Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Killuke Euroopat Tartu Kesklinna Lastekeskuses

26.oktoobri hommikul asusid lumisest Tartust Tallinna poole teele õpetajad kuuest Euroopa riigist, et naasta oma kodudesse Belgias, Walesis, Saksamaal, Kataloonias, Islandil ja Türgis. Lõppenud oli   Comeniuse koolide koostöö projekti  „SMARD – Dialogue“(Storys, Music, Art and Drama as an interculturale dialogue) neljas koosolek, võõrustajaks Tartu Kesklinna Lastekeskus.

Käimasoleva projekti keskmes on laste loodud muinasjutud, mis rändavad läbi kõik osalevad riigid. Igas „peatuses“ lugu kasvab – lisanduvad illustratsioonid, laul, pillisaade ning tants. Projekti lõpuks  valmivad juttudest muusikalis-tantsulised lavastused. Igal kohtumisel teeb vastuvõttev kool/lasteaed ettekande oma riigi haridussüsteemist. Samuti teevad kõik koolid/lasteaiad esitluse perioodi jooksul toimunud projektitegevustest ning tutvustatakse ja vahetatakse valminud materjale.

Nagu juba öeldud, oli seekordseks vastuvõtjaks Tartu Kesklinna Lastekeskus.   Panime külalistele kokku võimalikult mitmekülgse programmi. Nädala esimesel poolel oli põhirõhk meie haridussüsteemi tutvustamisel ning lasteaedade-koolide külastustel. Käisime nii  vanades hubastes lasteaedades kui ka ühes uues ja  moodsas. Viimane avaldas oma avaruse, funktsionaalsuse ja modernsusega sügavat muljet ning tekitas jutuainet kauemaks. Belgia kolleeg, kes on käinud paljudes haridusasutustes üle Euroopa, tunnistas, et nii heade võimalustega lasteaeda pole ta kusagil kohanud. Samas avaldas ta oma nördimust, et ühe linna piires on tingimused nii ebavõrdsed.

Üheks päevaks viisime külalised ka kaunisse Eesti  loodusesse – väljasõit Meenikunno rabasse ning Piusa koobastesse oli meeleolukas ning kosutav vaheldus töises nädalas. Elevust tekidasid rabast leitud jõhvikad, mida nii mõnigi külaline pidas targemaks mitte suhu pista … nii igaks juhuks. Imestati ka selle üle, et eestlase jaoks on marjade-seente korjamine metsast täiesti tavaline.

Viimasel õhtul käisime Vanemuises vaatamas muusikali „Mary Poppins“, mis oma efektse ning kõrgetasemelise lavastusega oli nauditav kõigile. Teatrikülastus pani ka punkti meie koosolekunädalale.

Vahepeal oli kuldsest sügisest saanud varajane talv. Külalisi jäi saatma esimene lumi. Taaskohtumine ootab meid aga juba kevadises Hispaanias.   

 Tartu Kesklinna Lastekeskus osaleb Euroopa elukestva programmi poolt rahastatavas  Comeniuse koolide koostöö projektis juba teistkordselt. See on olnud meile  suurepärane rahvusvahelise koostöö kogemus, mida lasteaiaõpetajal igapäevatöös  harva ette tuleb.  Kahe projekti jooksul oleme saanud  arendada ja praktiseerida oma keeleoskust, vahetada erialaseid teadmisi ning tutvuda  haridussüsteemidega mujal Euroopas. Samuti on see olnud hea meeskonnatöö kogemus. Ka lastele on need projektid põnevust pakkunud – nad on õppinud tundma võõraid riike ja kultuure ning saanud suhelda lastega teistest riikidest ise võõrkeeli valdamata – läbi muinasjuttude, muusika, kunsti, tantsu.  Need projektid on aidanud ka lastel mõista, et just kultuur ja keel aitavad meil eristuda teistest rahvastest.

 Loodetavasti leiavad selle loo lugejad innustust ning motivatsiooni samuti Comeniuses kaasa lüüa. Asi on seda väärt!

 Põhjalikumalt saab meie projektiga tutvuda projekti kodulehel http://comeniussmard.bloemendaal.be/

 

 Tartu Keslinna Lastekeskuse õpetaja Merle Piil

 

 

 

Leave a Comment

14 + 4 =
Please leave these two fields as-is: