Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Lasteaia valimine on tõsine samm – millest juhinduda?

1. Üldist lasteaia valimisel
Kui teie perre sünnib uus ilmakodanik, siis toob see endaga kaasa kindlasti ka rea asiseid ümberkorraldusi ja paraku muresidki. Tänapäeval ei jää naljalt üksi lapsevanem pisipere koolikka jõudmiseni päris koduseks. Enamik peresid ei saa või ei pea õigeks ka guvernandi pidamist.

Seega varem või hiljem seisate silmitsi küsimusega kuidas valida oma pisipoja või –tütre jaoks lasteasutus?

Arvestada tuleb päris paljusid aspekte, nagu
LOGISTILINE ASUKOHT – hea on, kui lasteaed asub kodu lähedal või siis sobib vahel ka vanemate töökoha lähedal paiknev lasteaed.

LASTEAIA SUURUS – suures majas on omad eelised, seal on hõlpus korraldada kultuuriüritusi, mistõttu need tulevad vanematele odavamalt kätte. Küllap on suures majas ka majasiseste valikute võimalus suurem. Kõikvõimalike erivajaduste lahendamiseks on suurem lootus leida erinevaid erialaspetsialiste jne. Suures majas saab lapsi vanuse ja erivõimete järgi paremini grupeerida, pakkuda erinevaid huvitegevusi.

Samas – väikeses majas on kõik käe-jala juures. Kõik tunnevad kõiki. Lapse ümber tekib tõeline peretunne. Kindlasti on lähenemine lapsele vast isegi südamlikum. Lasteaiapere suudab tutvuda ja arvestada iga kasvandiku perekonna võimaluste, murede ja soovidega. Isegi lapsevanemate omavaheline suhtlemine jõuab perekesksele tasandile. Väikeses majas on lootust, et mitte kellegi mure ei jää märkamata, abi leidmata…

KESKKOND Asutused, elamurajoonid, teede ristumine, poed – see kõik toob palju inimesi kohale. Enamik lasteaedu paiknevadki just sellistes suhteliselt tihedasti rahvastatud paikades. Samas puhas puutumatu loodus, vaikus, rahu, mets, meri ja põld, linnud, loomad ja putukad on see hindamatu väärtus, mille nimel sõidaks isegi kilomeetreid rohkem – kui vaid saaks seda kõike endale lubada.

LASTEAIA TÖÖTAJAD – on kindlasti üks kriteeriume, mille järgi iga vanem tahaks oma lapsele asutust valida. Õpetaja, keda usaldad, peab olema professionaalne, aga ka inimlik ning hea.

MAJA, SISUSTUS, KUJUNDUS ja VAHENDID pole samuti vähemtähtsad. Koht, kus meie maimuke päevast päeva viibib, peaks olema puhas, korras, ohutu, kaunilt kujundatud ja loodud just väikese inimese arengut silmas pidades.

2. Miks valida oma laste õpetamise ja kasvatamise kohaks väike lasteaed Leppneemes?
* See on väike, rahulik, vaid kahe rühmaga lasteaed, kuhu tuleb maksimaalselt kokku kuni 35 last.
* Koos kasvavad igas vanuses lapsed nagu ühes suures peres ikka, alates pisikestest napilt paariaastastest maimukestest kuni kooli minejateni välja.
* Ühe pere lapsed saavad kasvada koos ja olla üksteisele seltsiks. Nii või teisiti õpivad selliselt koos kasvavad lapsed endast väiksemaid aitama, teiste muresid märkama, nõrgematel on aga tubli eeskuju omast käest võtta.
* Tõsi – õpetajatel on õppetööd erineva taseme ja võimetega lastega märksa keerulisem läbi viia, kuid just seetõttu on Leppneeme lasteaias ühes rühmas tööl kolm õpetajat ja abiõpetaja. Nii on võimalik rühma sees moodustada eri vanuses lastest väiksemaid gruppe, et tagada igale lapsele piisav tähelepanu ning individuaalsus õpetamisel.
* Õpetajatega on majas isegi väga hästi. Tööl on siin oma ala entusiastlikud spetsialistid, erinevad ja üksteist täiustavad isiksused.
* Laste kõne arengul hoiab silma peal, nõustab õpetajaid ja lapsevanemaid logopeed.
* Vajadusel saab abi ka psühholoogilt ja meditsiinitöötajalt.
* Maja tegevjuht hoolitseb nii väikeste kasvandike kui töötajate eest, nagu oleks see tema isiklik pere ja kodu
* Toit on maitsev ja tervislik.
* Lasteaia töötajate ja lapsevanemategi vahel on tekkinud tihe üheperetunne. Keegi ei pea paljuks käsi külge panna, kui suuremad tegemised vajavad rohkem tööjõudu.
* Maja on päris uus – töötanud napilt üle aasta. Siin on kõik nii ilus kui asjalik: kujundus, asjad siin sees, iga liist, tool, mänguasi, instrument, töö- ja õppevahend – kõik on valitud mõttega, et see peab lapsi kaua ja hästi teenima, olema ühtaegu ilus ja funktsionaalne….
* Asukohalt on lasteaed suurest asumitest eemal, seega paljudel vanematel tuleb iga päev tükike maad sõita, et oma laps Leppneeme tuua, kuid see eest kasvab laps tõesti looduse keskel.
* Lasteaia oma õu on avar, täis põnevaid mänguvõimalusi, aga samas turvaline.
* Lasteaeda ümbritseb tõeline mets, mere äärde on napilt paarsada meetrit jalutamist. Puhas õhk, metsa kohin ja mere muusika korvavad kindlast ajakulu nendele lapsevanematele, kes ise just Leppneemes ei ela.
* Kauge küll, kuid Leppneeme ehitati korralik maantee ja vallaliini bussigraafik muudeti tihedamaks.
* Leppneeme lasteaias jätkub armastust iga kasvandiku jaoks.

Külli Roht
Leppneeme lasteaia logopeed

Leave a Comment

15 + 4 =
Please leave these two fields as-is: