Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Eesti Vabariik – eriline paik

Seda kuidas Eesti Vabariigi aastapäeva Kopli Lasteaia seinte vahel esimese vabariigi ajal peeti, võime ainult oletada. Praeguseks on sellest päevast kujunenud õdus koosolemine saalis, kus iga laps saab hetkeks oma mõtted viia kodule ja kodumaale. Traditsiooniliselt viib üritust läbi sügisel kooliteed alustav Tuultepesa rühm.

Igal aastal võib näha uut põnevat lähenemist aastapäeva tähistamisel. Sel aastal rändas üks väike tüdruk ühest Eestimaa linnast teise otsides enda jaoks erilist paika. Selleks tuli tal rännata läbi erinevate linnade.

Narvas tutvus ta vene keelt rääkiva vanaemaga. Tartus üliõpilasega, kes otsis erilist paika raamatutest. Otepääl kohtus ta suusatajaga. Võrus võru murrakut rääkiva võrukaga. Pärnu rannas mõnusalt aega veetva päevitajaga ning Hiiumaal Kärdlas kala püüdva kaluriga.

Avastades enda jaoks palju uusi põnevaid kohti, leidis siiski väike tüdrukutirts selle erilise paiga just oma kodust, kus tema jaoks on olemas see kõige tähtsam – ema ja isa, armastus, hool, soojus, armsad inimesed.

Hiilgav ümberkehastuja, õpetaja Karit, suutis lavale tuua kuus täiesti erinevat Eesti erinevas paigas elavat inimest. Igat uut paika illustreeris lasteaia laste ja erinevate rühmade õpetajate poolt maalitud suured pildid Eesti linnadest.  Laste seas oli palju äratundmisrõõmu, kui nende pilt lavale ilmus või kui nad tundsid ära mõne paiga, kus nad on ise reisinud või suvitanud. Etendusse oli põimitud Tuultepesa laste esituses palju erinevaid laule, tantse ja pillimängu, mis muutsid väikse tüdruku teekonna rõõmsaks ja päikseliseks.

Pärast pidulikku aktust jäid pildid fuajeesse meenutama aastapäeva üritust ja samas andis see suurepärase võimaluse lastele neid veelkord lähemalt uurida  ning pajatada oma vanematele toredaid lugusid.

Eesti Vabariik võib olla eriline paik, kui hoolida üksteisest ning väärtustada oma kodu ja keelt ning märgata eelkõige positiivset, mis meid ümbritseb. Kui Kopli Lasteaia poistel helgib silmanurgas väike pisar lauldes – „seal elavad mu vanemad, kes ainult head mulle soovivad“ – siis usun, et nende väikeste laste süda tuksub õigel kohal.

 

Janelle Šafrai
Tuultepesa rühma õpetaja

Fotod: Kopli Lasteaia arhiivist

Leave a Comment

5 + 7 =
Please leave these two fields as-is: