Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Luciapäev Pärnu Kastani lasteaias

MUUDETUD_Lucia päevLucia päeva tähistatakse Rootsis 13. detsembril ja see tähistab jõuluaja algust Rootsimaal 13. detsembri ööd peeti vanadel aegadel aasta kõige pimedamaks ööks ning Lucia oli pühak, kes tõi valguse sellesse öösse. Lucia nimi tuleneb sõnast valgus (lux)– valguskiir pimedal ajal. Kui vanad traditsioonid Lucia päevaga seoses sarnanavad meie kadripäeva kommetega ( isegi riietus sarnane- ka meie kadrid riietuvad heledatesse riietesse), siis tänapäeval on traditsioonid mõnevõrra muutunud. Eelkõige tähistatakse seda päeva koolides ja lasteaedades. Toimub hommikune luciarongkäik, sellest võtavad osa valgetesse pikkadesse kleitidesse riietatud tüdrukud, kõige ees kõnnib Lucia- pikkade valgete juustega neiu, kellel on peas küünlapärg. Käiakse klassist klassi, lauldakse Lucia laulu ja jõululaule ning jagatakse safranisaiakesi. Samuti toimub uute Lucia tüdrukute  valimine nii koolides, kui ka lasteaedades ja osutuda valituks- on iga väikese Rootsi tüdruku unistus.

Nüüd, täpselt kuu aega hiljem-13. jaanuaril, jõudsid Lucia tüdrukud jälle kord Pärnusse. Seekord  õnneks ka Kastani lasteaeda. Lucia tüdrukuid saatis Pärnu sõpruslinna Helsingborgi delegatsioon, eesotsas linnapea Carina Wredströmiga.

Kastani lasteaia aiarühmad kogunesid hommikul saali, lapsed olid ärevil- ei teatud täpselt, mida oodata? Lühike sissejuhatus ning Lucia päeva tähenduse selgitamine Pärnu Linnavalitsuse esindaja Anu Juurma-Saksa poolt ja korraga hakkas koridorist kõlama selge ja kaunis Santa Lucia laul. Klomp tõusis kurku ja hinge läbis värelus, kui hämarasse saalid sisenesid laulvad Lucia tüdrukud, kõige ees küünlapärjaga neiu. Saalis tardusid  ka kõige suuremad möllumehed. Kuulasime kaunis esituses rootslaste tuntumaid jõululaule ning tõesti päev muutus nagu valgemaks sellest siirast kontserdist.

 Hiljem tutvusid meie külalised lasteaia igapäeva eluga, külastasid erinevaid rühmasid, ujulat, vaatlesid õue-ala ning nentisid, et meie lasteaedades pakutavad võimalused( eeskätt- muusika, liikumine, ujumine, erinevad treeningtunnid) on iga väikese lapse arengu seisukohast erakordselt tähtsad.

 

Ergod Tiits, Pärnu Kastani Lasteaia õpetaja

Leave a Comment

3 + 9 =
Please leave these two fields as-is: