Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Prahist kasvas prügiloom

Prügikala / Foto: Marika Ärmpalu31. märtsist kuni 4. aprillini sündis Kopli lasteaia seinte vahel huvitavaid tegelasi. Nimelt oli selle kevade kunstinädala käe- ja fantaasiaharjutuseks oma rühma prügilooma meisterdamine. Ja mitte niisama üks suvaline prahielukas, vaid tegelane, kes kajastaks ja iseloomustaks rühma nime temaatikat.

Meie maja rühmad said nimed alles hiljuti, aasta tagasi ja isegi innovaatilise teona paberile pandud ja äramärgitud. Sõimelapsed on koondunud Linnupessa, 3-aastased Liivapessa, 4-aastased Päikesepessa, 5-aastased Vetepessa ja Tuultepesas vuhisevad 6-aastased koolieelikud. Igal pesal on oma nägu ja eripära, mis on teadmiste tasandil koondatud rühma õppemappi. Lasteaias toimunud kevadised ja sügisesed kunstinädalad on alati seotud rühmapesade temaatikaga. Eelmisel kevadel punusime ühe suure linnupesa, meisterdasime päikeserattaid, tegime katseid veega, tantsisime tuulega ja ehitasime liivalinna. Lõpuks ühendasime nad kõik omavahel ühtseks tervikuks, mille tulemusena valmis kevadnäitus.

Sel kevadel on meie pesa loo jutustajaks prügiloom. Linnupesast lendas välja imeline lind, kelle ihuks penoplast ja pesa, kuhu ta maandus oli punutud roostes traadist.

Liivapesa looma lugu rääkis prügiussist, kes koristas laste järelt kommipabereid ja sõbrunes liivapaberiussiga, et siis üheskoos minna rändama.

Prügiuss / Foto: Marika ÄrmpaluPäikesepesas sündis hulk prügiusse, kellele inimeste poolt pakutav toidulaud ääretu ja vaheldusrikas. Sellest tulenevalt ka prügiusside pere kiire kasv, mis peaks meid mõtlema panema, mida prügikasti visata – ehk on prügile teisi ning paremaid lahendusi.

Vetepesast kasvas välja prügikala, kes õgis vette sattunud prahti. Rühmas käiva lapse bioloogidena töötavad vanemad tõid lastele vaatamiseks ja mõtlemiseks fotosid veeloomadest ja lindudest, kelle elu ja tervis on ohus inimeste hooletuse tõttu. Fotod vallandasid lastes emotsionaalse muljetevahetuse ja panid nad mõtlema, kuidas tuleks prügiga ümber käia.

Tuultepesa rühmast põrises välja suur prügipõrnikas Johannes, kelle elu ülesanne on koguda ja sorteerida prügi, tehes seejuures erinevaid hääli.

Prügipõrnikas / Foto: Marika ÄrmpaluSelliste tegelastega said meie lapsed kevadise kunstinädala raames tuttavaks ja meie prügiloomade seltskond poseerib veel maja fuajees kõuikidele hvilistele.

Aprilli keskel “Puhta Eesti nädala” raames tuleb lastele külla lapsevanem, kes räägib prügi ökonoomsest kasutamisest. Pärast seda viime prügiloomad õue, leiame neile sobiva keskkonna ning korraldame orienteerumismängu koos küsimustega, et kogeda, mis on lastele eelnevast meelde jäänud ja kuidas nad seda igapäevaselt rakendada oskavad.

Üritus lõpeb ühistantsu ning –mängudega, millele annavad värvi õpetaja abide ja õpetajate ühistööna valminud puuokstest ja värvilistest kilekottidest sahistajad.

Eva Eslon-Konnapere,
kunstiõpetaja

Fotod tegi juhataja Marika Ärmpalu

Leave a Comment

10 + 2 =
Please leave these two fields as-is: