Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Eesti keele kaunis kõla

 

DSCN3327Just sellise pealkirjaga emakeelepäev toimus 14. märtsi hommikul Kohtla-Järve Põlevkivimuuseumi Valges Saalis. Tund aega helises peosaal meie ilusast emakeelest. Lasteaedade Väikemees, Kirju-Mirju ja Buratino vanemate rühmade lapsed tähistasid ühiselt emakeelepäeva.

Kes siis veel, kui mitte Kohtla-Järve eesti keelt kõnelevad inimesed, ei valuta südant meie emakeele püsimajäämise pärast Ida-Virumaal. Anname ju meie, täiskasvanud, üle teatepulga uuele põlvkonnale, kes kannavad edasi meie keele ilu, väärtust ja kõnelemisoskust.

Juba möödunud aasta iseseisvuspäeva kõnes ütles meie president Kersti Kaljulaid, et hoida oma eesti keelt, tuleb seda õppida ja õpetada.

DSCN3327Meie linna lasteaedade eesti keele õpetajad on oma südameasjaks võtnud eesti keelt lastele maast madalast iseenesest mõistetavaks muuta läbi laulude, mängude ja kultuuritraditsioonide tundmaõppimise. Sellel peol said ka muu emakeelega lapsed oma eesti keele oskusi näidata ja sellest rõõmu tunda. Lauldi ja loeti luuletusi kodust, kodumaast ja emakeelest. Tantsiti toredaid eesti laulumänge ja tantse: „Sõit-sõit“, „Tere Toomas, tere Tõnu“, „Eesti polka“, „Meistrimehed“, „Taskud täis laule“, „Tantsime koos“, „Armastust jagades“, ise neile hoogsalt kaasa lauldes. DSCN3361Eranditult kõik lapsed kandsid rahvarõivaid ja tundsid end tõeliste peoperemeestena. On ju Ida-Virumaalt Sondast pärit lugupeetud emakeeleõpetaja Meinhard Laksi algatusest sündinud emakeelepäeva tähistamise traditsioon keelemehe Kristjan Jaak Petersoni sünnipäeval. Sel aastal tähistati Eestis seda päeva ametliku lipupäevana juba 20. kord.

Tänu lasteaialaste vahetule ja siirale esinemisele sai emakeelepäevast südamlik ja meeldejääv üritus, millest tundsid rõõmu nii pealtvaatajad, korraldajad kui ka mudilased ise. Peolt lahkuvatel tirtsudel-põnnidel oli rahulolev naeratus suul ja emakeelepäeva šokolaad taskus. Väikestest asjadest saavad alguse suured. Emakeele väärtustamise mõistmine tuleb kindlasti hiljem aga väike eeskuju sai selleks antud juba nüüd.

DSCN3349Sellised kaunid peod sünnivad ainult tänu igakülgsele koostööle lasteaiaõpetajate, keeleõpetajate ja muusikaõpetajate vahel. Vahest andis peole rõõmusära ka see, et rühmad kandsid nii toredaid nimesid nagu Väikemehe Päikesekiired, Kirju-Mirju Krõllid ja Buratino Päiksekesed. Ikka soojust, valgust ja veidike vallatust.

Meie siin Kohtla-Järve linnas hindame kõrgelt Anton Hansen Tammsaare öeldud sõnu: „ … inimene peab ikka emakeelt rääkima, ikka emakeelt, pidage seda meeles.“ Armastage emakeelt, siis õpite armastama võõraid keeli, sest kuis armastada võõrast kui sa ei armasta oma!

DSCN3360

Jõudu kõigile emakeele hoidjatele!

Kohtla-Järve lasteaed Buratino rühmaõpetaja

ja lasteaia Väikemees eesti keele õpetaja

Lüüli Kübarsepp

 

Leave a Comment

12 + 6 =
Please leave these two fields as-is: