Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Ahoi, piraadid- kõik tekile!

IMG_0263 (Large)Märtsikuu viimane nädal Pärnu lasteaed Mai 4. rühmas oli lusti ja põnevust täis- ees ootas vahva aeg piraadilipu all.  Hommikuti võtsid kostümeeritud lapsi vastu nende kolm kaptenit, kelle abil nädala jooksul palju piraadi- ja meretarkusi koguti.

Noored mereröövlid taipasid peale piraadivande andmist kohe, et ilma laevata ei ole ka piraate. Proovitööna valmis voltimistehnikas must purjekas, mille igaüks kaunistas teemakohaste kleepsude ja mereröövlilipuga. Hiljem valmis koostööna uhke laev suurtest ehitusklotsidest ning merereis võis alata. Noored meresõitjad said aru, et ka röövlite hulgas olid kindlad reeglid, mida täideti ühise ürituse nimel.

IMG_0418 (Large)Nädalase reisi jooksul said koolieelikud teada kes olid piraadid, millega nad tegelesid, missugused olid piraadilipud ja nende tähendus. Kõik mõistsid, et pidi olema hea meretarkuste tundja ja osav meremees, et jõuda oma eesmärgini. Targa interneti vahendusel õpiti erinevaid vanu ja kaasaegseid laevu tundma, grupeeriti mängulaevu küll suuruse, küll mastide arvu järgi, uuriti raamatuid.

Eriti põnevaks osutus aardejaht, mis toimus „Avasta mõõdud“  teemaga seoses.  Kapten IMG_0298 (Large)Mõõduteadlane tutvustas leitud aardekaarti, mille järgi oli võimalik leida neli aaret. Kaardil oli kirjas, et iga leitud varandus tuleb ka üle mõõta. Millega on seda kõige otstarbekam teha? Seni oldi mõõtmiseks õpitud kasutama enda keha (jalg, vaks, süld jms), erinevaid standartseid mõõtühikuid nagu puupulki, legoklotse ja paberist mõõduribasid. Kuidas mõõta siis, kui aarded osutuvad suuremõõdulisteks? Tuleb valmistada mõõdulint! Lapsed asusid tegutsema ja peagi valmisid 100 ühiku pikkused paberlindid. Nüüd oli aeg otsingutega algust teha.

IMG_0284 (Large)Noored piraadid jagunesid gruppidesse ja igal tuli enne teele asumist lahendada salakiri, mis andis neile õige suuna kätte.  Oh seda rõõmu kui varandus leiti! Üksteist toetades mõõdeti see üle. Siinkohal mõisteti mõõdulindi eeliseid eelnevate vahendite ees- sellega sai lisaks pikkusele mõõta ka ümbermõõtu!

Varasemate kogemuste põhjal teadsid lapsed, et kõik inimesed, ka mereröövlid, kasutavad väga hoolega oma meeli. Kaptenid panidki oma meeskonna proovile- suures aardekirstus sai  kompimismeele abil püüda ära tunda väga erineva kuju, tekstuuri ja raskusega esemeid.  Mälutreeninguks mängiti sõnamängu „Täidan-täidan laeva“.

IMG_0308 (Large)Igal piraadil mõlguvad meeles läbitud raskused pikkadel mereteedel, unistatakse tugevatest ja kiiretest laevadest, suurest varandusest või soovist kohtuda merineitsiga. Kõigest sellest said lapsed loovalt joonistada ja katsetada oma oskusi mandalate värvimisel.

Teemanädala lõpetuseks toimus Pärnu Rannaraamatukogus vahva kohtumine kaasaegse mereröövli Arabellaga ja tema rääkivate papagoidega.

IMG_0378 (Large) Lapsed said küsida kõike nii piraatide kui papagoide kohta. Mälestus toredast kohtumisest jäädvustati ühisfotol. Aitäh raamatukogu töötajatele Tiiale ja Hiiele selle toreda võimaluse eest!

Põnevust, uusi teadmisi ja mängulusti jätkus kogu nädalaks nii suurtele kui väikestele piraatidele.

 

Pärnu Lasteaed Mai õpetaja Margarita Kask

IMG_0349 (Large)

IMG_0339 (Large)

Leave a Comment

7 + 3 =
Please leave these two fields as-is: