Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Minu kõne Toompeal 15.06.2015.a.

Armas rahvas, me oleme täna siin,et teada anda: paljud lasteaiaõpetajad, kes kasvatavad ja õpetavad teie lapsi, saavad armetult väikest palka.

Küllap te teate isegi, et maailmas ei ole ühtegi raskemat tööd, kui väikese inimese õpetamine ja kasvatamine, sest sellest sõltub väga palju, millised õpetajad, ehitajad, arstid, autojuhid, teenindajad, politseinikud neist kasvavad.

Prantsusmaal saavad kõige kõrgemat palka arstid ja õpetajad, sest inimesed usaldavad nende hoolde oma kõige kallima-oma tervise ja oma lapsed.

Me ei nõuagi kõige kõrgemat palka vaid üksnes seda, et igas linnas ja maakohas kogu Eestimaal oleks võrdne alampalk. Ja ka seda, et palka maksaks meile riik, mitte omavalitsus. Just sõltuvalt omavalitsuse võimalustest ongi nii suur lõhe alampalgas. Me soovime kooliõpetajatega võrdset alampalka.

Meie lasteaiaõpetajad töötavad praegu missioonitundest ja noored ei tule lasteaeda tööle.

Keegi meist ei soovi ju, et head ja pühendunud õpetajad lasteaiast ära lähevad.

Kui nii juhtub, kes siis hakkab õpetama ja kasvatama teie lapsi?

Kui mõni õpetaja saab 450 eurot palka ja teine 600 eurot ja ometi teeme niisama palju tööd, kas siis kehvema palgaga lasteaiaõpetaja polegi väärt inimväärset elu?

Ja kui siia veel lisada lasteaiaõpetaja abi palk, mis on lausa häbiväärselt väike, siis tekib vägisi küsimus: kas nemad kes abistavad õpetajat päevad läbi, peaksid minema öösel vaguneid laadima, et oma peret toita ja lapsi kasvatada?

Astrid Lindgren on öelnud, et riik hoolib oma lastest niivõrd, kui palju ta tema õpetajale palka maksab.

Ja kui veel jätkub kõnelejaid, kes ütlevad, et lasteaed on vundament, millele laps toetub kooli minnnes, siis miks riik ei toeta vundamendi loojaid?

Pole ju vaja oodata, kuni me enam ei jaksa. Olles 40 aastat pühendunult seda tööd teinud, me ütleme teile, armas rahvas: nüüd on aeg toetada lasteaiaõpetajaid.

Väike laps on imeline väike inimene ja meie, tema õpetajad, soovime, et temast kasvaks rõõmus ja enesekindel inimene, kes on iseendaga ja maailmaga kooskõlas, kes suudaks täiskasvanuna anda oma panuse, et muuta maailm puhtamaks ja paremaks.

Et meil seda lihtsam teha oleks, soovime, et riik väärtustaks meie tööd.

Me soovime kooliõpetajaga võrdset alampalka.

 

 

 

Leave a Comment

15 + 5 =
Please leave these two fields as-is: