Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Lasteaiaõpetajad õppisid sõitma innovatsioonirongiga

Pärnu Tammsaare Lasteaeda kogunesid haridusinnovatsiooni huvilised lasteaedade õpetajad, kes tutvusid progerongi uue LEGO Education Coding Express komplektiga. Tammsaare lasteaia õpetaja Karin Peetsalu tutvustas Pärnu linna lasteaednikele innovatsioonirongi, mis on mõeldud 2-7 aastastele lastele. Peetsalu rääkis, et kuna meid ümbritseb digimaailm, siis programmeerimine on uue ajastu kirjaoskus, mille arendamisega saab alustada juba väikelapse eas. Esimesi samme programeerimises on võimalik juba õppida lasteaias, selleks ei pea kasutama nutiseadet.
Lapsed oma loomult on enamuses noored leiutajad, kes katsetavad ja avastavad kõike enda ümber läbi käeliste tegevuste. Isetegemisel kujunevad mudilastel arusaamadseosed teooriatest kuidas maailm meie ümber töötab. Programmeerimine ja algoritmiline mõtlemine on 21, sajandi oskused, mille arendamisel sirguvad lastest loovad isiksused, kellel on teadmistepagas ka probleemide lahendamisel. Progerong võimaldab mudilastel õppida disainima, looma ja väljendama oma visioone läbi digitehnoloogiate.

Uus LEGO Education Coding Express on loodud just nende oskuste arendamiseks.Samas on antud õppevahendiga võimalik õppida nii matemaatikat, kui ka eesti keelt. Õpetaja Terje Pill näitas praktikas ette, kuidas on antud mänguasjaga võimalik õppida emakeelt ning täpsustas, et sama meetodit saab kasutada ka matemaatilisi mänge tehes. Peetsalu tutvustas Coding Expressi komplekti sisu, milleks on LEGO DUPLO klotsid ning mootori ja värvianduriga progerong. Õpetajad said ise järgi proovida, kuidas on klotsidest võimalik erinevaid asju luua. Leiti, et antud mängus on lastel võimalik ehitada tiimitööna valmis rong ning raudtee. Pedagoogid järeldasid, et LEGO DUPLO annab võimaluse lapse loovusele ning arendab lapses iseseisvat mõtlemist. Selleks, et antud mehhanismid hakkaksid tööle on komplektis eri värvi aktiivklotsid, mis aitavad muuta lelud tõelisteks. Õpetajad Karin ja Terje näitasid raudteel, kuidas rongil lülituvad sisse tuled, kuidas saab muuta rongi liikumissuunda. LEGO DUPLO on huvitav ja inspireeriv mäng, mis paneb lapse mõtlemise proovile. Lego ehituse alguses peab mudilane teadma – mida tema leiutis esmajärgus tegema hakkab. Ta mõtleb ette programmi käitumise ning milliseid funktsioone tema ehitusmakett täidab. Progerongi komplekt õpetab lapsi tegema meeskonnatööd, sest antud mängu juures on koostöö tegemisel oluline iga väiksemgi detail. Klotsidega mängimine arendab laste peenmotoorikat ja õpivõimet. Progerong on mäng praktiliste teadmiste ja mängulise õppimise vahel.
Õppepäeval said õpetajad katsetada ning proovida läbi erinevaid mänguvõtteid ning leiti, et LEGO Education Coding Express komplekt on huvitav ja lapsi arendav programmeeritud rong õppematerjaliks lastaialastele.

Õppepäeva kajastas
Pärnu Tammsaare Lasteaia õpetaja
Aivi Rosenberg

Leave a Comment

8 + 10 =
Please leave these two fields as-is: