Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Sünnipäev on tore päev

 

MUUDETUD_P1270019Meie lasteaaed tähistas hiljuti järjekordset sünnipäeva, seekord siis juba 37.

Nagu oleme väärtustanud iga lapse sünnipäeva, oli ka lasteaia sünnipäeva väga tähtis sündmus. Rühmades oli selleks puhuks planeeritud sünnipäevateemaline nädal.

 Näpsude rühm alustas esmaspäeva sünnipäeva meeleolu loomisega.

Lapsed arutlesid selle üle, milline on üks tore sünnipäev ja milline võiks olla sünnipäevalapse ja külalise tuju. Iga laps sai valida emotsiooninäo, mis tema praeguse meeleoluga kõige rohkem sobis. Selle tegevuse juures olid abiks iga ema valmistatud hiirekesed, kes aitavad meie rühmas lastel tundeid väljendada. Järgnes ka arutelu, miks just selline tunne lapsel praegu valitseb.

 MUUDETUD_IMG_0077Ühiselt arutleti ja planeeriti reedel toimuvat mängupidu. Lapsed avaldasid soovi, et võiks süüa midagi magusat ja kõikide soov oli mängida midagi lõbusat.

Nädala jooksul tegime sünnipäeva mängupeoks ettevalmistusi.

 Kinkimise rõõm on üks oluline tunne. Selleks valmis kunstikeskuses ühistööna sünnipäevakaart lõbusate hiirekestega. Vaatab ju üks hiireke vaatab vastu ka meie lasteaia logolt ja rühmade logodelt.

Kõik lapsed voltisid paberist hiirekese, mida kasutasime hiljem sünnipäevalaua katmisel nimesiltidena.

 Koolieelikud kirjutasid agarasti peokutseid, et ikka kõik teaksid peole tulla.

MUUDETUD_IMG_0092Laste lemmiktegevuskeskuses – kokanduskeskuses asuti küpsistest kooki valmistama. Selle tegevuse juures lõid kaasa kõik lapsed. Eriti meeldis küpsiste purustamine noorematele lastele. Nende vahel käis ka väike võistlus, kes jõuab rohkem küpsiseid peenestada.

Ükski sünnipäev ei möödu ilma lilledeta. Nii valmisid ühisel jõul ka lihtsad paberlilled.

 Kui väga lõbus ja meeldejääv terve lasteaia ühine sünnipäevapidu koos mustkunstnikuga peetud, oligi meie mängupeo päev kätte jõudnud. Lapsed olid juba hommikul väga elevil ja ootasid peo algust.

Alustasime sünnipäeva meie traditsioonilise sünnipäevalauluga, mida laulame tavaliselt nii eesti-, vene- kui ka inglise keeles.

Siis kinkisime üksteisele lillekese. Erilist tähelepanu pöörasime kättpidi õnnitlemisele, seejuures sõbrale silmavaatamisele, heade soovide ütlemisele. Eelnevatel päevadel olime mõelnud ka selle  üle, mis on õnn, mis on hea soov ja mida oleks tore sünnipäevaks soovida.

MUUDETUD_P1270027Kuna väikesed ettevalmistustööd olid veel teha, valis iga laps endale meelepärase  tegevuse.

 Poisid paigutasid laudu kõrvuti, paar last asetas lilled vaasi, kaks last katsid laudu. Paar tüdrukut lõikasid kooki lahti. Teised kaunistasid tuba õhupallidega.

Kui kõik tehtud võiski lauda istuda ja kooki maitsta. Selleks tuli igal lapsel leida enda koht, mida märkis volditud hiireke. Kooki tuli kõigepealt pakkuda kõrvalistuvale lapsele ja siis alles ise enda taldrikule tõsta. Kui kook söödud algasid kauaoodatud mängud.

Aktiivselt elati kaasa võistlusmängule, kus  tuli enda õhupalli roomates edasi puhuda. Võistkonnad moodustusid õhupallide värvi järgi. Võistkond oli lõpetanud alles siis kui ka kõige viimane laps ületas finišijoone. Nurisemata oodati järgi ka kõige nooremaid lapsi.

 Laste lemmikmänguks kujunes mäng „Hüppa saarele”. Põrandal oli lastele vastav arv A-4 formaadis paberilehte. Muusika saatel liikusid lapsed läbisegi. Kui muusika katkes, pidi igaüks endale saare leidma. Kahjuks jäi saarekesi järjest vähemaks. Reegli kohaselt pidid kõik lapsed vähemalt ühe jalagagi saarele mahtuma.  Tore oli, et kunagi ei jäetud ühtegi last „vette”. Ka kõige aeglasemad reageerijad mahutati kuidagi enda kõrvale. Väiksemad lapsed võeti suuremate jalgade peale seisma.

P1270021Kõik lapse „päästetud” tuli minna üllatust otsima. Selleks valis iga laps endale ühe värvilise rinnamärgi. Üllatus oli peidetud rühmatuppa. Lapsed pidid läbima nooltega tähistatud teekonna üllatuseni ikka ühise meeskonnana, kolonnis käest kinni hoides.  Suurem jälgis, et ka noorem laps saaks kogu teekonna võrdselt teistega läbitud. Teekond viis läbi lauaaluste, kõikide ruumide rühmas ja üle takistuste. Lõpuks leiti peidetud üllatus, korvike värviliste tikutopsidega. Laps valis enda rinnamärgi värvi topsi ja leidis seest kommikese.

 Sellega hakkaski pidu lõppema ja ees ootas kelgutamine karges talveilmas. Ühiste jõududega koristasime veel toa ja taastasime endise rühmaruumi.

 Enne õhtusööki kogunesime õhturingi, kus igaüks meenutas, millega tema  peo õnnestumisele kaasa aitas. Lapsed väljendasid siiralt enda tundeid, rõõmustasid ühise meeskonnana tegutsemise üle. Leidsime, et ühiselt ette valmistades toimus üks tore mäng.

Õhtul koju minnes oli nii mõnegi lapse esimene lause emale, isale: „Meil oli täna pidu!”.

 

 Külli Põdra

Vaida Lasteaed Pillerpall vanemõpetaja

Leave a Comment

11 + 3 =
Please leave these two fields as-is: