Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Aastapäevapidustused keskaegses Tallinnas

Kivila LA, kostüümides õpetajad (Small)Tallinna Kivila lasteaia saal oli veebruarikuus  taas piduehteis, sest tähistasime Eesti Vabariigi 96 sünnipäeva. Meil on aastatega kujunenud kenaks traditsiooniks tähistada seda päeva igal aastal isemoodi – seekord siis läksime ajas tagasi ja pidu toimus keskaegses Tallinnas.

Saali kogunes kogu meie pere – väiksemad lapsed publikuks ja vanemate rühmade lapsed kostümeeritult keskaegseteks linnakodanikeks (rüütlid, seltskonnadaamid, sepad, kütid, õpetlased ja isegi timukas). Vahvad kostüümid olid valminud koostöös lastevanematega ja ka õpetajad olid palju vaeva näinud ja end vastavalt ajastule riietanud.

Kivila LA, Noor Vana Toomas papagoid laskmas (Small)„Eesti Hümn“ kõlas võimsa ühislauluna ja pidu võis alata. Saali sisenes peojuht – Vana Toomas, kes on ju Tallinna sümboliks olnud juba 400 pikka aastat.

Ta rääkis sellest, kuidas elati keskaegses Tallinnas, kuidas sai temast linnavalvur ja linna oluline sümbol. Samal ajal etendasid lapsed stseene Rannaväravamäel toimunud papagoi  laskmisest ning väikese Toomase täpsest käest.

Lapsed kuulsid palju põnevat ja ka õpetajate silmaring laienes, end keskaegse elu-oluga kurssi viies. Nii saime teada, et niikaua kui Vana-Toomas meid Raekoja torni otsas valvab ja tuulesuunda näitab on meie elu Tallinnas kaitstud ja turvaline.

Igal rühmal oli oma etteaste – keskaegse muusika saatel lõid linnakodanikud tantsu, laulsid ja kõlas ka „orkester“ rütmipillidega. Väikestele kuulajatele pakkus see palju põnevust, sest eks keskaegne muusika kõlab hoopis teisiti tänapäeva muusikast.

Kivila LA, klounid ja narrid trikke tegemas (Small)Kohale oli tulnud ka rändtsirkuse trupp, meeleoluka muusika ja rütmipillide saatel tantsisid, näitasid trikke ja jõunumbreid kõik väikesed klounid ja narrid. Nende kostüümid olid vahvad ja kirevad, nagu juuresolevatelt piltidelt võib näha.

Pidu lõppes ühise laulumänguga, kus ka kõige väiksemad peolised kaasa lõid ning Vana-Toomas lustis ja tantsis koos lastega.

Loomulikult said kõik peo lõppedes suu magusaks – sini-must-valge paberis kommid maitsesid nii väikestele kui ka suurtele peolistele. Parimatele kostüümimeistritele pandi kaela kuldmedalid ja muidugi tehti ka ühispilt koos  Vana Toomasega.

 

Tallinna Kivila lasteaia vanemõpetaja Marika Venno

Leave a Comment

6 + 8 =
Please leave these two fields as-is: