Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Mänguõhtud koos vanematega Viimsi Laanelinnu Lasteaia Kuldnokkade rühmas

1 linnumajaehitus (Small)Viimsi Laanelinnu Lasteaed avati 2012. aasta suve lõpul. Selles lasteaias leidis endale osaliselt pesapaiga kunagine  Viimsi Piilupesa lasteaed, mille rühmad vahepeal toimetasid asenduspinnal. Nii et rühmad olid juba kes kauem, kes vähem koos tegutsenud. Asenduspinnal (ridaelamu) oli meil suhteliselt vähe ruumi ja seega ei saanud väga palju üritusi koos vanematega korraldada, kuid nüüd, kui saime endale avarad rühmaruumid ja  minu rühma lapsed olid just teist aastat lasteaias, otsustasin tuua vanemaid lasteaiaelule ligemale ja proovisin leida võimalust lapsevanemate tihedamaks kaasamiseks lasteaia igapäevaellu. Selleks kutsusingi ellu kord kuus toimuva mänguõhtu koos vanematega.

Mänguõhtu kuulutasin välja vabatahtliku ettevõtmisena ja toimumise aja andsin samuti paindliku. Vanemad võisid kokkulepitud päeval rühma tulla kella 16.00-18.00 vahel, täpselt nii, nagu nende tööpäeva lõpp võimaldas. Samuti ei olnud  kellelgi kohustust  iga kuu mänguõhtust osa võtta, kuid palusin, et vähemalt korra aastas võiks iga pere meie mänguõhtust osa saada. Nii see enam-vähem ka läks, vaid paari lapse vanematel polnud kordagi mahti tulla, tore oli see, et ka vanavanemaid käis mängimas.

Mänguõhtu põhimõte on selline, et vanem mängib, joonistab või meisterdab  küll oma lapsega, kuid ka need lapsed, kelle vanemat veel kohal pole, tuleb mängudesse kaasata. Selleks olin kohapeal mina õpetajana, kes asja pisut suunas. Esimene kord läks väga hästi, kohal käis 9 lapse isa või ema.  Sain õpetajana innustust ja positiivset energiat, sest õhtul, kui õpetaja on tavaliselt lastega rühmas üksi, on ju väga tervitatav,  kui  on rühmas inimesi rohkem, kes lastega tegelevad. Edaspidi mõtlesingi  üritusele veel   pisut lisaväärtust anda ja nii tulid meie mänguõhtutele  ka erinevad teemad. Vastu talve oli vaja mõtlema hakata lindude toitmisele, kuid meie uue maja ümber polnud ühtegi linnusöögimaja.
Nii tuligi Oskari isa oma materjali ja tööriistadega ja meisterdas lastega koos kaks linnumajakest. Üks on neist nüüd meie rühma akna taga ja teine paistab söögitoa aknast.  Ühel mänguõhtul otsustasin laste ja vanematega koos viltimist proovida ja appi tuli Andri Joosepi ema, kes on viltimises väga vilunud ja õpetas kõigile õigeid viltimise võtteid.

2 viltimine (Small)Esimeseks tööks olid meil kirjud villapallikesed.

Talvel saime rühma muretseda mitmeid uusi lauamänge, nii et üks mänguõhtu kujunes lauamängude õhtuks ja hea oli, et keegi aitas uusi mänge ja mängureegleid lastele selgitada ning  mänge läbi mängida. Vastu kevadet oli vaja meie rühma „vapilinnule“ – kuldnokale värske kodu ehitada. Oleme ju Kuldnokkade rühm ja meie lasteaed asub  üsna metsa lähedal, nii et pesapaiku kuldnokale jagub. Kuldnoka pesakasti aitas lastel ehitada Martini isa.

 

3 pesakastiehitus (Small) Haamriga päris naelte toksimine meeldis nii tüdrukutele kui poistele. Maikuine mänguõhtu koos emadega toimus õues, kuhu sättisime koos lastega väikese piknikulaua ja mängida sai „Seale saba panekut“.

 

 

 

 

4 seasabapanek (Small)

Tubastel mänguõhtutel, kui kohal oli parasjagu lapsi ja vanemaid, sai iga kord vahepalaks ja üleminekuks ühelt tegevuselt teisele mängida ringmängu. Ikka neid, mida ema-isa ka kunagi väiksena mänginud on: „Lapaduu“, „Bugi“, „Sõpra otsimas“, abiks „Kaks sammu sissepoole“ heliplaat.

Selle aasta esimesel mänguõhtul meisterdasime sahinapille, mille ümber nüüd juba oskasime villa viltida (tühja üllatusmuna topsi sisse riisi või herneid, tops kinni ja mitu kihti värvilist villa seebi ja veega ümber viltida või panna üllatusmuna tops kahe ühekordse lusika vahele ja teibiga kinni).

 

5 sahinapillid (Small)

Nii et meie mänguõhtutraditsioon jätkub ka sel õppeaastal, lapsevanemad ise ka avaldasid sügisesel koosolekul soovi rohkem omavahel suhelda ja mänguõhtud on selleks just  üks hea võimalus. Varsti on tulemas mängu- ja meisterdamisõhtu koos isadega, kus plaanis on trummide meisterdamine ja muidugi koos isevalmistatud pillidega musitseerimine.

 

Reet Lepp

Viimsi Laanelinnu Lasteaia Kuldnokkade rühma õpetaja

Leave a Comment

5 + 5 =
Please leave these two fields as-is: