Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Pärnu Männipõnnide talvised toimetamised

 

leevikeOlime oma Pärnu Männipargi lasteaia 4-5.a.lastega,Männipõnnidega, pikalt plaane teinud ja lund oodanud. Tuli hoopis käre külm ja lund vähevõitu. Külm pani lapsed toavangi. Mängud hakkasid tüütama. Oli vaheldust vaja. Lastele on ikka meeldinud mängud veega. Nüüd oli rohkem aega, et iga päev veega mängida ja katseid taha.

Arutlesime lastega, miks väikeses anumas külmub vesi kiiremini kui suures. Tegime katseid suhkruveega. Anumatesse panime erineva koguse suhkrut ja jälgisime külmumist. Mida rohkem oli suhkrut, seda halvemini külmus vesi.

Eriti põnev oli värvilist vett valmistada. Lisaks põhivärvuste kinnistamisele ja erksate värvustega vee saamisele oli huvitav saada erinevaid värvusi segamise teel. Saadi nii erilisi toone, et oli raskusi neile õige nimetuse leidmisel. Kasutusele läksid kõik võimalikud plastikust kaaned, topsid, ja alused. Lisaks veele ja värvidele kasutasid lapsed mänguvahendeid, enda voolitud tegelasi ja looduslikku materjali. siiruviiruline jääpallKoostati vette pilte ja jälgiti külmumist. Elevust tekitasid värvilised jääpulgad. Külmudes nägid need välja kui jäätised. Üks lastest küsis: „Õpetaja, kas sa oled ikka kindel, et see ei ole jäätis?“ kuigi oli ise üks valmistajatest olnud.

Külmunud asju katsusime käega ja lapsed ütlesid, mida nad tunnevad: külma, siledust, libedust. Mis salata, prooviti ka limpsida, sest mine sa tea…väljanägemine igatahes oli väga ahvatlev.

Männipargi Lasteaia asukoht on suurepärane. Lisaks suurele õuele ja Männipargile on lasteaia lähedal Pärnu jõgi. Igal aastaajal pakub jõgi midagi huvitavat vaatlemiseks-uurimiseks. Kui jõgi on jääkatte saanud saame lastega jälgida talvist kalapüüki Pärnu jõel.

Ühistööna valmis vahva jääpilt talvisest kalapüügist ja veel palju erinevaid jääpilte, milliseid lapsed soovikohaselt koostasid.

Jääpilte riputasime kaunistusteks lasteaia õuele.

Ilmade leebudes panime tähele elavnemist linnuriigis: tihane ja varblane on tavalised külalised Männipargis ja lasteaia õuel. Kuuleme iga päev neid laulmas. Proovisime linnulaulu matkida. Arutlesime selle üle, kui täpselt on rahvalauludes linnulaulu kajastatud.

söök papirullilSulelistele sõpradele valmistasid lapsed toidurullid puudele riputamiseks. Wc paberi rullile määriti rasva. Mida paksemalt, seda parem. Siis valmistati soovikohane segu kuivainetest ja rulliti rasvast rulli segus. Nöör läbi ja õpetaja abiga sõlme. Lapsed, kellel on kodus aed, soovisid rullid koju viia, osa toidurulle riputasime üheskoos lasteaia õuele ja nüüd peame hoolega vahti, kas linnud ikka hoolivad meie valmistatud toidust.

 

Männipargi Lasteaia vanemõpetaja Siiri Männikus

Leave a Comment

11 + 6 =
Please leave these two fields as-is: