Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Lasteaednikud võid tegemas

27. mail külastasime oma lasteaia õpetajatega Imavere Piimandusmuuseumi.
Muuseumis oli kokku lepitud piimaühistu tegevust tutvustav ekskursioon. Giid-pedagood Riina Annus näitas vanaaegseid koorelahutajaid ja meiereiseadmeid ja rääkis Imavere meiereist kui esimesest elujõulisest piimaühisusest Eestis ja esimesest meieristist Jaan Neumannist.

Suvekuudel tuli päevas piima kahe kuni nelja tuhande toobi ümber Sellest valmistati võid ja kaseiini, mis Peterburi turule saadeti.

Töö meiereis käis käsijõul. 1911. aastal viidi piimatööstus üle aurujõule. Kuna tööstusruumid jäid kitsaks, ehitati katlamaja ümber. Seejärel seati sisse uus katel ja jõumasin. Eesti hapukoorevõid eksporditi Inglismaale. Rõõsakoorevõid, mida ka Pariisi võiks nimetati, müüdi Venemaale. 1937. aastal Berliini maailmanäitusel sai Eesti või Taani järel teise koha.

Riina Annus rääkis ka juustu valmistamisest, milleks on vaja vasika libemagu, mis kuivatatakse ja peeneks jahvatatakse. Seda lisatakse pisut iga juustuteo puhul.
Riina Annus jagas lasteaiaõpetajad kolme gruppi, andis meile kätte koorelahutajad ja rõõsa koore, et näha, kas saame ise võitegemisega hakkama. Koorelahutaja ringiajamine oli lõbus töö. Kaasas oli ka üks laps, 4-aastane Olle, kes õhinaga võitegemises osales. Küll oli omatehtud või maitsev! Nii värsket võid saime leivale määrida esimest korda elus. Võileiva juurde pakuti ka külma kooritud piima.

Vaata lasteaednike võitegemise videot (1,2 MB)
Vaata piimamuuseumi pilte

Ülle Tõnumaa,
Tallinna Komeedi Lasteaia õpetaja

Leave a Comment

11 + 3 =
Please leave these two fields as-is: