Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Tsüstilist fibroosi põdev poiss sai Lastefondi ja valla toel inhalatsiooniaparaadi

SA TÜ Kliinikumi Lastefond ja kohalik omavalitsus aitasid soetada tsüstilise fibroosiga 12-aastasele Gregorile uue inhalatsiooniaparaadi, mis aitab tal paremini hingata ning vältida haiguse süvenemist.

Gregoril diagnoositi tsüstiline fibroos juba 3-kuuselt. Tegemist on hingamiselundeid ja seedesüsteemi haarav pärilik ainevahetushaigus, mis põhjustab paljude kehavedelike viskoossuse tõusu tõttu näärmejuhade ummistumist ning haiguslike muutuste teket kudedes.

Tsüstilise fibroosi ja sellest tingitud kroonilise kopsuhaiguse kontrolli all hoidmiseks vajab poiss igapäevaselt inhalatsiooniravi spetsiaalsete ravimitega, mis aitavad veeldada sitket sekreeti hingamisteedes, parandada selle transporti ülemistesse hingamisteedesse ning kergendada selle väljaköhimist. Kui laps inhalatsiooniravi ei saa, jääb sekreet, mida on võimatu ilma veeldamata välja köhida, hingamisteedesse ja põhjustab bronhilaiendeid.

Ravimite inhaleerimiseks on vajalik kaasaegne inhalatsiooniaparaat. Kahjuks aga läks Gregori senine inhalaator hiljaaegu katki. Perel, kellel on lapse haigusega seoses niigi palju lisaväljaminekuid, puudus keerulise majandusliku olukorra tõttu endal võimalus uue, 230 eurot maksva aparaadi soetamiseks. Seetõttu pöörduti abi saamiseks nii kohaliku omavalitsuse kui Lastefondi poole, kellest esimene otsustas Gregorile vajaliku inhalaatori ostu toetada 135 euroga ning viimane 95 euroga.

Lastefondi tegevjuht tunneb suurt heameelt, et fond sai tänu oma annetajatele aidata Gregorit nii elementaarses asjas nagu hingamine. “Me loodame südamest, et meie püsiannetajate toel soetatud inhalaator aitab Gregori enesetunnet parandada,” ütles ta.

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond on üks vanimaid ja suuremaid üle-eestilisi heategevusorganisatsioone, mis on alates 2000. aastast annetajate abiga toetanud erinevatele haiglatele seadmete soetamist ning sadu eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid kokku ligi kolme miljoni euroga. Lastefondi vahendusel on võimalik haigeid lapsi aidata hakates püsiannetajaks aadressil http://lastefond.ee/annetajale/pusiannetus.

Lisainfo:
Sandra Liiv
SA TÜK Lastefondi tegevjuht
tel: +372 5543794
e-post: info@lastefond.ee; sandra@lastefond.ee

Pressiteate koostas:
Merili Kärner
SA TÜK Lastefondi teabe- ja projektijuht
e-post: merili.karner@lastefond.ee

Leave a Comment

13 + 5 =
Please leave these two fields as-is: