Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Meeta Terri imeline mõju

Meeta Terri sünnist möödus 30. novembril 2006 sada aastat. Eesti Pedagoogika Arhiivmuuseumi direktori kt. magister Mare Torm korraldas suurepärase näituse Meeta Terri elutööst.

Juubeliüritusest võttis osa ka palju Meeta Terri õpilasi. Mare Torm nägi palju vaeva, et üles leida ja kohale kutsuda võimalikult palju Meeta Terri õpilasi. Isegi Võrust tuli inimesi kohale. Ka minul oli au külalisena sellel üritusel viibida.

Mida ma tähele panin, kui astusin sisse Eesti Pedagoogika Arhiivmuuseumi ruumidesse? Kaunilt kujundatud näitusel olid väljas Meeta Terri raamatud ja fotod ning grupp mitte enam väga noori Meeta Terri õpilasi sädistasid kui koolitüdrukud ga rõõmsalt isekeskis. Kuulsin vaid mõningaid lausekatkeid: “Meeta Terri ütles, et…”. “Mäletan, kui esimest korda kohtusin Meeta Terriga…”. Mulle tundus, et olen sattunud pühapaika, kuhu igaüks ei oskaksi tulla. Need endisaegsed lasteaednikud, kirglikult kõnelevad eakad daamid, olid koos olnud erilise, nii suure mõjuga inimesega, et isegi nii paljude aastate pärast kõnelevad Meeta Terrist kui iidolist.

Meeta Terrist, pedagoogist, lasteaednike ja lapsevanemate nõustajast, didaktiliste raamatute autorist, sealjuures on ta üks Karu-aabitsa koostajaid, lastelaulude loojast, tema pedagoogilisest pärandist rääkis Mare Torm kuulajatele erilise pühendumusega, olles ka ise Meeta Terri kui suure pedagoogi veendunud austaja. Külaliste seas oli ka Karu-aabitsa illustreerija graafik Vive Tolli.

Mitmed Meeta Terri õpilased kõnelesid temast ja möödunud aegadest suure soojusega.

Kauaaegne sotsiaaltöötaja Maire Pella märkis: “Meeta Terri loeng oli väga konkreetne, tema lauseehitus oli väga hea, laused olid lühikesed. Ta oskas koostada oma loengu lühikestest, konkreetsetest lausetest nii, et seda oli hea jälgida.

Meil tuli lasteaias üks tund läbi viia, teemaks oli “Talv”. Pidime tegema tunni plaani, kuidas läbi viia, tund pidi lõppema luuletusega ja see tuli ise välja mõelda. Nägin ränka vaeva, kuid ära tegin. Meeta Terri oli väga lahke ja heatahtlik.”

Staazikas muusikakasvataja Silvia Abiram meenutas: “Meeta Terri ütles, et ärge laske lastel kõva häälega laulda, kurk jääb haigeks, kui valesti räägime ja laulame. Materjal tuleb edasi anda elavalt ja rõõmsalt. Kui laps laulu seesmiselt läbi elab, pole seal midagi pingelist. Meeta Terri tutvustas meile ka rütmipille. Ta lõi metoodilise ringi, käisime koos üks kord kuus.Ta pani meid laulma ja tantsima.”

Kunagise Tallinna 105. Lastepäevakodu (praegu Tallinna Lasteaed Pallipõnn) teenekas juhataja Evi Salm rääkis: “Tahtsime Meeta Terrile austust avaldada tema sünnipäeval. Mõtlesime, et teeme mängupeo. Küsisime, kas Meeta Terri tuleks meie mängupeole. Meeta Terri tuli kohale, nägi, et palju rahvast on koos ja sai aru, et see pole ainult mängupidu! Kõik oli toredasti ette valmistatud. Pärast ütles Meeta Terri:”Ma mõtlesin järele, et see ikka väga meeldis mulle,mis te tegite.”

Kunagine haridusministeeriumi lasteasutuste inspektor ning hilisem Tallinna Pedagoogilise Kooli praktikaala juhataja Hille Suursalu kõneles: “Meeta Terri on minu elus olnud väga tähtis inimene. Üks kasvataja pidi läbi viima liikumismängu, kuid ta jäi haigeks. Minult küsiti: “Hille, kas sa ei viiks seda läbi?” Nõustusin, kuna mul läks see praktikal väga hästi. See õnnestus tõesti hästi. Pärast tuli keegi pikka kasvu naine ja tänas mind julguse eest. See oli Meeta Terri.

Meil oli vaja viia läbi suvepraktika ja ise lasteaed leida. Läksime ühte lasteaeda. Seal ei tahetud mind aga praktikale võtta, kuna minu kohta oli teada, et ütlen kohe välja, kui miski ei meeldi. Kursusekaaslane Aino ütles, et Hille viis väga hästi tunni läbi, Meeta Terri veel kiitis. See mõjus. Meeta Terri toetas meid ja nõnda saimegi praktikale. Lõpetamisel suunati mind Tallinna 10. Lasteaeda. Varsti läks Asta Hiiob sealt juhataja koha pealt ära. Mulle öeldi, et hakka juhatajaks. Ma üteksin, et see ei lähe läbi, olen ainult kaks aastat siin töötanud. Kuid kui öeldi, et ka Meeta Terri toetab seda otsust, siis võtsin juhataja koha vastu. Nii on ta mu elu suunanud.”

Oli palju toredaid meenutusi ja sooje sõnavõtte Meeta Terrist. Tänati Mare Tormi suure töö eest – Meeta Terri 100. sünniaastapäevale pühendatud mälestuspäeva korraldamise eest. Ühtlasi jäi seda päeva meenutama väike voldik, mille sai iga osaleja, tunnustatud pedagoogi elu- ja töötegevuse kohta (koostaja Mare Torm, kujundaja ja tehniline teostaja Külli Ragel). Meeta Terri õpilased jäid vaatama fotosid ja rääkisid üha isekeskis edasi, kui palju suur pedagoog nende kõikide elu mõjutanud oli.

Ülle Tõnumaa

Leave a Comment

15 + 7 =
Please leave these two fields as-is: