Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Tere, muinasjutt!

Kohe pärast jaanipäeva, kui enamus lasteaednikke end suvepuhkusele asutas, seadsid muinasjutuhuvilised lasteaiaõpetajad sammud Mulgimaa poole, Tänassilma, kus toimus 24-26 juunini muinasjutulaager. Laagri korraldajaks oli Viiratsi lasteaia vanemõpetaja Mari Karilaid, kes seda tänuväärset tööd juba mitmendat aastat teeb. Külas käis ka eesti parim muinasjutuvestja Piret Päär, kelle imeliste lugude vahele mängis mitmetel pillidel Kultuuriakadeemia tudeng Sandra Sillamaa.

Tänavune laager oli kuues. Esimesel päeval oli kõigil uutel tulijatel võimalus rääkida muinasjuttu.

Juttude vahele õpetas Märjamaa Pööripäevaklubi eestvedaja Piret Kukk kassikanga kudumist ja mitmeid kergemaid ja raskemaid paelapunumistrikke. Näpuosavus lisab julgust teiste ees juttu vesta, õpetab keskendumist, tõstab enesehinnangut ja õpetab endasse vaatama.

Meis kõigis on palju jutte peidus, kuid vahel on neil raske välja pääseda. Kui juba kord on algus tehtud, on raske pidama saada. Muinasjutupisikust nakatatud inimene peab seda teistele edasi rääkima ja kuulama uusi jutte. Muinasjuttudel on eriline võlu ja vägi, neid kogutakse, jagatakse, lavastatakse, talletatakse jutupanka.

Laagris viibis külalisena loodusinimene ja innukas looduskaitsja Ülle Kuldkepp, kes töötab metsakonsulendina, on EPA haridusega ja teab metsa- ja niidutaimedest lõpmata palju. Koos temaga koguti väikesi aasalilli, millest Mari Karilaiu juhatusel kauneid looduskaarte meisterdati.

Ühe laagripäeva jooksul õmmeldi Piret Kuke juhendamisel nukke, veetes kogu kauni suvepäeva Tänassilma rahvamaja ees töölaua taga.
Üks lasteaednik kostis seepeale: ”Näputöö pole küll naistetöö, kuid ma istusin kogu päeva ja õmblesin nukke.” Valmis sai üks näpunukk ja marjonettnukk.

Õmblemine oli vaevanõudev, kuna nukud tuli teha täpselt mõõtude järgi, kuid kaua tehtud nukud said kaunikesed. Nende nukkudega lavastati ka lillenäitemäng. Kuulajateks olid Viirvalli lastest (Viiratsi ja Kalmetu kooli) jutukirjutajad, kellest enamus sai ka oma jutu eest auhinna või väiksema preemia.

Kohal käisid ka reporterid ja fotograafid ajalehest Sakala, et muinasjutulaagri tegemisi ja väikeste jutukirjutajate autasustamist lehes kajastada.
Tallinna Kasekese lasteaia õpetaja Annike Rannapalu juhendamisel jõudsid lasteaednikud-jutuvestjad õppida ka kantritantsu.

Mari Karilaiu suurepärast tööd tunnustas ka Kuku-raadio, kes tegi jutuvestja ja laagrikorraldajaga intervjuu.
Viimasel päeval peeti maha ajurünnak, et teada saada, millist abi vajab algaja jutuvestja ning kas ja miks peaksid olema Eestis muinasjutuklubid. Piret Päär julgustas kõiki lasteaednikke oma arvamust avaldama ja jutuvestmist jätkama.

Tänu Piret Pääri tegevusele Muinasjutukooli algatajana, kursuste korraldajana ja igas Eestimaa nurgas jutuvestmise traditsiooni kandjana on muinasjutupisik levinud ja sellest on õnneks raske lahti saada.

Ülle Tõnumaa

Vaata pilte

Leave a Comment

11 + 9 =
Please leave these two fields as-is: