Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Friedrich Fröbel

 28.juunil 1840 – 180 aastat tagasi – asutas saksa aktiivsuspedagoog Friedrich Wilhelm August Fröbel (1782-1852) Tüüringi väikelinnas Blankenburgis asutuse, mis sai nimeks “saksa lasteaed”. Esmakordselt kasutas ta sõna “lasteaed”. Eesti koolieelse pedagoogika rajaja Carl Heinrich Niggol (1851-1927) oli üks tuntumaid Fröbeli pärandi pooldajaid ja eestindajaid. Niggol kirjutas: “Lastekasvatuse asutused, mida ta lasteaedadeks nimetas, on inimsuse kultuuriseisu küpsekssaanud tarve.”

Fröbel asutas lasteaia, mis olgu tasuta, täienduseks perekondlikule kasvatusele. Fröbeli lasteaias seati esikohale lapse areng, mida toetasid kavakindlad tegevusvormid ja -viisid. Kooliõpinguil ei olnud lasteaias kohta ega järgitud seega kooli eeskuju. Keskpunktis oli vaba loovmäng, millega liitusid laul, aiatöö ja töö erinevate materjalidega. Fröbeli lasteaia näol oli tegemist kvalitatiivselt uue lähenemisega väikelapse kasvatuses – see oli pedagoogiline revolutsioon.

Fröbel jõudis lasteaiani oma elu ja pedagoogilise tegevuse küpsemas eas mõistes varase lapsepõlve olulisust inimese elukaares. Ta töötas väikelastele välja spetsiaalse metoodiliselt järjestatud mänguvahendite sarja (Fröbeli kuus “annetist”), mille tootmisega alustas 1837. aastal. Nii alustas ta kursuste korraldamist laste- ja mängujuhtidele, hiljem tulevastele emadele, et neile õpetada annetiste käsitsemist. Fröbelile anti linna aukodaniku tiitel (1839) ja oma ideede elluviimiseks anti talle kasutada maja.

Mälestusmärk – Fröbeli 2. annetis. Jalutuskäigul Blankenburgist Keilhausse mais 1840 turgatas Fröbelile selles kohas mõte: See asutus peab saama nimeks lasteaed! Erakogu.

1940. aastal möödus Fröbeli lasteaia asutamisest 100 aastat, mida tähistati üle maailma, sh Eestis. Tähtpäeva meenutamiseks tegid ettevalmistusi SA Eesti Lastekaitse, Eesti Lasteaednike Selts ja Koduse kasvatuse Instituut. Pöörduti üleskutsega lasteaedade ja ühiskondlike organisatsioonide poole korraldada üle riigi üritusi lasteaedade ja koolieelse kasvatuse tähtsuse selgitamiseks. Kõrghetkeks kujunes Eesti Naisliidu Kodumajanduse Instituudi uues hoones piduliku aktuse korraldamine 2. mail. Tallinna Kunstihoones oli avatud 2.- 5. maini näitus “Laps hällist koolipingini”. Ajakirjas “Eesti Kool” avaldati artikleid, mille autoreiks olid haridusminister Paul Kogerman, A. Elango, E. Oissar, L. Raud, E. Järvekülg, M. Haas. A. Elango väiteil olid Lääne-Euroopas Fröbeli ideed koolieelses pedagoogikas 19. saj. lõpul täielikult läbi löönud ja lasteaia-idee sai Saksamaale tähtsaimaks pedagoogiliseks väljaveoartikliks.

Bad Blankenburgi Raekoda. Seinatahvlil on kirjas: “Siin vanas Raekojasaalis asutas Friedrich Fröbel 28. juunil 1840 saksa lasteaia”. Erakogu.
Fröbeli muuseumi fassaad

 Fröbeli lasteaia asukohas tegutseb aastast 1982 Fröbeli muuseum, mille ajalugu vaatamata katkestusele ulatub enam kui 100 aasta taha. 2015. aastal tähistati Fröbeli lasteaia 175. aastapäeva Bad Blankenburgi Raekojas. Saksa Post esitles juubelimarki “175 aastat lasteaeda”. Fröbeli ideed ja tema pedagoogika ei ole surnud – huvi selle vastu tuntakse üle maailma. Fröbeli muuseum Bad Blankenburgis koos mõttekaaslastega üle Saksamaa algatasid tsükli “Fröbeli dekaad 2013-2022”. Tänavuse juubeliaasta teema on “Fröbeli ideed Saksamaal ja maailmas”.

 

Mare Torm, haridusloolane

Leave a Comment

7 + 12 =
Please leave these two fields as-is: