Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Jõuluvana on olemas

Jõuluvana on olemas

 Isegi kui jõuluõhtul kaob isa millegipärast just kingijagaja tulekuks kuhugi ära ja punase mantli alt piilub tuttav kingapaar, ei tasu usku jõuluvanasse kaotada. Mõnikord ta tõesti igasse kodusse ei jõua ja palub isa või vanaisa appi kinke jagama, kuid Rovaniemis elab päris tõeline Jõuluvana.
Ta võtab igal aastal oma kontoris vastu kümneid tuhandeid südames jõuluimesse uskuvaid inimesi ja teda abistavad päkapikud töötavad postkontoris, kuhu aastate jooksul on saabunud üle 11 miljoni kirja 194 riigist. Aadress on ju nii lihtne: Jõuluvana, põhjapolaarjoon, Rovaniemi, Soome ehk Joulupukki, Napapiiri, Rovaniemi, Suomi.
Jõuluvana jutule pääsemiseks tuleb oodata pikas järjekorras, milles on lapsi, teismelisi ja täiskasvanuid, kes kõik tahavad temaga kas või paar sõna vahetada või anda teada mõne salasoovi. Ootetoa seintel ripuvad fotod kuulsustest, kes on Jõuluvanaga koos poseerinud. Nende seas on sportlasi, ansambel Spice Girls, Eurovisiooni võitnud bänd Lordi, kes on Rovaniemist pärit, ning ka Arnold ja Ingrid Rüütel!
Jõuluvana kontor on kaunistatud lumehelveste, raamatute, kingipakkide ja päkapikunukkudega.

 Seinal tõmbab pilku maal, millel on Jõuluvana ise.Mida Jõuluvana endale tänavusteks jõuludeks soovib?

«Jõulud on suur pidu kõigile inimestele, eriti lastele. Minu suurim soov on see, et nende jõulude ajal jätkuks kõigis peredes palju aega lastele.»

Jõuluvana postkontor

Jõuluvana peapostkontor on siginat ja saginat täis. Sõbralikud päkapikud müüvad jõulukaarte ja marke ning tagatoas on mõnus kamber, kus laua taga saab kaardile häid soove kirjutada. Kaminas põleb elav tuli, akna all seisab ehteis kuusepuu ja kamina kõrval seisab kiiktool, kus võib mängupõhjapõtra sülle haarates kiikuda.

Päkapikkude ülemus on üks neist, kes loeb läbi osa aastas saabuvast poolest miljonist kirjast. Mullu sai Jõuluvana 550 000 saadetist kogu maailmast, kõige rohkem Suurbritanniast, Itaaliast ja Poolast.
Jõuluvana ja päkapikud vastavad kirjadele kaheksas keeles. Kui nad mõne keelega hätta jäävad, tuleb tõlkimisel appi kümmekond vanemaealist härrasmeest Lapi Filateelia Ühingust.

Head soovid Jõuluvanalt
Lavale astub Jõuluvana, kes soovib kõigile kaunist jõuluaega. Ilutulestiku saatel kuulutab ta pühade hooaja avatuks Jõulukülas, Rovaniemis, Soomes ja kogu maailmas.

ROVANIEMI

Põhjapolaarjoonele lähim Soome linn Rovaniemi asub Jõulukülast kaheksa kilomeetri kaugusel. Teise maailmasõja ajal põletasid sakslased linna maha, nii et järele jäi vaid paar maja, neist üks vana raudteejaama hoone. Seepärast on Rovaniemi üsna isikupäratu nüüdisaegse planeeringuga.
Linn asub suurte jõgede Kemijoki ja Ounasjoki ristumispaigas ning üks selle tunnuseid on Kemijokil asuv suurejooneline sild.
Tähtsamad vaatamisväärsused on muuseum ja teaduskeskus Arktikum, kust saab infot Lapimaa ja virmaliste kohta; tuntud soome arhitekti Alvar Aalto projekteeritud raamatukogu, linnavalitsus ja Lappia-talo, kus asub Rovaniemi teater.
Rovaniemi linna ja maakonna ühinemisel tekkis uus linn, mis laiub 8015 ruutkilomeetril. Sellega on ta suuruselt 13. Soome omavalitsus ja Euroopa suurim linn, olgugi et enamik sellest on kaetud metsaga. Linnas on 57 500 elanikku.

 

 N.Mäkinen

 

Leave a Comment

2 + 8 =
Please leave these two fields as-is: