Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Õpetlikud vastlakombed vanarahva varasalvest

058 (Small)Sel ilusal päiksepaistelisel ent tormisel teisipäeval pidas Pärnu Lasteaed Mai traditsioonilist Vastlapäeva. Sel korral olid rühmaõpetajad vanarahva mängud ja võistlused elustanud või kaasaega kohendanud. Tegevused olid ära jaotatud lasteaia õuealal, varustatud õpetuste, väikese ajaloo teadmise ja võistlusvahenditega.

Vastlapäev tähendab paastu algust ja nagu kalapüügi tegevuskeskuses teada saime, oli vastlapäevaks vanarahval lõppenud otsa liha ning mehed pidid merejääle minema kala püüdma. Nii tegime ka meie. Ega see väga lihtne ei olnudki, nii mõnigi jäi pikkade näppudega.

054 (Small) Vastlapäeva tavanditoiduks on ikka olnud oa või hernesupp. Meilgi tuli „oad patta“ panna- kaks võistkonda toimetasid värvilised pallid kiiruga korvist kaussi. Lõbu ja lusti oli tohutult, sest kerged pallid kippusid nii kausist kui korvist suure tuule tõttu minema lendama. Suure vaevaga saime oma supi lõpuks ikka „keedetud“. Supi kõrvale sobivad aga hästi seajalad. Siga meil oli, aga talle tuli hoopistükkis pimesi (silmaklappe kandes) saba taha torgata. No küll sai nalja, kui seal oli korraga neli saba ja kõik erinevates kohtades.

074 (Small) Supp ja seajalad söödud võtsime kepid ja „kada“ (vanadest riideräbalatest kokkupandud kera) ning üritasime seda veeretades naaberkülla toimetada oma laiskuse ja lohakuse. Ühel võistkonnal õnnestus see paremini kui teisel ning nemad said oma halbadest kommetest kindlasti lahti. Päris raskeks ülesandeks osutus viltide viskamine, sest need olid lihtsalt niivõrd rasked. Lihtsamad olid aga keppidega litrite väravasse ajamine, köie tõmbamine ja sõbrajooks ümber takistuste. Vastlaliugu lasime mänguplatsi liumäest.

044 (Small)Lõbus, õpetlik ja pinget pakkuv hommikupoolik lõppes rühmas hernesupi ja vastlakuklite söömise ning vurride meisterdamisega.

Vanasti ennustati ilmagi vastlapäeva järgi: olevat ilus selge ilm- tulevat hea lina- ja viljakasvuaasta. Seda teile soovimegi- kasvagu teil pikad linad ning olgu rikkalik viljasaak!

 

Pärnu Lasteaed Mai 8. rühma õpetaja- metoodik Kristel Arro

036 (Small)

055 (Small)

070 (Small)

Leave a Comment

3 + 8 =
Please leave these two fields as-is: