Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Kogu tõde Barbie’dest

Vaene, tänaseks juba keskealine Barbie on üks vastuoluline tegelane. Nuku kogupikkusest, mis on 29 cm, moodustavad suurema osa jalad. Peenepihaline ja rinnakas, strateegiliste mõõtudega 99-46-84, oleks ta päris elus ratastoolis ja liikumisvõimetu. Lepime sellega, et laste maailmas on kõik kas mängult või päriselt ja mitte samade reeglite järgi kui meil, suurtel.

Ühel kenal päeval palub iga väike tüdruk endale Barbiet. Laps näeb habrast ja armast sinisilmset, nöbinina ja südamekujulise suukesega kaunilt riietatud nukku. See nukk ei ole nukulaps, ta on sõbranna. Teda ei panda nukuvankrisse magama ega söödeta liivakookidega. Barbindus on nagu epideemia. Alguses on vaid nukk, kel on rinnad ja kontsakingad. Aga see on vaid algus. Mis edasi? Barbie vajab sõpru, sugulasi, pluuse, pükse, ballikleite, kõrvarõngaid, trikood, lendurikostüümi, koera, kassi ja nende tarvikuid ja nii lõputult. Interjööris elav Barbie vajab villat, autot, hobuseid ja golfikeppe. Randa minnes vajab Barbie päikesekreemi, rannalina, ja muidugi roosat rannakotti. Vabandust, kübar läks meelest! Barbie vajab kõike seda, mida saab raha eest osta. Barbie on nukk riietamiseks ja riidest lahti võtmiseks ja taas riietamiseks. Barbiet pidevalt riietades uurib laps ka nuku keha ja saab aimu oma tulevasest naiselikkusest.

Barbie ei ole lapse laps nagu traditsioonilised nukud. Barbiega mängides ei ole laps emarollis. Barbiega ei pahandata ja teda ei panda nurka seisma. See nukk on väikese tüdruku tuleviku ideaal. Kena, puhas, klanitud ja pilkupüüdev Barbie ei hiilga tarkusega. Omadussõnad Barbie ajakirjas, mida nukk kasutab, on: noortepärane, roosa, kena jne. Selle asemel, et midagi tarka öelda, Barbie lihtsalt naeratab. Huvitav on ka see, et Barbie on alati lihtsalt Barbie, teda ei õnnestu sobitada teistesse rollidesse.

Väike tüdruk vaatab võluvat nukku ja samastub mõttes temaga. Mängides ei saagi see teisiti olla. Pisitüdrukud ei pruugi tajuda neid erootilisi signaale, mida Barbie maailmale edastab, ega mõista veel, et eelkõige on Barbie seksikas ja alles seejärel mobiiliga karjäärinaine või pilvebaleriin. Barbie edastab mitmeid sõnumeid. Barbiel on hulganisti kauneid pruutkleite ja kõrval truu Ken. Millal toimub pulmapidu? Naiivse näokesega Barbie oskab oma iseseisvust hinnata, ega rutta sugugi meheleminekuga. Nuku looja lootis Barbiele imelist keha disainides aidata tüdrukutel kergemini üle elada areneva kehaga seotud kahtlused ja vaevad ning oma rindu aktsepteerima õppida. Kahjuks on mängijate sihtgrupp, kes endale kauneid rindu ihkab, just selles eas, kus seksuaalsus pole aktuaalne ja liialt pealesunnituna annab äraspidise tulemuse. Loodame, et lapsed ei pane seksikat disaini tähele ja ei muutu rahulolematuks oma kehaga. Barbie on naiselik isegi politseiniku ja lenduri vormis. Feminiinsuse sümbolina on Barbie kättesaamatult kaunis, väljapeetud, täiuslik ideaal. Mitte iialgi ei ole Barbie agressiivne. Ta on pigem alalhoidlik ja tagasihoidlik.

Barbie on ka ilutööstuse käiviti, müügil on lõhnaveed lasteaiaealistele ning nooremale koolieale. Kasutajateks ikka need, kes soovivad veidi vanemad välja näha ja on rahulolematud enesega. Lõhnaveed kannavad ahvatlevaid nimetusi nagu: Barbie- My Scene, Barbie Princess, Barbie Super Model, Barbie Summer Fun ja Barbie Modelo. Üks lõhnavesi maksab umbes 230 Eesti krooni. Sirgumas on ilu-ja lõhnamaailma uued andunud fännid.

1952. aastal alustas Saksa Bild-Zeitung Lilly-nimelise koomiksikangelase seiklustega, nuku autoriks oli Reinhart Beuthien. Õige pea tehti valmis ka Lilly nimeline nukk. Lilly on Barbie eelkäija. Ruth Handler, Poola immigrandi noorim laps, on nuku looja. Ta kolis Denverist Lõuna- Californiasse, abiellus oma klassivennaga, õppis tööstusdisaini ning alustas plastmasskausside ja peeglite valmistajana oma garaaþist ehitatud väikeses töökojas. Valmistati ka pildiraame, jääkidest tehti nukumööblit. Firma nimeks sai Mattel. Ruth Handler nägi, et tema oma tütart ei paelu punnkõhuga beebinukud kuigivõrd. Laps eelistas pabernukke, keda sai riietada. 1959. aastal õnnestus Ruth Handleril tütre järgi ristitud Barbie tootmisesse viia. 1997. aastaks oli maailmas müüdud enam kui miljard Barbiet. Ruth kirjutas 1994. aastal ilmunud autobiograafias, et tema idee nuku loomisel oli tüdrukute unistuste täitmine. Barbie kaudu võib tüdruk olla kes tahes. Barbie pidi esindama fakti, et naistel on võimalused.

Ruthi lapselaps Stacey Handler on oma plikapõlve veetnud Barbie varjus. Ülekaaluline diabeetik tundis end nuku kõrval tühisena. Stacey on tunnistanud, et vihkas nukku, teades, et oma välimust pole võimalik muuta. Arstid on Barbiet süüdistanud noorte tüdrukute söömishäiretes buliimias ja anoreksias. Feministid vihkavad Barbiet, kes nende meelest alandab naissugu. Feministide arvates on Barbie ajuvaba dekoratsioon, tüdrukute psüühiliste probleemide allikas. Kogu maailmas moodustavad Barbie vaenlased kommuune.

Nukule tehakse aastas 120 kostüümi. Christian Dior ja Coco Chanel on olnud Barbie tualettide eeskujud. Nukule on riideid loonud Calvin Klein, Louis Feraud ja Yves Saint- Laurent. Barbie on läbinud etapid hipist diskotüdrukuni, olnud aeroobikaõpetaja, hambaarst, astronaut, räppar, telereporter ning politseinik.

Andy Warhol on Barbiet maalinud. Barbiest kui kultuuriikoonist on kirjutanud väitekirju akadeemikud. Ühendriikide 200. aastapäeval maeti Barbie ajakapslisse tulevastele põlvedele imetlemiseks. Iga sekund müüakse maailmas kaks Barbiet.

Veidi ajalugu:
1959 – Barbie sünd
1961- ilmub poiss-sõber Ken
1965- Barbiest saab astronaut
1966- Barbiele sünnivad kaksikutest õde Tutti ja vend Tod
1968- Barbie õpib rääkima inglise ja hispaania keeles
1969- Ken alustab jõutrenni
1971- nukk naerab esimest korda avatud suuga
1975- Barbiest sab olümpiasportlane, arst ja baleriin
1976- Barbie nimetatakse sajandi nukuks
1980- ilmub mustanahaline Barbie
1981- Barbie kannab Nancy Reaganiga samasugust kleiti
1990- Barbie läheb sõjaväkke
2002- Barbiest saab Bondi tüdruk

Barbiel on
5 õde ja 1 vend
2 tädi- ja onutütart
31 sõpra
1 poiss-sõber

Mitmetahuline Barbie näeb ka kuuekümneselt välja nagu teismeline ja ei vanane kriipsukestki. Reaalses elus saab vanaduse eest ära joosta esialgu sportlike eluviisidega, mis on positiivne. Hiljem vaid rasvaimu, silikooni ja ilukirurgia toel. Barbi kaaskonnas pole ainsatki vanemaealist isikut. Barbiel pole ka ema ja isa.

Tulnukalikul Barbiel on mitu maja, suvilat, lademetes mööblit, jalgrattad, autod, rannabuss, purjekad. Tal on hobused, kassid, koerad koos lõputute tarvikutega. Barbie on ideaalne tarbija. Iga Barbie algatatud tegevus lõpeb ikka sellega, et on vaja muretseda juurde veel rohkem asju. Müstilisel kombel ei saa Barbie raha kunagi otsa, kuigi tõsist töötegijat temast ei ole. Vähemasti pole nukk iialgi haige ega kurnatud, rääkimata väsimusest. Barbie on ühendanud endas unistused ja reaalsuse vormides lastest hüper-super tarbijaid.

Kui maailmas Barbiede läbimüük väheneb ja turule on ilmunud uued tegijad, siis meil on Barbie jätkuvalt tüdrukute lemmik. Mängu-uurijad on täheldanud, et täitumata unistused ja lõhe soovide ning reaalsuse vahel tekitavad frustratsiooni ning tõrjutust. Lapsed vägivallatsevad Barbiede kallal. Barbie tekitab lastes vastuolulisi reaktsioone. Barbie skalpeerimine ja tulel küpsetamine pole midagi ebatavalist. Suurbritannia Bathi Ülikooli teadur Agnes Nairn arvab, et lapsed on teadlikud nendega manipuleerivatest mänguasjareklaamidest ning Barbie sümboliseerib liialdust, kuna nukust on valmistatud nii palju variante. Neid saab asendada ja välja vahetada, järelikult ka rikkuda ja minema visata. Briti mänguasjade uurija Roland Earl selgitab, et lapsed on alati mänguasju lammutanud ja neid tükkideks kiskunud.

Kokkuvõtte erinevate autorite uurimustest pani kokku:

Kärt Mere
Nõmme Lastekaitse Liidu juhatuse esimees

2 thoughts on “Kogu tõde Barbie’dest”

Leave a Comment

7 + 7 =
Please leave these two fields as-is: