Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Õuemängud-meremängud,Pärnu Lasteaed Mai-koostanud Ly Akenpärg

1. SILGUD RITTA ÜKS- KAKS – KOLM

LIISUSALMIGA VALITAKSE MÄNGUJUHT, KES ON NÄOGA TEISTE POOLE.
LIISUSALM: KÜLMAS MERES UJUS KILU AGA KILUL HAKKAS VILU.
ÜLEJÄÄNUD MÄNGIJAD SEISAVAD TEMA SELJA TAGA 10- 2O MEETRI KAUGUSEL.
HÜÜDMISE : „SILGUD RITTA ÜKS-KAKS- KOLM!“ AJAL TOHIVAD TEISED TEMA POOLE JOOSTA. KUI LAUSE HÜÜTUD, PÖÖRAB MÄNGUJUHT KIIRESTI ÜMBER, NÜÜD EI TOHI KEEGI LIIKUDA. KEDA MÄNGUJUHT LIIGUTAMAS NÄEB, LÄHEB MÄNGUST VÄLJA. VÕIDAB SEE, KES ESIMESENA MÄNGUJUHI JUURDE JÕUAB.
2. PÄRLIOTSIJA
TÄHISTATUD LIIVAKASTIALALE PEIDETAKSE MERETEEMALIST VARANDUST (KLAASKUULID, TEOKARBID, KIVID, PÄRLID, JNE.) VARANDUSE OTSIMISEL KASUTATAKSE MÄNGULUSIKAID VÕI KÜHVLEID. LEITUD VARANDUS VAADATAKSE ÜLE JA PEIDETAKSE JÄRGMISTE EEST JÄLLE ÄRA.
VANEMATE LASTE PUHUL VÕIDAB SEE LAPS, KES VÕISTLUSAJA JOOKSUL LEIAB „PÄRLEID“ KÕIGE ENAM.
3. VEEKOGUMÄNG
MÄNGIJAD JAOTATAKSE 5-6 LIIKMELISTEKS GRUPPIDEKS. GRUPIS RIVISTUVAD LAPSED KOLONNIDESSE JA PANEVAD KÄED EESSEISVA LAPSE ÕLGADELE VÕI VÖÖKOHALE. NEED RIVID ON OJAKESED, MIS HAKKAVAD MÄRGUANDE PEALE VABALT RINGI LIIKUMA EHK VOOLAMA. KUI ÕPETAJA HÜÜAB „JÕGI“ PEAVAD OJAKESED KOONDUMA ÜHTE KOLONNI JA MOODUSTAMA PIKA JÕE. NÜÜD VOOLAB EDASI JÕGI. ÕPETAJA HÜÜDE „MERI“ PEALE, MOODUSTAVAD LAPSED KOLONNIST SUURE RINGI JA HAKKAVAD KÄSI LIIGUTADES „LAINETAMA“.
4. VESI, MAA, TAEVAS
MÄNGIJAD SEISAVAD ÜMBER RINGI.
KUI MÄNGUJUHT HÕIKAB „VESI“ ,HÜPPAVAD LAPSED RINGI SISSE. KUI „MAA“, SIIS LAPS ASUB RINGIST VÄLJASPOOL. KUI „TAEVAS“, SIIS LAPS HÜPPAB KOHAPEAL(KUS HETKEL ASUB) ÕHKU.
LAPS KES KORDUVALT EKSIB, LÄHEB MÄNGUST VÄLJA.
5. KASS MIISU MERE ÄÄRES
OSAVÕTJAID PAARISARV. ÜKS MÄNGIJATEST MÄÄRATAKSE KASS MIISUKS. MIISU ASUB VÄLJASPOOL MÄRGISTATUD MÄNGUVÄLJAKU PIIRE. ÜLEJÄÄNUD MÄNGIJAD ON KALAD. KALAD UJUVAD MÄNGUVÄLJAKUL VABALT RINGI. MÄNGUJUHI HÜÜDE JÄREL: “MIISU TULEB“ ,PEAB IGA KALA LEIDMA ENDALE PAARILISE,TAL KÄEST KINNI VÕTMA JA MAHA KÜKITAMA. ÜKSIKUKS JÄÄNUD KALA HAKKAB MIISU PÜÜDMA. KUI TA SAAB KALA KÄTTE,VAHETUVAD ROLLID.
6. PERENAINE, KASS JA KALAMEES
MÄNGIJAD „KALATÜNNID“ ON VÄLJAKUL KÜKKIS.VALITAKSE KASS JA PERENAINE. SOOVITAV KASUTADA VASTAVAID PEAKATTEID. KASS ALUSTAB JOOKSMIST KALATÜNNIDE VAHEL, LÜKATES NEID KERGE PUUDUTUSEGA „PIKALI“ UPPASENDISSE.
PERENAINE JOOKSEB JA PUUDUTAB ÜMBER KUKKUNUD „KALATÜNNE“ PÜSTITÕSTMISE EESMÄRGIKS, PROOVIDES SAMAL AJAL KASSI TABADA-PUUDUTADA. “KALATÜNN“, MIDA PERENAINE PUUDUTAB, LASKUB KÜKKASENDISSE. KUI PERENAINE SAAB KASSI KÄTTE, VALITAKSE UUED TEGELASED. KUI KÕIK TÜNNID ON PIKALI, LÕPPEB MÄNG KASSI VÕIDUGA.
7. PURJETAJAD RANNAL
MÄNGIJAD SEISAVAD MÄNGUJUHI TAHA RITTA, KÄED KÕRVALE SIRUTATUD NAGU TIIVAD. NII HAKATAKSE PIKI RANDA PURJETAMA, LIIKUDES KORD KIIREMINI, KORD AEGLASEMALT. REA ALGUSES OLEV MÄNGIJA VÕTAB KORD KURVI VASAKULE, KORD PAREMALE, KORD LEHVITAB TIIBU AEGLASELT ÜLES-ALLA, SIIS LIIGUTAB NEID TORMILISELT. KAASMÄNGIJAD TEEVAD KÕIKE TÄPSELT JÄRELE. MÕNE AJA PÄRAST MAANDUVAD PURILENDURID LIIVAL JA PUHKAVAD. SEEJÄREL VALITAKSE UUS MÄNGUJUHT, KES JUHIB PURJETAJAD JÄLLE ALGUSPUNKTI.
8. ALLIKAD, OJAKESED, JÕED JA JÄRVED
LAPSED JOOKSEVAD TAMBURIINI SAATEL MÖÖDA PLATSI LAIALI. KÄSKLUSE PEALE „ALLIKAD“ KÜKITAVAD KÕIK MAHA . NAD ANNAVAD ENDAST VETT ÄRA: MULL-MULL-MULL.
KÄSKLUS“OJAKESED“ PEALE RIVISTUVAD LAPSED 5-6 KAUPA KOLONNIDESSE-ASETADES KÄED EESSEISJA ÕLGADELE.(EELNEVALT KOKKU LEPPIDA LASTE ARV RIVIS. LAPSED PEAVAD LOENDAMA JA EI TOHI RIKKUDA REEGLEID).
OJAKESED JOOKSEVAD RÜHMANA, IGA OJAKE ISE SUUNAS.
KÄSKLUS“JÕEKESED“ PEALE ÜHINEVAD LAPSED 10 KAUPA JA VOOLAVAD SUUREMA LAINENA RINGI.
KÄSKLUS“JÄRV“ PEALE VÕTAVAD LAPSED KÄTEST KINNI JA MOODUSTAVAD SUURE RINGI.
9. PARDITAARUMINE
MÄNGIJAD KÜKITAVAD, ASETAVAD KÄED PÕLVEDELE JA KÕNNIVAD PARTIDE MOODI.
KES KIIREMINI TIIKI JÕUAB ON VÕITJA. KES POOLEL TEEL TIIKI PÜSTI TÕUSEB, LÄHEB RAJA ALGUSESSE TAGASI JA ALUSTAB OTSAST PEALE.
10. KALAPÜÜK
VAHENDID: KAUSS,VESI, VÄRVILISED KALAD, VAHEND (NÄPITSAD) KALADE PÜÜDMISEKS, TÄRING.
LAPS VEERETAB TÄRINGUT JA PÜÜAB VASTAVA ARVU KALU, MIS OLI TÄRINGUL
11. TAHKE, VESI, GAAS
LAPSED JAGATUD VÕISTKONDADEKE, IGAL VÕISTKONNAL PALL.
MÄRGUANDE PEALE „TAHKE“ ANNAVAD LAPSED PALLI KIIRESTI RINGIS KÄEST KÄTTE EDASI. SÕNA“VESI“ KORRAL,TULEB PALLI SÖÖTA ÜKSTEISELE PÕRKEGA(PALL HÕLJUB NAGU VESI) . SÕNA „GAAS“ KORRAL TULEB PALLI KIIRESTI SÖÖTA KAASLASTELE. (PALL EI TOHI MAHA KUKKUDA JA PEAB OLEMA VÕIMALIKULT KAUA ÕHUS) VÕISTKOND, KES EI SUUDA REAGEERIDA ÕIGESTI ERI KORRALDUSTELE, VÕI PILLAB PALLI MAHA,SAAB MIINUSPUNKTI.VÕIDAB SEE, KEL MIINUSEID KÕIGE VÄHEM.
12. MAJAKAS
LEPITAKSE KOKKU,KES ON MAJAKAS, KES LAEV, KES KARID.
LAEV VIIAKSE RUUMI TEISE OTSA. TEMA ÜLESANNE ON JÕUDA MAJAKA JUURDE. LAEVAL SEOTAKSE SILMAD KINNI. MAJAKAS TEEB PIDEVALT PIIP-PIIP HÄÄLT. KUI LAEV LÄHENEB KARIDELE, SIIS NEMAD SISISEVAD, ET LAEVA HOIATADA. KARID SEISAVAD LIIKUMATULT OMA KOHAL.
13. SAAR JA MERI
KÕIK LAPSED SEISAVAD RÕNGASTE SEES. MÄNGUJUHT HÜÜAB MÄRKSÕNU „SAAR“ JA „MERI“.
KUI KÕLAB“ MERI“ – LÄHEVAD KÕIK LAPSED RÕNGASTEST VÄLJA JOOKSMA. KUI KÕLAB“SAAR“- TULEB RUTTU JOOSTA RÕNGASSE.
14. SAAR, MERI, VÄHK
KÕIK SEISAVAD RÕNGASTE SEES.
MÄNGUJUHI HÜÜE:“MERI“- LAPSED HÜPPAVAD VÄLJA
„SAAR“- LAPSED HÜPPAVAD RÕNGASSE.
„VÄHK“- ÜKS JALG RÕNGAS, TEINE MERES.
VALESTI TEINUD LANGEVAD MÄNGUST VÄLJA.
15. MÕÕDUKALADE PÜÜK VÕRGUGA.
KALAMEHED EI TOHI PÕÕDA ALAMÕÕDULISI KALU. KUI MEREPOLITSEI SEDA NÄEB, PEAB TRAHVI MAKSMA. MEIE PÜÜAME ÕIGES MÕÕDUS KALU, SEST LIIGA VÄIKESED KUKUVAD VÕRGU SILMA VAHELT VÄLJA.
LAPSED VÕTAVAD KALAVÕRGU OTSTEST KINNI JA TÕMBAVAD SELLE PINGULE. ÕPETAJA VISKAB NII SUURED KUI VÄIKESED KALAD VÕRGULE LAIALI. LAPSED SAPUTAVAD VÕRKU JA LIIGUVAD VASTAS OLEVALE LAPSELE LÄHEMALE. VÄIKESED KALAD KUKUVAD VÄLJA.NEED ONGI NEED KALAD ,MIDA KALAMEES PÜÜDA EI TOHI.
KALAPÜÜDMISVÕISTLUS. VÕISTLUS KÄIB KOLLASE JA VALGE VÄRVUSE VAHEL
• POOLED LAPSED AITAVAD VÄIKESED KOLLASED KALAD KOLLASESSE JA VALGED VÄIKESED VALGESSE MERRE. MISSUGUSED OLID KIIREMAD?
• TEINE POOL RÜHMA KORJAB SUURED KOLLASED KALAD KOLLASTE KALADE KASTI JA VALGED VALGETE KALADE KASTI.
16. KALAVÕRGU PARANDAMINE

 

VAHENDID: KALAVÕRGU PARANDAMISE NÕEL UI JA JÄME PAEL
3 LAST, KELLEST 2 HOIAVAD VÕRKU JA ÜKS PROOVIB UI-ga LÄBI PÕIMIDA. IKKA ÜHEST VAHEST SISSE JA TEISEST VÄLJA.VÕIB KA TEHA VÕISTLUSE, KES PÕIMIB KIIREMINI KOGU PAELA ÄRA. KÕIKIDEL ÜHEPIKKUSED PAELAD.
KOOSTANUD: PÄRNU LASTEAED MAI LIIKUMISÕPETAJA-METOODIK LY AKENPÄRG

 

 

 

 

 

Leave a Comment

7 + 10 =
Please leave these two fields as-is: