Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Sorteerida või mitte?

Seljametsa lasteaed on liitunud projektiga “Waste Art”, mille raames oleme oma asutuses läbi viimas prügiauditit. Selleks, et lastele teemat tutvustada käisime kogu lasteaiaga Paikre prügimäel, siinkohal soovin tänada sealseid töötajaid, väga lahke vastuvõtu eest. Emotsionaalne kogemus, mille Paikrest kaasa võtsime, täitis rühmaruume veel mitmel päeval.

Lastega koos prügiauditis oleme juba kolmel korral uurinud lähemalt esemeid, mida me ära viskame. Kuigi lasteaias on juba aastaid sorteeritud paber muust prügist eraldi, siis alles sel kevadel asusime hoolikamalt eraldama olmeprügi hulgast sorteeritavat pakendit. Seega viis lasteaed sisse uuenduse ja soetas rühmadesse sorteerimist hõlbustavad prügikastid- üksteise otsa asetatavad konteinerid.

Auditi senised tulemused on olnud head. Õpetajate teadlikkus on olnud piisav, et õpetada lastele prügi sorteerimise põhimõtteid. Üllatavad olid laste tähelepanekud enda tekitatud prügi kohta, ühe lapse tsitaat prügiauditi ajal oli: „Kes viskas pooliku pildi prügikast, seda oleks saanud keegi veel värvida?“

Täna võime olla enda asutuse üle uhked, sest meie maja toodetud olmeprügi hulk on märgatavalt vähenenud ja laste huvi prügi sorteerimise vastu on igapäevane, sest rühmast kostub tihti lause „Õpetaja, millisesse prügikasti ma selle prahi panen?“

Järgmiseks sammuks on plaanis rajada lasteaeda kompostikast, et saaks ise toota taimekastidesse väärtuslikku kompostmulda ja seeläbi vähendada veelgi olmeprügi hulka.

Olles ise eeskujuks jäätmeid sorteerides, loodame, et laps, kes meie juures sirgub, omandab samad väärtused ja põhimõtted, kestulevikus hoolib samuti looduse hoidmisest ja säästlikkust tarbimisest.

 

Paikuse lasteaed Seljametsa maja,

õpetaja Aveli Afanasjeva

 

Leave a Comment

12 + 12 =
Please leave these two fields as-is: