Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Tibutare lasteaias oli tervisepäev

 Üliõpilaste ja väikeste tibutarelaste ühispilt.
Üliõpilaste ja väikeste tibutarelaste ühispilt.

28. märtsil peeti Tibutare lasteaias tervisepäeva. Üritus toimus koostöös Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli üliõpilaste ja õppejõududega ning oli suunatud laste ja lasteaia personali tervise toetamisele lasteaia keskkonnas. Lasteaed Tibutare kuulub tervist edendavate lasteaedade võrgustikku, kus õppekava koostamisel lähtutakse vajadusest arendada lastel samaaegselt kehalisi ja vaimseid võimeid. Tervise edendamine toimub läbi väga erinevate tegevuste ja valdkondade, mille kaudu mõjutame nii laste kui ka personali tervist positiivses suunas.
Tervisepäeval jaotasime Tibutare viis vanemat rühma nelja suurde gruppi, kes liikusid erinevate „jaamade“ vahel, kus viisid tegevusi läbi, juhendasid ja jagasid teadmisi üliõpilased.

LIHTSAD ESMAABI VÕTTED

Kiisude rühma poisid esmaabi andmas.
Kiisude rühma poisid esmaabi andmas.

Lapsed tutvusid esmaabivõtetega katkise sõrme sidumiseks ja väiksemate haavade puhastamiseks, plaasterdamiseks ning sidumiseks. Väikesed tibutarelased said ise olla nii patsiendid kui ka tohterdajad. Tuli välja, et sõrme sidumine polegi nii lihtne ülesanne ning randme sidumiseks olid veel oma nipid ja nõksud millega tuli arvestada.
OHTLIKUD ASJAD KODUS
Iga laps sai endale kaks töölehte, kus ühel tuli paljude piltide hulgast ära tunda ohtlikud, mürgistust tekitada võivad ained ning neile ristid peale tõmmata. Teisel töölehel tuli omavahel joonega ühendada ja kokku sobitada õige amet ja tegevus. Näiteks tuletõrjuja sobis tulega tegelema ning kiirabiauto ja arst klappisid omavahel kokku.

HAMMASTE HÜGIEEN

Hammaste pesemiseks peaks kulutama 2-3 minutit hommikuti ja õhtuti enne magamaminekut. Oluline on puhtaks pesta ka keel. Hambapasta ja vaht tuleb välja sülitada, mitte alla neelata ning suu veega loputada. Seda, kuidas täpselt hambaid pesta, näitasid üliõpilased hambaproteeside peal ette ning lapsed said harjutada õigeid suundi ja liigutusi igaüks ise kodust kaasa võetud hambaharjaga.

Hambaniit

Ainult hambaharjaga pestes ei saa hambaid puhtaks. Hambavahede puhastamiseks tuleb kasutada hambaniiti ning teha seda enne hammaste pesemist. Üliõpilased näitasid erinevaid hambaniite ja õpetasid lapsi neid kasutama.

Laste hambapastad

Lastel tuleb kasutada neile mõeldud pastasid, mille fluoriididesisaldus ei ole nii kõrge kui täiskasvanutel. Erineva mõnusa maitsega hambapastad on mõeldud hammaste pesemiseks, mitte söömiseks!

KÄTE HÜGIEEN

Tervisekaitse seisukohast on õige käte pesemine kõige tähtsam bakterite ja osade viiruste levimise vältimise viis. Lastele tuleb käte pesemist varakult õpetada ja hiljem noortele pidevalt üle korrata selle protseduuri vajalikkust. Seebiseid käsi tuleb hõõruda teineteise vastu kõikidest kohtadest. Millised olid kätepesuharjumused lastel ja personalil sai igaüks selgeks ultraviolett lambi valguses antiseptilise helendava geeli kaasabil üliõpilaste valvsa pilgu all ja juhendamisel.
Laste vaieldamatult lemmikuks oli kätepesu antiseptilise geeliga ning hiljem ultraviolett valguses oma käte uurimine, kus oli selgelt näha, kui põhjalikult igaüks oma käsi seebiga peseb ja millised kohad jätab üldse pesemata.
Tibutare personal sai oma tervist hinnata viies erinevas jaamas. Toimus vererõhu, veresuhkru ja rasvaprotsendi mõõtmine, kehamassi indeksi määramine ning käte hügieeni test. Peale erinevate testide läbimist ja individuaalse kaardi täitmist andsid tervisenäitajate kohta tagasisidet Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli õppejõud Mare Tupits ja Mirjam Tüür. Tõdeti, et tee hea tervise juurde hakkab peale kehalisest aktiivsusest, õigest toitumisest ja mõtlemisest.
Toetudes pedagoogika klassikutele, kes väidavad, et 80% väärtushinnangutest kujuneb välja lapseeas usun, et erinevad terviseüritused aitavad kujundada lastes teadmist, et tervis on väärtus ning luua eeldusi lapse tervelt kasvamisele ja arenemisele.

 
Tabasalu lasteaed Tibutare tervisemeeskonna juht ja terviseürituse korraldaja Anna Sõõrd.

 

Leave a Comment

11 + 6 =
Please leave these two fields as-is: