Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Rong see sõidab tsauh-tsuh!

securedownload (Small)Meie lasteaed asub väikeses alevis Rakkes ja kuigi ta on väike, leidub meilgi huvitavaid asutusi ja väikefirmasid.
Vabariigi sünnipäeva eel rääkisime lastega enda kodukohast, kus töötavad meie alevi inimesed ning kui kena on teel lasteaeda tulles näha parki väikese purskkaevuga ning raudtee juures olevat väikest puhkekohta.
Kui tegin lastele ettepaneku minna raudteejaama, arvati, et oleme seal juba käinud.Nimelt, meie alevi eeliseks on see, et Rakke jaama läbivad rongid, mis ka peatuvad siin. Kui küsisin: “kes teist on seal käinud vaatamas ja uudistamas ja kes kes seal töötab, oli vastuseks vaikus.
Ühel hommikul kuulasime CD-lt lastelaule,sealt tuli rongisõidulaul(mis on ka meie laste lemmiklaul) ning sellel hommikul asutasimegi end raudteejaama poole teele.
Teel raudteejaama rääkisid lapsed, kus me oleme juba käinud ja mida näinud.Edasi liikudes nägime tee ääres meile tuttavaid pokusid,kes magasid justkui talveund. Mõni laps ei teadnud pokudest midagi.Lubasin pärast lasteaias rääkida,kes need meie pokud on.
Juba natukese aja pärast näitasid lapsed tuttava koha poole,kus me käisime“karu kõhu alt läbi“(auto alt). Neil oli meeles autoremonditöökoja külastus.
Just samal hetkel, nagu tellitult,sõitis üks rong ülesõidust läbi.Kuna meie alevit läbib üks peatee, siis me nägime juba kaugelt, kas ülesõit on vaba või mitte.
Uudistasime raudteejaama hoonet väljast ning uurisime, mitu rongi saab jaamas seista, kuspool asuvad suuremad linnad (Tartu ja Tallinn).

IMG_4584 (Small)Olime igapäevaselt alevis liikudes näinud pikka korstent meie alevi keskel, aga mis see on, seda lapsed ei teadnud. Uurisime siis seda korstent ka lähemalt, leidsime,et sinna oli kirjutatud tähti ja numbreid. Saime teada, et see on „Kaddaka korsten“,vana lubjavabriku korsten, mille vanuseks rehkendasime 104.a.
Tublimad arvutajad koos õpetajaga olid Steven ja Egert.
Panime tähele, et üks mees juba ootaski meid raudteejaama uksel ja kutsus lahkelt sisse. Saime teada,et tema nimi on Kalle, ta on jaamakorraldaja ja mis on tema tööülesanded.Sel hetkel helises laual telefon. Kalle vastas vene keeles.Ta ütles, et raudteekeel ongi vene keel ja elus on väga tähtis teisi keeli osata.
Kalle ütles meile, et just täna kontrollitakse pöörmeseadmeid,et ära hoida õnnetusi raudteel. Kalle selgitas, need nupud, mida ta liigutas, liigutasid pöörmeid kaugemal, kus raudteerööpad lähevad üheks teeks.

securedownload (6) (Small) Lapsi köitis kohe Kalle laual suur tuledega aparaat. Steven Micael arvas, et see on arvuti. Seepeale selgitas Kalle, kuidas see töötab ning mida tema peab seal jälgima. Saime teada, et juhtimine käib läbi Tallinna. Ja jällegi helises telefon ning Kalle toimetas nuppudega. Meile selgitused antud, rääkis ta edasi, kuidas ta näeb juba kaugelt Kiltsi ja Vägeva poolt tulevaid ronge ja kuhu teele need tulevad ning et rongidel on semaforis roheline tuli, kui nad läbivad jaama.
Saime ka teada, et rongide semaforituled on nagu autodel valgusfoorituled.
Jaama aknast nägime, et jaamas seisavad vagunid, aga vedurit ei olegi ning siis Kalle selgitas, miks nad seisavad ja kuhu vagunid edasi lähevad.
securedownload (2) (Small)Küsisin, kas vagunid ära ei veere, neil ju sellised ümmargused rattad all. Saime väga üllatava vastuse: vagunitele pannakse „kingad jalga“. Laste imestus kui suur, ning siis näitas Kalle raskeid vagunite „kingi“. Poisid proovisid kohe, kas nad ka jaksavad neid „kingi“ tõsta. Mõnel jõumehel isegi õnnestus neid maast veidi liigutada.
Lapsed aina küsisid: mis see on ja mida see teeb?
Küsimustele vastused saadud, tänusõnad põneva vestluse eest öeldud, asusime tagasiteele. Uued küsimused tulid mõni päev hiljem, tekkisid huvitavad arutelud ja see kajastus ka laste joonistustes.

Eha Sindonen Rakke lasteaed Leevike õpetaja

securedownload (3) (Small)

securedownload (5) (Small)

securedownload (4) (Small)

securedownload (7) (Small)

Leave a Comment

7 + 11 =
Please leave these two fields as-is: