Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

„Karjakuninga mängud“ Viimsi Vabaõhumuuseumis

Karjakuninga mängudViimsi Vabaõhumuuseumis avatakse temaatilise piknikuga laupäeval, 26.aprillil kell 13.00 Tartu Mänguasjamuuseumi näitus „Karjakuninga mängud”.

Näitus tutvustab endisaegsete Eesti talulaste karjaskäimise kommet ning sellega seonduvaid mänge. Viimsi Vabaõhumuuseum on koht, mis meenutab rahvuslikke juuri ja Karjakuninga näitus on tugev rõhuasetus ajaloolisele ja looduslähedasele ellusuhtumisele.

Karjakuningamängud on eluterved, näituse lihtsate loodusmaterjalidest mänguasjade traditsioon on auväärselt vana. Oli ju raske aeg, ellujäämiseks tuli kõvasti töötada ja kasutada kõiki võimalusi. Aga rõõm, mängulust ja looming olid täitsa olemas.

Karjalaste tarbeesemete kõrval on näitusel eksponeeritud puust pulgaloomad, mis on oma tüübilt ühed vanemad Eesti rahvapärased mänguasjad. Karjaseloomi võib pidada ka suurepäraseks näiteks lihtsa vormikeelega eesti disainist, rakendatud käsitöövõtted on ka tänapäeval õpetlikud. Vabaõhumuuseumi jaoks on väljapanekut täiendatud ka nende mänguasjadega, millega mängisid mere ääres kasvavad lapsed: lootsikud, puukoorest laevad, kõrkjatest mänguasjad.

Külastajad saavad ise järele proovida puust loomade vestmist, lahendada temaatilisi nuputamisülesandeid ning kuulata karjaste huikeid ja leelotamisi.

Koolilaste gruppidele pakutakse õpituba „Karjalaste mänguloomad”, kus tutvutakse talulaste mänguasjadega ning juhendaja käe all pannakse proovile oma leidlikkus ja fantaasia erinevate mänguasjade meisterdamisel. Lastele on karjakuninga mängud arendavad ja neis pole konflikti loodusega.

Näitus jääb avatuks suve lõpuni.

Tartu Mänguasjamuuseum osales septembris 2007. aastal Narvas X Eesti muuseumide festivalil ning võitis oma näitusega “Karjakuninga mängud” teise koha.

Näituse idee ja kujundus: Mare Hunt

Leave a Comment

2 + 3 =
Please leave these two fields as-is: