Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Õpime väärtusi, kuidas üheskoos elada

Sügise emakeel DSC_1848 (Medium)Vahest lihtsalt on nii, et head asjad tulevad sinu juurde siis, kui sa neid kõige rohkem vajad
Muumi oli just see tegelane, kes kunagi sai valitud Tabasalu Lasteaed Tibutare ühe rühma nimeks. Nimi MUUMI on juba üsna kaua meiega koos edukalt igapäevaselt tegutsenud. Maskotina sobib see tegelaskuju meile suurepäraselt, sest iseloomult on muumimamma rõõmsameelne, õiglane ja laia silmaringiga. Ta teab, et sageli õpime kõige paremini oma vigadest.
Samas on ta väga emalik, kes oskab halva tuju korral olla hea lohutaja. Temaga saab jagada nii muresid, kui ka rõõme. Ja tundub, et see meeldib meie rühma lastele.
Väikesed muumikad, nagu meie õpetajad neid lapsi kutsume, elavad täiel rinnal ja vaatavad maailma läbi uudishimulike silmade.
Nad tunnevad rõõmu väikestest asjadest: jalutuskäigud metsa ja mere äärde, erinevate kivikeste, samblatuttide ja puupulkade kogumine. Ka peadpööritavatest seiklustest, mida igapäevane lasteaiaelu pakub.
Sellest aastast liitus meiega veel üks tegelane, kes võtab jõudumööda meie tegevustest osa. See tegelane on Poku Puupea. Tõime ta kaasa ühelt jalutuskäigult, ning meisterdasime ta valmis kõik koos. Poku perekonnanimi tuleb sellest, et ta on meisterdatud puupulgast. Mõistusega ja valesti mõistmisega pole siin tegemist. Kuigi tarkust pole kunagi liiast, ning õppima peab kogu elu. Nii ka Poku võtab meil jõudumööda osa meie tegevustest. Juhtub ka seda, et ka tema väsib, siis ta võtab puhkust ja vaatab lihtsalt kõrvalt toimuvat.
Kasvult on küll Poku väike aga loomult vapper, teadmishimuline ning vahest isegi ninakas. Kuid sellest hoolimata armastab terve muumipere seda väikest tegelast ja peab teda suureks sõbraks.
DSC_1849 (1) (1) (Medium) (2)Milliseid tarkusi siis muumimamma meile lasteaias õpetab?
Eks ikka seda, kuidas üheskoos elada nii, et kõik oleksid õnnelikud ja rõõmsad.
Selleks on vaja natuke hoolivust, ausust, austust, sallivust ja pisut ka julgust. Need väärtused on edasiviivad ja sobivad meie rühmale, sest kasvab ikka see lill, mida kastad ning toimivad ja kinnistuvad need väärtused, millele rohkem tähelepanu pööratakse ja keskendutakse.
Seega ka selline valik. Ühised väärtused on reeglid ja need hakkavad tööle, kui need võetakse üle oma käitumisse, hoiakutesse ja tegevustesse. Abiks on meil nende väärtuste omandamisel „Head Eesti Tarkuseterad“ ja M. Miti raamat „Väärtuskasvatus tarkuste hoidiste abil“
Tarkused aitavad meid elus edasi ning on abiks otsuste langetamisel tulevikus. Tuletavad meile meelde olulist. Seepärast ongi muumikad empaatilised, leidlikud ja rõõmsameelsed lapsed.
Mõned Tabasalu lasteaed Tibutare muumilaste poolt väljaöeldud tarkuseterad ja naljad:

Muumilapsed istuvad oma igapäevases hommikuringis ehk nagu nad ise seda nimetavad päikeseringis, tihedalt üksteise kõrval (lapsi palju). Üks laps tuleb natuke hiljem ning temale ringis enam kohta momendil ei ole. Laps vaatab ebalevalt ringi ja ei tea mida teha.
Situatsiooni lahendab üks laps ringist, kes kohendab end natuke ja siis ütleb: „ Tule siia. Häid lambaid mahub palju lauta (tore ju ).

Lapsed istuvad lõunalauas. Kõik söövad kahe suu poolega, ainult üks laps põrnitseb suppi ning ei söö. Õpetaja ütleb lapsele: „ Ütle kullake, millest sina küll kasvad, kui sa ei söö?“ Kõrvalt lauast vastab üks laps kiiresti. „Ta elab siis õhust ja armastusest“.

Helin Laimets, Tabasalu lasteaed Tibutare õpetaja

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

10 + 9 =
Please leave these two fields as-is: