Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Mardid ja Kadrid pidasid pidu

DSCN7157 (Medium)18. novembril toimus lasteaias Buratino suur mardi-ja kadritrall. Lasteaia Buratino Päiksekeste rühma kadrid võõrustasid oma majas lasteaia Väikemees osalise keelekümblusega rühma Marte. Selline tore komme on meil olnud juba aastast 2006. Seekordne pidu sai suurejoonelisem, sest pealtvaatajateks olid linna- ja maakonna lasteaiaõpetajad, kes olid tulnud uusi kogemusi ammutama.

Peo lükkasid käima Kadrilapsed, kes sisenesid temaatiliselt kaunistatud peosaali Kadriema juhtimisel tantsuga „Siili jäljed“. Pärast Kadriema ja Kadri-isa lõbusat sõnelust katkise voki pärast sisenes saali rütmipillide saatel lauldes mardipere. Mardilastel olid peas omavalmistatud mardimaskid, seljas takused ja linased hamed. Sisselaskmislaulu järel tutvustati end luuletuste ja lauluga. Siis näitasid mardid kahte rahvalikku lastetantsu „Hiir hüppas“ ja „Meistrimehed“.

DSCN7147 (Medium) Muidugi kontrollis Mardiisa Kadriema hästikasvatatud laste teadmisi neile mõistatusi esitades ja jäi laste oskustega rahule. Mardisantide etteaste lõppes Mardiisa heade soovidega ja vilja viskamisega, et ikka viljaõnne oleks ja leib lauaalt ei kaoks. Mardiema vitsutas aga peolisi vitsakimbuga, kõigile head tervist soovides. Vahva etteaste eest kulus Martidele ära korralik kommikott, mille Kadriema mardilastele üle andis.

DSCN7171 (Medium)Siis asus Kadripere oma suure laste hulgaga teele, sest kaks nädalat pärast Marti tulevad Kadrid. Regilaululaadse laulu saatel jõudsid Kadrid taluõue ja nõudsid sisse laskmist, aga lukk oli ukse ees ja see ei avanenud alati, kuid toreda „Lukuloo“ järel avanes uks ja Kadrilapsed asusid end luuletusega tutvustama. Järgnesid rahvuslikud tantsud „Plaukstin polka“, „Roti pulmad“ ja laulumäng „Sõit-sõit“, millega koos koju sõideti. Loomulikult soovisid Kadriema ja Kadriisa kõigile lamba-, lehma- ja puudakese põrsaõnne ning palju lapsepõnne. Samuti helises Kadriisa käes kelluke, mis peletas majast kurjuse ja haigused. Nüüd oli Martide kord Kadridele maiustusi jagada.

DSCN7165 (Medium)Edasi võtsid Mardi- ja Kadrilapsed mõõtu võistlustes ja mängudes. Tarvis oli kari karjamaalt lauta ajada ja juurikad talveks salve koguda. Seekord tuli Martide paremust tunnistada. Kadriema lubas aga lahkesti oma lõngakeradega lõbusat „langevarjumängu“ teha. Rõõmukilked paisusid päris valjuks.

Kadri- ja Marditrall lõppes ühises tantsuringis laulumängude „Õunake“ ja „Rukist lõikama“ saatel. Rõõmsate ja rahulolevatena mindi koos rühmaruumi maiustama ja mängima.

DSCN7148 (Medium)Tore pidu läks korda tänu kahe lasteaia tublidele pedagoogidele: Anu Pedius, Varje Andruse, Jelena Abramova, Ivi Puksing, kelle igapäevase töö eesmärgiks on muukeelsetele lastele eesti keele õpetamine, rahvakultuuri traditsioonide hoidmine ja edasikandmine.

 

Peokorraldaja ja läbiviija lasteaia Väikemees eesti keele õpetaja

ja lasteaia Buratino Päiksekeste rühma vanemõpetaja Lüüli Kübarsepp

1 thought on “Mardid ja Kadrid pidasid pidu”

  1. Et olla suur – peab olema väike,
    et olla hea – peab tegema tööd.

    Tänan toredat pedagoogi Lüüli Kübarsepp á meeldiva ürituse eest!

    … Tänu Sinu mängulisusele ja loomingulisusele elab meie lastes edasi Eestimaa traditsioonid ja kultuur. Aitäh!

    Kadri

Leave a Comment

8 + 14 =
Please leave these two fields as-is: