Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Lasteaiaõpetaja ja ema kogemused

Mina olen kolme lapse ema ja lasteaiaõpetaja. Vanemad lapsed (Kristi 17-a, Kristen 13-a) on juba ammu lasteaia lõpetanud, nüüd sügisest tuleb hakata pere pesamunal Carmenil (2-aastane) lasteaiaga harjuma.
Olles lasteaiaõpetaja, tean, et lasteaednikud teevad kõik, et lastel oleks lasteaias hea olla, kuid emana jääb ikkagi süda kripeldama.

Nii nagu lasteaia juhataja valib töötajaid “kõhutunde” alusel, nii soovitan vanemal sisetunde järgi valida ka rühm, kuhu laps panna. Vaistlikult tunnetame, mis meie lapsele hea on.
Kui laps kaebab, et keegi kiusab vms, siis soovitan kindlasti rääkida õpetajaga. Paljud vanemad kardavad õpetajat tülitada. Arvatakse, et õpetajal on niigi palju tegemist. Kuid kuidas mina kui õpetaja saan last aidata, kui vanem kardab mind? Siinkohal on väga tähtis lapsevanema ja õpetaja usaldus. Tuleb leida lahendus, et luua parimad tingimused lapsele.
Olen õpetaja olnud 20 aastat. On ette tulnud ka mõned juhtumid, kus lapsevanem ja õpetaja lihtsalt ei sobinud. Näiteks minu poeg ei harjunud kuidagi rühmatöötajaga. Tuli teha otsus ja ma vahetasin rühma. Süda küll kripeldas, et mida kolleegid arvavad (töötasin samas lasteaias), kuid mõtlesin eelkõige lapse heaolule ja kõik läks hästi.
On ka minu rühma tulnud lapsi, kes on hiljem rühma vahetanud. Kui mõlemad osapooled on endast parima andnud, kuid laps siiski ei kohane, tuleb õpetajal lihtsalt vanema otsust austada.

Tean ka, et laps kasutab vanemat ära, klammerdudes näiteks ema külge, kui ta rühma tuuakse. Kui laps läheb õpetajaga rühma mängima, vaatab ta kindlasti üle õla tagasi, kas ema ikka näeb teda. Kui ema on läinud, pühib ta silmad puhtaks ja läheb teiste lastega mängima. See on nn etendus emale. Isadega tehakse seda harva, kuid tuleb ka selliseid olukordi ette.
Ma arvan, et meie Carmen teeb just neidsamu etendusi. Kuid seda näeme sügisel.
Usaldage õpetajat ja oma sisetunnet.
Ilusaid elamusi lasteaeaiast!

Heli Torm
Lapsevanem ja lasteaiaõpetaja

Leave a Comment

6 + 5 =
Please leave these two fields as-is: