva tegevuste koostamisel lähtusime põhimõtetest, et loodusõpetuse kaudu kujundatakse lastes huvi ümbritseva vastu ning tähelepanelikku ja säästlikku suhtumist keskkonda. Samuti on oluline lapsi jõudumööda kaasata lähiümbruse keskkonnaprobleemidega tegelemisse, mis aitab tekitada lastes loodushuvi ning toetada neid loodusalaste teadmiste omandamisel.

Kadaka küla õuel asuvas Metsamoori tarekeses kohtusid lastega Mari ja Jüri, kes kutsusid lapsi appi lahendama Metsamoori jäetud õpetussõnade tähendust. Meie retk kujunes järgmiselt:

  1. MUUDETUD_kastanidMetsamoori sõbrakese talvevarud – sissejuhatav vestlus, ilmakivi tutvustus (aitab õues olles ilmast kõneleda, nt tuulise ilma tunneb ära, kui kivi „kiigub” nööri otsas jne). Metsamoori sõber Orav on endale usinalt talvevarusid käinud kokku kogumas, kuid ta ei oska neid enam korvidesse jagada. Käbide, kastanite ja tammetõrude hulkadesse jaotamine (nooremad rühmad jaotasid ainult hulkadeks, vanemad rühmad moodustasid ka geomeetrilisi kujundeid). Õpetussõna: „Metsas liigume vaikselt!“
  2. Metsamoori salarada – igaühel meist on oma eriline koht, kus talle meeldib käia. Metsamooril on selleks eriline teeke, kus saab niisama istuda, aga ka sporti teha, et meel erksana hoida. Kuid oh häda, keegi on käinud Metsamoori salarajal piknikku pidamas ning jätnud kogu oma prügi metsa laiali. Nooremad rühmad liiguvad ringi Mari ja Jüriga, otsides esemeid, mis loodusesse ei sobi. Vanemad rühmad koguvad oma õpetajatega kokku loodusesse mitte kuuluvad esemed ning hiljem sorteerivad need eraldi hunnikutesse, leidmaks prügi hulgast taaskasutatavad materjalid.
  3. MUUDETUD_paberilehedSõpradele külla – Metsamooril on palju sõpru, kellel ta aitab vajadusel ka talveks valmistuda. Saame teada, et kõik loomad on looduses võrdsed ning kui sina käitud metsas aupaklikult ja loomi nende elupaigas ei sega, siis ei puutu loomad ka sind. Lähme külla rästikule ja nastikule, mängime ühte toredat liikumismängu teatevõistluse vormis (noorematel rühmadel lihtsama variandina). Õpetussõna: „Mine metsa nagu külla!“
  4. Metsamoor liikluskeerises – mõnikord juhtub, et autotee on ehitatud läbi metsa. Mis juhtub siis, kui autode ja metsaelanike teed ristuvad? Liiklusväljakul kordame üle põhitõed, kuidas liikuda/liigelda, kui metsloom on autoteele sattunud. Üks rühm on metsloomad, kes jooksevad autoteele, sest tahavad jõuda teisele poole metsa. Teine rühm on autod, kes peavad liiklusväljakul liikudes tähele panema ja pidurdama, kui „metsloomad“ autoteele satuvad. Õpetussõna „Hoia silmad lahti!“
  5. Metsamoori võlupliiats – oleme jõudnud metsamoori kunstituppa, kus püüame puulehtedest võlupilte teha. Õpetussõna: „Looduses on kõik kunst!“

Lõpetuseks toimus Metsamoori tarekeses ühine porgandite söömine ning Mari jagas lastele laiali Metsamoori kingituse, millega käis kaasas ka vanarahva tarkusetera. Nimelt sai iga laps villasest lõngast meisterdatud käepaela, mis annab külmal ajal käele sooja või aitab valu vastu.

rohekummikudVäikesele ja suurele on loodus kui suur avatud raamat, mis on täis üllatusi, põnevust, huvitavaid teadmisi ning elamusi. Igapäevastes tegevustes teeme loodusvaatlusi, mille kaudu õpime tundma taime-ja loomariiki, räägime lugusid loodusest ja arutleme ühiselt looduskaitse teemadel.  Jalutuskäigud loodusesse pakuvad lapsele võimalusi loodusega suhtlemiseks ning tegutsemiseks.  Loodushuvilised kogevad, et igal aastaajal on loodusel pakkuda neile avastamisrõõmu. Loodus ise on ju ammendamatu ideede allikas, mis võimaldab näha loodust laste silmadega. Huvitavad on kunstitegevused looduses, mille kaudu laps õpib nägema, et värvidemäng looduses on haruldaselt reeglipärane ja loogiline. Selleks, et näha, peab oskama vaadata!

Kadaka küla lapsed aga kohtuvad Jüri ja Mariga juba talvel, et selle lumise aastaaja võlusid paremini näha ja tundma õppida.

 

 

 

Kerli Stein ja Kaja Cimolonskas

Tallinna Kadaka Lasteaia õpetajad

Leave a Comment

6 + 15 =
Please leave these two fields as-is: